4+4+4’e geçiş süreci matematik eğitimini olumsuz etkiledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KEZBAN KARABOĞA

İSTANBUL - Sekiz yıllık kesintisiz eğitimden, 4+4+4 sistemine geçiş sürecinden etkilenen öğrenciler arasında Matematik dersinden 5 alanlar azaldı, 1 alan öğrenciler arttı. Geçiş süreci öğrencilerin akademik başarılarına olumsuz yansıdı. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), kamuoyunda '4+4+4' olarak bilinen yeni uygulamanın ilk yılını değerlendiren bir rapor hazırladı. Raporda; kesintisiz 8 yıllık eğitim sisteminde okuyan 5. sınıf öğrencileri ile kesintili ilköğretim sisteminde okuyan 5. sınıf öğrencilerinin eğitim çıktıları ve okul ortamları karşılaştırıldı. Raporun sunumunu gerçekleştiren Dr. Alper Dinçer "Matematik, fen, Türkçe, İngilizce derslerinden aldıkları notlara baktık. 2011- 2012 yılında, geçiş sürecinden etkilenmeyen öğrencilerin yüzde 36.8'i matematikten 5 almış, 2012- 2013'te kesintli eğitime geçişte matematikten 5 alan öğrenciler yüzde 23'e gerilemiş. 1 alan öğrenciler 2011-2012 yılında yüzde 2'iyken, bu yüzde 4 çıkmış" dedi.

Geçiş sürecinde notlardaki düşüş bütün alanlarda görüldüğünü belirten Çelik, "4+4+4 buna neden oldu diyebilir miyiz. Diyemeyiz çünkü en son noktada bunlar betimsel çalışmalar. Ancak bu süreç ile ilgili çok büyük bir ipucu veriyor" diye konuştu.

Tam gün yüzde 10 azaldı Raporda, kesintili eğitim yasasına temel oluşturan gerekçelerden biri olarak, 1. ve 8.sınıf öğrencilerinin ayrı eğitim binalarında eğitim alıp alamadıklarına ve seçmeleri derslerin yasanın tarif ettiği şekliyle gerçekleşip gerçekleşmediğine de yer verildi. Dr. Alper Çelik, "8+0 dan 4+4+4 e geçilirken pek çok okulun ikili öğretim yani sabahçı ve öğlenci uygulamasını yapmak durumunda kalacağını tahmin ediyorduk, bunu bulguladık. Tam gün eğitim yapan öğrencilerin sayısı yaklaşık yüzde 10 azaldı" dedi. Çelik, ikili öğretim yapısının akademik başarıyı da etkilediğini kaydetti. Haftalık ders saatinin de 30 saaten 37'ye yükselmesiyle öğrencilerin okula başlangıç ve bitiş saatlerinin de önemli ölçüde esnediğini vurgulayan Çelik, "Görüştüğümüz 2 bin öğrenciden küçük de olsa bir grup sabah 6 'da okula gidiyor. Küçük bir grup da akşam 8'e çeyrek kala okuldan çıkıyor" diye konuştu.

Seçmeli derslerle ilgili veliler ve öğrencilerin bilgilendirilip bilgilendirlmediklerini araştırdıklarını belirtren Çelik, ders seçim sürecinde ciddi aksaklıklar yaşandığını söyledi. Seçmeli derslerin sık sık işlenemediğini bulguladıklarını belirten Çelik, "Dersler 30'dan 37 saate yükseldi. bu yüzde 23'lük bir artış. Ancak öğretmen sayısı sadece yüzde 5 arttı. 26 bin ek öğretmene gerekli olduğunu öngörüyoruz" diye konuştu.


 

Bu konularda ilginizi çekebilir