Zimbabve krizinde anlaşma sağlanamadı

Krizi çözmek için toplanan Afrika Zirvesi, anlaşmaya varamadan sona erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JOHANNESBURG - Zimbabve'deki iktidar paylaşımına ilişkin krizi çözmek için bir araya gelen Güney Afrika ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, bu ülkedeki iktidar ve muhalefeti ulusal birlik hükümeti kurmaları konusunda bir anlaşmaya ikna edemeden zirveyi tamamladı.

Zimbabve'deki muhalefetin lideri Morgan Tsvangirai'nin sözcüsü, iki gün devam eden zirvede, devlet ve hükümet başkanlarının tüm baskılarına rağmen iktidar ile siyasi bir uzlaşmaya varamadıklarını belirtti.

Zirveye Zimbabve'deki iktidar paylaşımı konusundaki müzakerelerin tarafları olan Devlet Başkanı Robert Mugabe ile muhalefet liderleri Morgan Tsvangirai ve Arşur Mutambara da katılmıştı. Toplantıda Mugabe'nin katılmasını protesto eden Botswana Devlet Başkanı Seretse Khama Ian Khama yer almamıştı. Zimbabve, 29 Martta'ki genel seçimlerde iktidarın yenilgiye uğraması, ardından Haziran sonunda 28 yıldır iktidarda bulunan 84 yaşındaki Devlet Başkanı Mugabe'nin tartışmalı bir seçimle yeniden seçilmesinin ardından siyasi bir krizin içine girmişti.