Başbakan Yıldırım'dan TEOG açıklaması

Başbakan Yıldırım, "Herkes istediği okula gidecek. Öğrenciler ortaokulda yönlendirilecek. Sistem değişikliği diye bir şey yok" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım, TEOG'un kaldırılmasına yönelik çalışmalara ilişkin, "Amacımız, yavrularımızın ortaokuldan sonra gönül rızasıyla, gönül rahatlığıyla istedikleri, kabiliyetlerinin en uygun olduğu lise kısmına devam etmeleridir." dedi.

Yıldırım, Şanlıurfa'nın merkez Karaköprü ilçesindeki Hacı Abdurrahman Özdemir Ortaokulu'nda düzenlenen 2017-2018 eğitim öğretim yılı açılış törenine katıldı.

"Herkes istediği yere gidecek"

Başbakan Yıldırım, 15 yıllık süre içerisinde bir yandan eksik okulları ve öğretmenleri tamamladıklarını, sınıf mevcutlarını makul düzeye getirdiklerini belirterek, en önemli reformlardan birinin 12 yıllık eğitim olduğunu vurguladı.

"Bugünlerde TEOG konuşuluyor." ifadesini kullanan ve "TEOG kalksın mı, kalsın mı?" diye soran Yıldırım'a öğrenciler "Kalksın" diye karşılık verdi.

Yıldırım, TEOG ile 8 yıllık eğitimin devamında öğrencinin hangi okula gideceğinin belirlendiğini dile getirerek, "Nereye gideceğinize karar vereceksiniz, işte TEOG denen şey buna yardımcı olacak. Aslında TEOG bir giriş sınavı değil, sizin okulda girdiğiniz imtihanlardan her sömestir bir tanesini Milli Eğitim Bakanlığımız Türkiye'nin her tarafında merkezi olarak yapıyor. Böylece okullardaki aldığınız notların yanı sıra merkezi sınavdan alınan notlar da dikkate alınarak sizin ortaokuldan sonra en uygun, en iyi istediğiniz liseye gitmenizin hazırlığını yapıyor, TEOG bu." dedi.

Zaman içerisinde TEOG'un bir yarışa döndüğünü, üniversite imtihanı gibi olduğunu ve öğrencilerin stresini artırdığını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Acaba girebilecek miyiz, giremeyecek miyiz? Orta okuldan sonra ne yapacağız' diye uykularınızı kaçırdı değil mi? Biz sizin uykularınızın kaçmasına razı olur muyuz? Onun için sizi stresten kurtaracak, rahat rahat istediğiniz okula gidecek şekilde gereken çalışmaları, düzenlemeleri yapacağız. 8'inci sınıfı bitirdiğinizde hangi tarafa ilginiz varsa, 'Ben spor okuluna gitmek istiyorum', buyur git. 'Ben ilim adamı olacağım, daha çok matematik, fizik, fen okuyacağım', sen de oraya git. 'Ben edebiyatçı olacağım, şiir yazacağım, masal yazacağım', sen de sosyal bilimlere git. 'Ben din alimi olacağım, fıkıh öğreneceğim, siyer öğreneceğim', sen de imam hatip lisesine git.

Herkes istediği yere gidecek. Bunun için ortaokulda yönlendirileceksiniz. Kim yönlendirecek? Okul, öğretmenleriniz, velileriniz yönlendirecek. Mesele bu, sistem değişikliği diye bir şey yok. Bu tamamen tezvirattır, bunlara itibar etmeyin. Amacımız, yavrularımızın ortaokuldan sonra gönül rızasıyla, gönül rahatlığıyla istedikleri, kabiliyetlerinin en uygun olduğu lise kısmına devam etmeleridir. 'İstenmeyen aş, ya karın ağrıtır ya baş' onun için istediğiniz yere gideceksiniz."

Başbakan Yıldırım, eğitimde birçok reform yaptıklarını belirterek, özellikle meslek liselilerin üniversiteye girişlerindeki sınırlamaları kaldırdıklarını, şimdi çalışıp gayret eden tüm öğrencilerin imtihanı kazanarak istedikleri üniversitelere girebildiklerini bildirdi.

MEB sınavsız geçişin üzerinde duruyorMEB sınavsız geçişin üzerinde duruyor