Zencani'yi 2,7 milyar dolar ipten alacak

Pazar günü idam cezasına çarptırılan işadamı Zencani hakkında konuşan İran Adalet Bakanı Muhammedi, "2,7 milyar doları öderse idamdan kurtulur" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

İran'ın başkenti Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nce idam cezasına çarptırılan işadamı Zencani'nin 2,7 milyar doları getirmesi halinde ölüm cezasından kurtulabileceği bildirildi. 

Devletin sahip olduğu İran Ulusal Petrol Şirketi'ne ait 2.7 milyar dolarlık petrol parasını zimmetine geçirmekle suçlanan işadamı Babek Zencani'ye pazar günü idam cezası verilmişti.

Tahran yönetimi 5 ay yargılandıktan sonra idam cezasına çarptırılan Babek Zencani'nin zimmetine geçirdiği iddia edilen parayı getirmesi halinde ölüm cezasından kurtulacağını bildirdi. 

İran haber ajansı ISNA 'da yer alan haberde, İran Adalet Bakanı Mustafa Pur Muhammedi, 'Zencani, güvenlik birimleriyle ortak çalışıp 2,7 milyar doları geri getirirse idam cezasından kurtulabilir' dedi. 

'Ne zamanki biz parayı hesaplarımızda görürüz...'

Bakan Pur Muhammedi, " Ne zamanki biz parayı banka hesaplarımızda görürüz, işte o zaman Zencani bizimle ortak çalışıyor deriz. Şu ana kadar bizimle ortak çalıştığına dair bir emare yok" dedi. 

Öte yandan Babek Zencani'nin avukatı Resul Kouhpayezadeh, ölüm cezasının iptali için temyize başvuracaklarını açıkladı. 

Babek Zencani kimdir?

42 yaşındaki Tahran doğumlu işadamı Babek Zencani, 2012 'de İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad iktidarında BM ve ABD tarafından İran’a uygulanan yaptırımları delerek İran’a döviz akışı sağlayan işadamı olarak biliniyordu. Nisan 2013’te ABD ve AB’nin yaptırım listesine giren Zencani’nin yurtdışındaki hesapları dondurulunca İran’a döviz akışı kesildi.

Bu tarihten sonra Türkiye’den İran’a altın ticareti başlattığı ileri sürüldü. İran Meclisi’nde üç yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Zencani, 30 Aralık 2013’te İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatıyla tutuklandı. Zencani, 3 Ekim 2015’te Tahran Devrim Mahkemesi’nde başlayan davada  İran'da cezası idam olan “fesat fil arz”, yani “yeryüzünde yolsuzluğu yaymak” ile suçlanıyordu.