BM'den Kadir Has'a ödül

Kadir Has Üniversitesi, Kurumsal Sosyal Sorumluluk çalışmalarının yer aldığı ve Türkiye'de yayınlanan ilk üniversite KSS Raporu olma özelliğine sahip 2010-2012 Khas KSS Raporu ile Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Yerel Ağı tarafından

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - Temeli merhum Kadir Has'ın Türkiye'nin kalkınmasına yönelik eğitim ve sağlık alanlarında yaptığı değerli yatırımlara dayanan Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) faaliyetleri, 2008'den bugüne Kadir Has Üniversitesi'nde yürütülüyor. 
 
"Her komşunun birbiri üzerinde hakkı vardır" düşüncesinden yola çıkan ve bulunduğu Cibali ve çevresinin ihtiyaçlarıyla da yakından ilgilenen Kadir Has Üniversitesi, son iki yıldır da bölgede KSS konusunda çalışmalar yapıyordu.
 
KSS'nin üniversite kültürünün temel parçası haline gelmesini amaçlayan Üniversite, tüm bu çalışmaların yer aldığı ve Türkiye'de yayınlanan ilk üniversite KSS Raporu olma özelliğine sahip 2010-2012 Khas KSS Raporu'nu geçtiğimiz eylül ayında yayınladı. Rapor iki ay sonra Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Yerel Ağı tarafından da ödüllendirildi.
Sürdürülebilirlik raporlamasındaki liderliğiyle Kadir Has Üniversitesi ödülünü 18 Aralık'ta Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (BMKİS) 2012 Yıllık Yerel Ağ Toplantısı ve Türkiye 10. yıl kutlamasında aldı. 
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda gerçekleştirilen toplantıya BMKİS Türkiye üyelerinin yanı sıra akademisyenler, cemiyetler, işçi örgütleri, kamu ve özel sektör, KOBİ'ler, mikrogirişimciler, ticaret ve sanayi odaları, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve uzmanları katıldı.
 
BMKİS ağında dünyada 130'u aşkın ülkede, 7 bini aşkın işletme ve uluslararası çalışma ve sivil toplum örgütü yer alıyor. Türkiye'de ise Akkok, Boyner, Borusan, Doğuş, Eczacıbaşı, Koç, Sabancı, Yaşar ve Zorlu gibi holdingler, Ak-kim, Alvimedica ve Yeşim Tekstil gibi KOBİ'ler ve TÜSİAD, TİSK, KSS Derneği gibi sivil toplum örgütleri ve büyük grupların yanı sıra, sektöründe önde gelen 200'e yakın işletme yer alıyor.
 
KHAS KSS RAPORU 'NDA NELER VAR?
 
• Rapor'da öne çıkan konular, her Khas öğrencisinin aldığı KSS dersleri, Komşuluk Hakkı Paydaş Kurulu ve çevre alanında yapılan ölçümlemeler olarak sayılabilir.
 
• Khas'da mühendislikten güzel sanatlara kadar bölüm ayırmaksızın her öğrenci, KSS derslerini alıyor. Öğrenciler 'Dedem Öğütler Seminerler Dizisi' kapsamında 100 yılı aşkın süredir Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileriyle tanışma imkanı bulurken, İstanbul'da yapılan sergi, film festivali gibi çeşitli KSS etkinliklerine katılımları teşvik ediliyor ve geliştirdikleri ortak KSS projeleriyle fark yaratıyorlar.
 
• Khas, Cibali ve çevresinde yaşayan bölge halkının beklentilerine karşılık vermek ve karşılaştıkları sorunlara birlikte çözüm üretmek için Cibali semti ile üniversite temsilcilerinin bir araya geldiği bir 'Paydaş Kurulu' oluşturdu. Yılda iki kez gerçekleştirilen toplantılarda Mahalle muhtarı, imamı, ilköğretim okul müdürü, esnafı gibi mahallenin önde gelenleri; rektör, üniversite idari ve akademik kadrosuyla buluşarak mahallenin sorunlarını ele alıp beraber fikir üretiyor. 
 
• 'Etüt Ağabeyliği ve Ablalığı'; Komşuluk Hakkı projesi kapsamında bir eğitim-öğretim döneminde 100'den fazla Khas öğrencisi görev alarak 8 bin saatin üzerinde zamanlarını Cibali İlköğretim Okulu öğrencilerine etüt ağabeyliği ve ablalığı yapmaya ayırıyorlar. 
 
• Her yıl Cibali Bölgesi'nin ihtiyaçlarını karşılamak için bağış koşusu olarak düzenlenen 'İyiliğe Koşu'nun sonuncusunda 15 bin TL gelir elde edildi; akademik, idari ve Khas öğrencileri olmak üzere toplam 336 kişi yarışmaya katılarak bağışta bulundu. 
 
• Khas öğrencilerinin gönüllü olarak çıkarttığı Cibali Postası adlı üniversitenin mahalle gazetesiyle; Cibalileri üniversiteye, üniversiteyi Cibalililere tanıtmaya devam ediyor. Bölgedeki tüm yaşananlar Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle Cibali Postası ile paylaşılırken, Üniversite'de gerçekleşen etkinliklerden de bölge halkı bilgi sahibi oluyor. 
BM KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ (UN Global Compact) HAKKINDA
 
• Sözleşme ilk olarak 1999'da dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından, dünya ekonomik formunda yaptığı konuşma sırasında önerilmiş ve 2000'da da uygulamaya başlandı.
 
• Sözleşme, küreselleşmenin artan hızına paralel olarak sürdürülebilirlik ve kurumsal sorumluluk anlayışları çerçevesinde hem politika üretmek hem de uygulamaya geçmek üzere oluşturulan en kapsamlı bir platform.
 
• Yalnızca Birleşmiş Milletler (BM) organlarını ve sivil toplumu değil, tüm özel sektörleri ve kamu kuruluşlarını da kapsayan sözleşme; insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele konularında küresel çapta kabul görmüş 10 ilkeyi temel alıyor.
 
• Bu ilkeler doğrultusunda ortak hedefler belirlenmekte ve bu hedefleri benimseyen bütün kuruluşların, hem strateji oluşturma, hem uygulama aşamasında şeffaflığa dayanan, yasal bir yaptırımı olmayan, gönüllü bir uygulama, bir kurumsal sorumluluk projesi, sosyal bir anlaşma.
 
• 'Sürdürülebilir ve kapsamlı küresel ekonomi' vizyonuna sahip olan kurulun bir parçası olmak gönüllülük esasına dayanıyor.