Yurtdışı piyasada baskı devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Asya borsaları zayıf euro bölgesi verisi, borçlanma maliyetinin yükseldiği İtalya ihalesi ve Güney Kıbrıs'ta bugün açılacak bankalarda nakite hücum yaşanabileceği endişesiyle bugün düştü, euro baskı altında kaldı.

Çin'de bankacılık düzenleme kurumunun açıkladığı son kısıtlayıcı adımlar da piyasadaki olumsuz hava üzerinde etkili oldu.

MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün yüzde 0.6 düştü.

ABD borsaları seans başındaki kayıplardan sonra toparlanarak dün yatay kapandı, ancak yatırımcıların Güney Kıbrıs bankalarına büyük para talebi gelmesi olasılığı ve buradaki durumun diğer euro bölgesi bankalarına olabilecek etkileri konusundaki endişeleri devam etti.

Hem Avrupa hem de ABD'de finans hisseleri, diğer euro bölgesi ülkelerindeki mevduat sahiplerinin büyük miktarlarda parayı geri çekebilecekleri endişesiyle değer kaybetti. Yatırımcılar Güney Kıbrıs'a sağlanacak yardımın, bölgede banka krizlerinin çözümü için örnek oluşturmasından korkuyorlar.

Güney Kıbrıs'ta bankalar yaklaşık iki hafta kapalı kalmalarının ardından bugün bazı kısıtlamalarla birlikte açılacak.

Dün açıklanan veriye göre euro bölgesi ekonomisine duyulan güven son dört aydır süren yükselişin ardından Mart'ta beklenenin üzerinde azaldı.

DÖVİZ

İtalya'nın dünkü tahvil ihalesinde borçlanma maliyetinin yükselmesinin ardından dolar karşısında değer kaybeden euro bugün de dört ayın en düşük seviyesinde işlem gördü.

Euro dolar karşısında bugün 1.2785 ile yatay seyir izlese de geçen ay 1.3711 ile gördüğü seviyeden yüzde 7 kadar değer kaybetmiş durumda.

İtalya'nın dünkü beş yıl vadeli tahvil ihalesinde getiri, ülkedeki siyasi kilitlenmeye ilişkin endişelerin yatırımcı güveni üzerinde baskı oluşturmasıyla Ekim 2012'den bu yana görülen yüksek seviyeye ulaştı.

TAHVİL PİYASASI

ABD Hazine tahvillerinin fiyatı bugün gücünü korurken, gösterge tahvilin getirisi üçhaftanın en düşüğüne yakın seviyede yer aldı. İtalya'nın dünkü tahvil ihalesinin ardından eurobölgesi borç krizinin kötüleşebileceği yönündeki endişeler artmıştı.

Dün yüzde 1.833'e kadar gerileyen ABD'nin 10 yıllık tahvilinin getirisi bugün yüzde 1.837seviyesinde yer aldı.

İtalya'nın dünkü beş yıl vadeli tahvil ihalesinde getiri, ülkedeki siyasi kilitlenmeye ilişkin endişeler ve Güney Kıbrıs'taki banka sorununun yatırımcı güveni üzerinde baskı oluşturmasıyla Ekim 2012'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Alman devlet tahvillerinin fiyatı güvenlik arayışı içinde olan yatırımcıların ilgisiyle 4 Mart'tan beri görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

PETROL

Brent ham petrolünün varil fiyatı ABD'de talepte canlanma beklentileriyle bugün 109 dolar seviyesinin üzerinde yer aldı, ancak Avrupa'daki borç sorunlarına ilişkin endişeler kazanımların sınırlı kalmasına neden oldu.

Güney Kıbrıs'ta bankalar, mevduat sahiplerinin nakite hücumunu önlemek işlemlere getirilen sıkı kontrollerle bugün açılacak.

ALTIN

Altın, Güney Kıbrıs için açıklanan kurtarma planının euro bölgesinde yaşanabilecek bankacılık krizlerinin çözümü için örnek oluşturacağı endişeleriyle gelen güvenli liman alımlarıyla bugün ons başına 1,600 doların üzerinde yatay seyir izledi.

Teknik analize göre spot altının ons fiyatı üç ay içinde yeniden 1,550 doları test edebilir.

Piyasada ABD'De açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi bekleniyor.