120 bin liseli okulu terk etti sadece 8 öğrenci satrancı seçti

‘Türkiye Eğitim Atlası’na göre 2012’de 120 binden fazla 9’uncu sınıf öğrencisi liseyi terk etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA 

İSTANBUL - En fazla devamsızlık, okul terki ve ders kırma Türk öğrenciler tarafından yapıldı. Buna karşın PISA Mutluluk Endeksi’ne göre de en mutlu öğrenciler Türkler. 

Türk Eğitim Derneği (TED) çatısı altında bir düşünce kuruluşu olarak faaliyet gösteren TEDMEM’in ilk kez hazırladığı ‘Türkiye Eğitim Atlası çarpıcı sonuçları ortaya koydu. Çalışmaya göre Türk öğrenciler seçmeli derslere ilgi göstermiyor. Hatta öyle ki Türkiye’de seçmeli derslerde satrancı seçen çocuk sayısı sadece 8. Yine çarpıcı bir veri olarak en fazla devamsızlık, okul terki, ders kırma Türk öğrencilerde görülüyor. 2012’de 120 binden fazla 9’uncu sınıf öğrencisi liseyi terk etti. Buna karşın Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’na (PISA) göre en mutlu öğrenciler de yine Türkler. Sonuçları değerlendiren TEDMEM Direktörü Prof. Dr. Ziya Selçuk, “4. sınıf düzeyinde temel beslenme eksikliği nedeniyle öğretimi aksayan öğrenci oranı Türkiye’de yüzde 74. Bu oranın, uluslararası ortalaması yüzde 29, Rusya Federasyonu’nda ise yüzde 17. Yine 2011’de Türkiye’deki yetişkin nüfusun yüzde 68’i ortaöğretim düzeyi altında eğitime sahip. Ayrıca 6-15 yaş aralığında öğrenci başına yapılan harcamada Türkiye Lüksemburg’un onda biri düzeyinde. Harcama sıralamasında Türkiye 19.821 dolar ile son sırada, Lüksemburg 197.598 dolarla ilk sırada yer alıyor” diye konuştu. 

Okul sayısını bilen yok! 

Türkiye’de eğitim politikalarında istikrarsızlık yaşandığını ifade eden Selçuk, “Eğitim politikalarıyla ilgili bir karar alırken literatürde bir döngüden söz edilir. Veri toplanır, bu enformasyona, işlenmiş bilgiye dönüşür, sonra anlamlandırılır bilgiye dönüştürülür. Karar süreçleri oluşturulur. Biz de eğitim politikaları oluşturulurken bu döngünün olmadığını görüyoruz. Örneğin Türkiye’deki okul sayısını tam olarak öğrenemedik, yetkililerde tam olarak bilmiyor” dedi.

Türk eğitim sisteminin kafası karışık

• Bir yıl önce kıyafet serbestisi getirildi. Ertesi yıl vazgeçildi.
• Haftalık ders saati geçen yıl 37 saate çıkarıldı, bu yıl tekrar 35’e indirildi.
• 4+4+4 ile 55 bin civarında sınıf öğretmeni bir günde başka branşa geçirildi. Sonra iptal edildi.
• Bu yıl önce öğretmen atamaları yapıldı, sonra seçmeli dersler seçtirildi.
• 718 öğrencinin SBS puanlarında yapılan hatanın düzeltilmeyeceği bilgisi iletildi, ancak geçen hafta mahkeme kararıyla düzenleme gerçekleştirildi.
• LGS,OKS, SBS-3, SBS-1, TEOG... Ortaöğretim sınavları sürekli değişiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir