Zirvedeki başarısızlık, Euro Bölgesi üzerindeki baskıları artırdı

Fitch'e göre Avrupa, krizle mücadele için anlaşmaya varmış olsa da somut tedbirler alınıp alınmayacağı belirsiz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Avrupa Birliği liderlerinin geçen hafta yaptıkları zirve toplantısında Euro Bölgesinin borç krizine 'kapsamlı' çözüm bulmayı başaramamalarının, Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notları üzerinde kısa vadeli baskıyı artırdığını açıkladı.

AB liderlerinin Cuma günü Euro Bölgesi'nde daha derin ekonomik entegrasyonu sağlamaya yönelik bir anlaşma hazırlanması için görüş birliğine varmış olmalarına rağmen, krizin gücünü kaybetmesi için daha kararlı tedbirler alınıp alınmayacağı belirsiz.

Fitch tarafından yapılan açıklamada "Görünen o ki, krize karşı 'kapsamlı bir çözüm' ortaya konulamadı" denildi.

Açıklamada ayrıca "Kademeli çözümü öngören yaklaşım, tek adımda kapsamlı çözüm öngören yaklaşım ile karşılaştırıldığında fazladan ekonomik ve mali yükler getiriyor. Bu da krizin 2012 boyunca ve muhtemelen bölge geniş çaplı ekonomik toparlanmayı sağlayana kadar değişik düzeylerde baskı yaratacağı anlamına geliyor" denildi.

Büyüme tahminini düşürdü

Fitch, küresel ekonomide belirsizliklerin artmasıyla birlikte görünümün zayıfladığına dikkat çekerek, küresel ekonomik büyüme tahminini gelecek yıl için yüzde 2,4'e, 2013 yılı için ise yüzde 3'e çekti.

Kuruluş daha önceki tahmininde küresel ekonominin gelecek yıl yüzde 2,7, 2013'te ise yüzde 3,1 büyüyeceğini tahmin ediyordu.

Fitch yaptığı açıklamada, bu yıl için gelişmiş ekonomilere ilişkin büyüme tahminini yüzde 1,3'e çekerken, gelişmiş ekonomiler için 2012 yılında yüzde 1,2, 2013 yılı için ise yüzde 1,9 olacağını öngördü.

Brezilya, Rusya, Çin ve Hindistan'dan oluşan BRIC ülkelerinde ise büyümenin gelecek yıl yüzde 6,3, 2013'te de yüzde 6,6 olacağını öngören Fitch, Euro Bölgesi'nde gelecek yıl büyümenin yüzde 0,4'e gerileyeceğini, bölgede ise yalnızca İtalya'nın gelecek yıl yüzde 0,5 daralmasını beklediklerini belirtti.

Fitch ayrıca, İngiltere ekonomisi için büyüme tahminlerini 2012 için yüzde 0,7, 2013 için yüzde 2'ye çekti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir