Zencani için yurtdışından para transferi imkanı

İran Yargı Sözcüsü Ejei, gözaltına alınan Zencani'nin Merkez Bankası'na borcunu ödediğine dair bir mektup gönderdiğini, şu aşamada borcun gerçekten ödenip ödenmediğinin araştırıldığını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran Yargı Sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, gözaltında bulunan İranlı iş adamı Babek Zencani'ye Petrol Bakanlığı'na olan borcunu ödemesi için yurt dışından ülkeye para transferi imkanının sağlanacağını söyledi. 

Düzenlediği basın toplantısında önemli davalar hakkında bilgi veren Ejei, Zencani soruşturması hakkında, "Ülkenin tüm kurumları kanuni ekonomik faaliyetleri destekliyor. Ticari faaliyetlerinde kanunlara aykırı davranmakla suçlanan ve takibe alınan birisi olursa iddiaların asılsız olması ihtimaline karşı ülkenin zarar etmemesi için öncelikle bu iddiaları araştırıyoruz" açıklamasında bulundu. 

"Babek Zencani, ülke kurumlarına 2 milyar eurodan fazla olan borcunu ödemediği şikayeti üzerine ülkeden çıkışının engellenmesi için gözaltına alınmıştır" diyen Ejei, gözaltına alınan iş adamının Merkez Bankası'na borcunu ödediğine dair bir mektup gönderdiğini, şu aşamada borcun gerçekten ödenip ödenmediğinin araştırıldığını ifade etti. 

Ejei, Zencani hakkındaki yolsuzluk iddialarının araştırılması için de dosya açıldığını, iş adamının kapitülasyonlardan yararlanma şeklinin kanuni yollardan olup olmadığının da incelendiğini söyledi. Ejei, "Yargı kurumu iş adamına yurt dışında parası veya borcunu ödediğine dair belgesi varsa bunları ülkeye transfer edebilmesi için gerekli imkanları verecektir" açıklamasında bulundu. 

İran parlamentosundan bir grup milletvekilinin Zencani hakkında yolsuzluk soruşturması açılması talebinde bulunması ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yardımcısı İshak Cihangiri'ye yolsuzlukla mücadele için özel talimat vermesinin hemen ardından gözaltına alınan İranlı milyarder iş adamı Zencani, devlete ait petrol satışından elde edilen geliri ödememekle suçlanıyor. Zencani, 2 milyar 60 milyon euroluk ödemeyi gerçekleştirdiği öne sürmüştü. Ancak İran Merkez Bankası, ödemenin yapılmadığını belirtmiş, makbuzun sahte olduğunu bildirmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir