'Opet Tarihe Saygı Ortaokulu' açıldı

"Tarihe Saygı Projesi" ile altı yıldan bu yana Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park sınırları içinde büyük bir değişim yaratan OPET, şimdi de Eceabat'a depreme dayanıklı ve modern bir ortaokul kazandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - "Tarihe Saygı Projesi" ile Gelibolu Yarımadası'ndaki uygulamalarını altı yıldır aralıksız sürdüren OPET, bölgenin doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için çalışmalarına devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 57. Alay Şehitliği'ni yenileyen OPET, son olarak Eceabat'ta işlevini yitiren Türközü İlköğretim Okulu'nun yerine, yeni ve modern bir okul inşa ederek eğitim ve öğretim hayatına kazandırdı.

"OPET Tarihe Saygı Ortaokulu", 9 Kasım 2012 tarihinde tarihinde düzenlenen resmi bir törenle açıldı. Açılış törenine; Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz, OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk ve OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk katıldı.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, "Tarihe Saygı Projesi" ile sadece fiziki düzenlemeler değil, yöre halkının yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmaların da yapıldığını belirterek, OPET'e teşekkürlerini iletti.  

OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk de yaptığı konuşmada tarihimizde büyük önem taşıyan Çanakkale Savaşı'nın geçtiği bu bölgeye böyle bir okul kazandırmaktan ve toplumsal kalkınmaya destek olacak eğitim projelerini hayata geçirmekten büyük onur duyduklarını dile getirdi.  OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, OPET'in sosyal sorumluluk çalışmaları arasında okulların ve eğitim merkezlerinin ayrı bir önemi olduğunu belirterek, bir ülkenin geleceğinin eğitimli insanlarla şekillenebileceğini söyledi.

OPET, Gaziantep Islahiye'de OPET Anadolu Lisesi, Fikret Öztürk İlköğretim Okulu, Ali Öztürk İlköğretim Okulu,  Nurten Öztürk İlköğretim Okulu, Bolu Pazarköy'de Cezmi Bilgin İköğretim Okulu, İstanbul Bahçeşehir'de  Gelişim Merkezi ve Tekirdağ Marmaraereğlisi'nde ise OPET Anadolu Lisesi olmak üzere dört ilköğretim okulu ve iki Anadolu Lisesi yaptırdı. Ayrıca bugüne dek 3 binin üzerinde öğrenciye burs sağlayarak eğitimlerine katkıda bulunmaya devam ediyor. 

OPET Tarihe Saygı Ortaokulu, 5064 m2 arsa üzerine 2700 m2'lik bir bina olarak inşa edildi. 
Okul arsasında ayrıca 580 m2 yeşil alan ve 420 m2'lik basketbol sahası mevcut.
Okulda 16 derslik, kantin, yemekhane, çok amaçlı salon, engelli tuvaleti, kütüphane, müzik sınıfı, fen laboratuarı, resim sınıfı, yabancı dil ve bilgi teknolojileri sınıfı mevcut.
Tüm dersliklerde son teknoloji ile donatılmış akıllı tahta, projektör, bilgisayar, yangın algılayıcısı ve kameralı güvenlik sistemi bulunuyor.
30 öğrenci kapasiteli sınıflarda her öğrenci için dolap mevcut.

OPET, Çanakkale Eceabat ilçesi ile Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Büyük Anafarta, Küçük Anafarta, Kocadere ve Behramlı köylerinde uygulanan "Tarihe Saygı  Projesi" ile bölgede altı yıl boyunca bölgesel kalkınma hamlesi yarattı. Köy meydanları ve evlerin yüzlerinin yenilendiği projede modern satış reyonları oluşturuldu, köyler yeşillendirildi, mevcut müzeler yenilendi, müze olmayan köylere yeni müze ve kültür merkezleri yapıldı.  Halk Eğitim Merkezleri işbirliği ile İngilizce, bilgisayar, pansiyonculuk ve kişisel gelişime yönelik eğitimlerin verildiği proje kapsamında Eceabat'a açık hava müzesi niteliğinde bir park yapıldı. "Tarihe Saygı Parkı" adı verilen park, Çanakkale Savaşı'nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatıldı. 57.Alay Şehitliği ise aslına uygun olarak yenilenerek ziyarete açıldı.

Yarımadadaki tüm evlerin boyanması sağlandı, tüm köy meydanları düzenlendi, 3 köye anıt heykel yapıldı, 14 bin m2 taş döşendi, 850 ağaç, 18 bin bitki ve çiçek dikildi, 6 bin m2 alana çim döşendi, 170 adet şehir mobilyası yerleştirildi.  Proje, kurulan köy komitelerinin, OPET saha ekibi ve OPET bayilerinin takipleri ile sürdürülebilir özelliğe sahip.

Tarihe Saygı Projesi ile ilgili olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından yapılan, projenin farkındalığı ve sonuçlarını ölçen araştırmayla bölge halkı ve ziyaretçiler nezdinde oluşan değişimin dikkat çekici sonuçları ortaya koyuldu. Araştırma, 750 anket ile 674 kişi üzerinde uygulandı. Projenin bütünsel olarak başarıya ulaştığını belgeleyen araştırma sonuçlarına göre Tarihe Saygı Projesi, bölgede sosyal yaşam kalitesini yükseltmiş, tarih bilinci kazandırmış, kültürel yaşamı zenginleştirmiştir, sosyal mekanlara estetik ve hijyenik özellikler kazandırmıştır. Ayrıca işletmecilik kültürünü geliştirmiş, ekonomik seviyeyi yükseltmiş, eğitim kurumlarının çok yönlü gelişimine katkı sağlamış ve estetik-mimari kültürü geliştirmiştir. Bölgede yapılan çalışmaların yarattığı değişim ve etki her geçen gün artmakta ve Gelibolu yarımadası bu projeyle hak ettiği görüntüye kavuşmaktadır.