Zelaya yeniden ülkesinde

Honduras'ın görevinden uzaklaştırılan devlet başkanı Zelaya'nın, 3 aylık sürgünün ardından ülkesine döndüğü bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

NEW YORK - Honduras'ın görevinden uzaklaştırılan devlet başkanı Manuel Zelaya'nın, 3 aylık sürgünün ardından ülkesine döndüğü bildirildi.  Zelaya'nın başdanışmanı Eduardo Reina, devrik başkanın  tutuklanacağı uyarılarına karşın ülkesine döndüğünü söyledi.

Manuel Zelaya'nın başdanışmanı Eduardo Reina, Venezuela'nın Telesur Televizyonu'na yaptığı açıklamada, devrik başkanın dönerse tutuklanacağı uyarılarına karşın ülkesine döndüğünü söyledi.

Reina, Zelaya'nın halen başkent Tegucigalpa'daki bir BM binasında olduğunu bildirdi. Bu arada yerel bir televizyona konuşan Zelaya, Honduras'a döndüğünü kaydetti.

"Siyasi krizi çözebilir"

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Kostarika Devlet Başkanı Oscar Arias, Honduras'ın devrik devlet başkanı Manuel Zelaya'nın ülkesine dönüşünün, siyasi krizin çözülmesi şansını sağlayabileceğini belirtti.

New York'ta Arias ile görüşen Clinton, Zelaya'nın geri dönüşünün, uygun şartlarda kendisinin göreve yeniden dönmesine, kasım ayı için programlanan seçimlerin yapılmasına, Honduras'ta anayasal ve demokratik düzenin sağlanmasına olanak tanıyabileceğini belirtti.

Clinton, bir diyaloğun başlamasının, Zelaya ile geçici hükümet arasında iletişim kanallarının kurulmasının gerektiğini vurgulayarak, Zelaya'nın geri dönüşünün ülkede şiddet ve çatışmaya yol açmaması dileğinde bulundu.

Geçici hükümetle Zelaya tarafı arasındaki görüşmelerde arabulucu olan Oscar Arias da Zelaya'nın geri dönüşünün krize siyasi bir çözüm sağlayacağı konusunda iyimser olduğunu, bunun için en iyi fırsat ve iyi bir zaman olduğunu söyledi.

Bu arada, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, geçici hükümetin Zelaya'ya görevi iade etmesi gerektiğini söyledi.

Honduras'taki Geçici Hükümetin Başbakanı Roberto Micheletti ise radyo ve televizyondan yayınlanan konuşmasında, Brezilya Hükümetine, Zelaya'ya karşı getirilen tutuklama emrine riayet ederek, devrik devlet başkanını teslim etmesi çağrısında bulundu.

Öte yandan, Honduras'ta hükümet, sokağa çıkma yasağı uygulaması başlattı.

ABD, Honduras'ın devrik devlet başkanı Manuel Zelaya'nın ülkesine döndüğünü doğrulamıştı.

Manuel Zelaya'nın, Brezilya'nın Tegucigalpa Büyükelçiliği'nde olduğu bildirilmiş, Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim de Zelaya'nın Büyükelçilikte olduğunu doğrulamıştı.