Zhou Xiaochuan: Deflasyon için tetikte olmalıyız

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan," Deflasyon sinyalleri hakkında tetikte olmamız gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, tüketici fiyatlarında düşüş göstergelerine karşı ülkenin teyakkuzda olması gerektiğini ve ekonomi
politikalarını belirleyenlerin küresel ekonomik büyümede yavaşlama ve emtia fiyatlarındaki gerilemeyi izlemesi gerektiğini söyledi.
              
Zhou'nun dün yaptığı açıklamalar Çin ekonomisinin deflasyona gireceği kaygılarını artırabileceği gibi alınan önlemlere rağmen ekonominin ivme kaybetmeyi sürdürdüğünü ve ekonomi politikalarını belirleyen yetkililer arasında endişeler olduğuna işaret ediyor.
              
Zhou, Çin'in Hainan adasında düzenlenen bir konferansta, "Çin'de enflasyon düşüyor. Bu durumun ilerleyerek bir deflasyon riskine ulaşıp ulaşmayacağı konusunda tetikte olmamız gerekiyor" dedi. Zhou, tüketici fiyatlarındaki artış hızının yavaşlamasını "biraz fazla hızlı" olarak nitelemesine karşılık, bunun Çin'de yapılan reformlar ve piyasadaki ayarlamalardan kaynaklandığına dikkat çekti.

Beijing, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in ekonomik daralma ve deflasyon ile karşı karşıya kalmaması için önlem almakta kararlı.Merkez bankasının yayın organı geçen ay Çin'in deflasyona düşmeye çok yaklaştığı uyarısında bulundu.

Çin Merkez Bankası, ekonomik büyümeyi desteklemek için Kasım ayından bu yana iki defa faiz indirdi. Buna karşılık ekonomistler fiyatlar ve ekonomideki zayıflığın daha da ilerlemesi halinde merkez bankasının daha sert tedbirler almak zorunda kalacağını düşünüyor.

Çin geçen yıl yüzde 7.4 ile 24 yılın en düşük düzeyine inen ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 7 civarında gerçekleşmesini hedefliyor.Ancak bu yıl ekonomiye dair açıklanan verilerin zayıf kalması bu hedefin bile zorlu olduğuna işaret ediyor. Güçsüz iç talep, gayrimenkul piyasasının zayıflık, imalat sanayinde kapasite fazlası ve yüksek borçluluk ekonomik büyüme üzerinde baskı yaratıyor.

Çin'de Ocak ayında yüzde 0.8'e gerileyerek 5 yılın en düşük düzeyini gören yıllık enflasyon, Şubat ayında yüzde 1.4'e yükseldi. Ancak merkez bankası yetkilileri Şubat enflasyonundaki yükselişin tatil dönemi nedeniyle tek seferlik etkilerden kaynaklanmış olabileceğini belirtiyorlar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir