"Yunanistan'ın yeni bir programa ihtiyacı yok"

Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Papadimitriu, mevcut kurtarma programının Ağustos 2018'de sona ereceğini hatırlatarak, sonrasında yeni bir programa ihtiyaç kalmayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitris Papadimitriu, ülkesinin mevcut kurtarma programı sona erdiğinde yeni bir programa ihtiyaç duymayacağı öngörüsünde bulundu.

Yunanistan ve kreditörlerinin aylar süren müzakerelerin ardından geçen hafta anlaşmaya varmasına değinen Papadimitriu, "Almanya ile IMF arasında büyüme projeksiyonları başta olmak üzere bazı konularda fikir ayrılıkları vardı. Sanıyorum en sonunda Yunanistan'ın kurtarma programı kapsamında tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini fark ederek ilerlemek için buna karşılık vermeleri gerektiğini anladılar" dedi.

Yunan bakan, kurtarma programı için yapılan müzakerelerin çoğu kez çıkmaza girmesinde büyük payı olan borç hafifletilmesinin anlaşmaya şartlı olarak eklendiğini kaydetti.

Papadimitriu, bu madde sayesinde Yunanistan'a kurtarma planları kapsamında verilen kredilerin vadesinin 15 yıl daha ertelenmesinin yanı sıra faizlerin ülkenin büyüme oranlarına bağlı olarak ötelenebileceğini dile getirdi.

"İlk çeyrek göstergeleri umut verdi"

Anlaşmanın Yunanistan'ın ekonomisinin normalleşmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Papadimitriu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yunan ekonomisi geçen yıldan bu yana istikrar kazanmaya başladı. Bu yılın ilk çeyreğindeki pozitif göstergeler bize umut verdi. Yatırımlar, sanayi üretimi ve ihracat toparlanmaya başladı. Turizm sektöründe rezervasyonlar artmaya devam ediyor. Mevcut kurtarma programı bildiğiniz gibi Ağustos 2018'de sona erecek ve sonrasında yeni bir programa ihtiyaç kalmayacak"

Papadimitriu, ayrıca ülkesinin bu yıl sonunda piyasalara erişim kazanarak finansman ihtiyacını normal bir AB üyesi olarak kendi başına karşılamasını beklediklerini kaydetti.