Brexit ve ‘Trump’ eğitimde ‘korumacılık’ dalgası yarattı!

Madrid merkezli IE Üniversitesi’nde ‘Reinventing Higher Education’ başlıklı bir uluslararası konferans düzenlendi. Konferansta ülkelerdeki popülizm, milliyetçilik dalgaları, Brexit endişeleri, vize kısıtlamaları ve Trump'ın göçmen kısıtlamalarının yükseköğretime etkisi tartışıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İspanya’nın en köklü üniversitelerin IE University’nin (IE Üniversitesi) kuruluşu 1973’e kadar gidiyor. Üniversitenin ismi ‘Instituto de Empresa’dan geliyor. 1990’lara kadar bu isimle devam ediyor, daha sonra ‘IE Business School’ oluyor, 2006 yılında üniversiteye dönüşüyor. Öğrencilerinin yüzde 95’i İspanya dışından geliyor. Bugüne kadar 40 binin üzerinde mezun vermiş. Türkiye’den Koç Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi ile değişim programları yürütüyor. Üniversitenin Madrid ve Segovia’da kampüsler var. Yine Madrid’de 2020 yılında tamamlanacak yeni kampüs çalışması devam ediyor.

IE Türkiye ofisini 2011 yılında kurmuş, ofisi Beşiktaş’ta. IE Üniversitesi’nde bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen ‘Reinventing Higher Education’, ‘Yükseköğretimi Yeniden Kurmak’ başlıklı bir uluslararası konferans düzenlendi. İki gün boyunca süren uluslararası konferansta altı başlık, ‘ Higher Education in times of anti-globalization’ oldu, bu alt başlıkta gerçekleştirilen panelleri farklı ülkelerden gelen eğitimciler, üniversite rektörleri ve gazeteciler izledi.

Konferansın birinci gününde düzenlenen ‘The Global footprint of Higher Education’ başlıklı panelde pek çok ülkedeki popülizm, milliyetçilik dalgası, Brexit endişeleri, vize kısıtlamaları, ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmen kısıtlamalarının yükseköğretime etkisi tartışıldı. Meksika, Hollanda, Fas, Times Higher Education, Global Rankings Editorial Direktörü Phil Baty ile ‘Anti-Küreselleşme’nin yükseköğretime olası etkilerini konuştuk.

Lübnan ve Amerika’dan üniversite liderlerinin konuşmacı olduğu panelin moderatorlüğünü, Times Higher Education, Global Rankings Editorial Direktörü Phil Baty yaptı. Baty ile panel sonrasında ‘anti-küreselleşme’nin yükseköğretime olası etkileri hakkında konuştuk. İngiltere’nin Brexit’e gitmesi ve Donald Trump’ın göçmen kısıtlamalarının yükseköğretimde daha az ‘uluslararasılaşma’ eğilimi oluşturduğuna dikkat çeken Baty, “Üniversiteler küreselleşme karşıtı eğilimler ile mutlaka mücadele etmeli. Bilim insanları, bu dar görüşlü politikaların üzerinden geleceklerdir. Çünkü öğrenciler ancak çok kültürlü, çok dilli ortamlarda gelişebilir” dedi.

‘Bilgiyi sınırlara hapsedemezsiniz!’

Üniversiteler açısından geri dönülemeyecek bir noktada olunmadığına işaret eden Baty, “Uluslararasılaşma gelişmeye devam edecektir, ulusalcı odaklara, güçlere yenilmeyecektir. Bunun nedeni çok basit: Bilginin sınırı yoktur. Bilgi sınırlara hapsedilemez. Fikirlerin sınırları yoktur. Bu nedenlerle üniversiteler fikirlerini geliştirebilecekleri kişi ve kurumlarla işbirliği yapmaya devam edeceklerdir” ifadesini kullandı. Times Higher Education’da Global Rankings yapan biri olarak Baty, uluslarasılaşmanın eğitim ve araştırma alanlarında kaliteyi artırdığını görebildiğini belirtti.

"Üniversiteler ile daha fazla iş birliğine ihtiyacımız var"

IE Üniversitesi’nde bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen ‘Reinventing Higher Education’, başlıklı uluslararası konferansın açış oturumunu Güney Afrika Cumhuriyeti Eski Devlet Başkan Thabo Mbeki ve IE Universitesi Başkanı Santiago Íñiguez yaptı. Íñiguez’in Mbeki’ye sorduğu ilk soru: ‘Üniversite öğrenciler aktivist olmalı mı?’ şeklindeydi. Mbeki, bu soruya “Evet, öğrencilerin yaşadıkları toplumda ‘aktif’ olmaları kritik öneme sahiptir” şeklinde cevap verdi. Afrika’da pek çok öğrencinin yükseköğretime erişim şansı olmadığına dikkat çeken Mbeki, “Fiziksel kurumları inşa edecek yeterli kaynağa sahip olmayabiliriz ama üniversitelerle işbirliği yapabiliriz, network geliştirebiliriz” dedi. Mbeki, bu yöntemle Afrika kıtasındaki üniversitelerin birer ‘Mükemmeliyet Merkezi’ haline gelebileceğini, geçlerin eğitim için kıta dışına çıkmasına gerek kalmayacağını belirtti.

Altı bin öğrenci kapasiteli yeni kampüs 2020’ye yetişecek!

IE Üniversitesinin yeni kampüsü Madrid merkezde inşa ediliyor. Üniversite yetkililerinden aldığım bilgilere göre; 50 bin metrekare alanda inşa edilen, 6 bin öğrenci kapasitesine sahip olacak kampüs 2020 yılında tamamlanacak. ‘The Campus Of Future’ yani ‘Geleceğin Kampüsü’ olarak tanımladıkları yeni kampüste ileri teknoloji imkânları kullanılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir