Ekolojik topluluklardan ilham aldılar, Karaburun’da ‘Zeytin Okulu’ açtılar

Ege Üniversitesi’nden bir grup iktisatçı akademisyen ve öğrenci, İzmir’in en küçük ilçesi Karaburun’un İnecik köyünde 'Zeytin Okulu’ açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İşler değişiyor. Artık insanlar hayat kavrayışlarını ‘iyi’ üzerinden kuruyorlar. ‘İyi’ beslenme, ‘iyi’ gıda, ‘iyi’ ilişki, ‘iyi’ üretim ve ‘iyi’ eğitim talep ediyorlar. Bu kavrayışın bir sonucu olarak eğitimde de işler değişiyor. Alternatif eğitim mekânları, bilimsel platformlar oluşuyor. Örneğin İzmir Şirince’de ‘Nesin Matematik Köyü’nde 7’den 77’ye her seviyede ‘matematik’ yapılıyor. Yine İzmir’de Seferihisar’da ‘Doğa Okulu’ var. Buğday Derneği, yıllar önce Çanakkale Küçükkuyu’da Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’ni kurdu.

İşte bu okullara bir yenisi daha eklendi. Ege Üniversitesi’nden bir grup iktisatçı akademisyen ve öğrenci bir araya geldi, İzmir’in en küçük ilçesi Karaburun’un İnecik köyünde 'Zeytin Okulu’ açtı. Okulun kuruluş hikâyesini, Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği kurucularından, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Barbaros’dan dinledim. Çalışmalar sırasında dünyadaki eko-köy örneklerini incelediklerini anlatan Prof. Barbaros, “Türkiye’de ve dünyada ekolojik topluluklara baktık. Bize en yakın örnek Nesin Matematik Köyü. Eğitim odaklılar, biz de öyle. Hayata bakışlarından ilham aldık. Metruk bir ilkokul binasını İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ‘Zeytin Okulu’na dönüştürdük” diyor.

21. yüzyılın temel dinamiklerinden birinin ekolojik eksen olacağını anlatan Prof. Barbaros, “Ekolojik odakta bir araya gelince bu bölgenin temel değerlerinden ‘zeytin’ etrafında birleştik çünkü zeytin sadece bir ürün değil etrafına hayat kurabileceğimiz bir değer” diyor. Zeytin Okulu’nda en ‘iyi’ bildikleri ‘eğitim’ işini yaptıklarını anlatan Prof. Barbaros şöyle konuşuyor: “Biz gönüllü çalışıyoruz. Burası ticari bir yer değil. Burada çoğunluğu iktisatçı olmak üzere matematikçiler, felsefeciler, kimyacılar, arkeologlar, öğrenciler bir arada. Öğrenciler hoca, hocalar da öğrenci. Kimse için tek bir rol yok. Eğitim anlayışımız bu. Bu anlayışla Zeytin Okulu’nda eğitim çalışmaları, konserler, festival, hasat şenlikleri yapacağız. Bilim, sanat, felsefe yapacağız. ‘Zeytin Okulu’ hepimizin, bir kişinin eseri değil, bir yerin değil. Bir yere ait değil” şeklinde konuşuyor. Zeytin Okulu’nun Efes-Mimas Kültür Rotası üzerinde yer aldığına dikkat çeken Prof. Barbaros, “Zeytin Okulu, bu rotanın ziyaretçileri, yürüyüşçüler ve bisikletçiler için bir uğrak noktası olacak” diyor. Zeytin Okulu kurucularından Kimyacı Zeynep Delen ise her yıl uluslararası düzeyde bir atölye çalışması yürüttüklerini belirtiyor ve “Dünyayı ‘zeytin’ üzerinden tarif ediyor, kuruyoruz. Her sene bir zeytin programı yapmaya çalışıyorum. Herkes kendi açısından zeytini anlatıyor. Zeytinin kimyası, zeytinin asidi… Kimya ne demek, onu zeytin üzerinden anlatıyoruz” ifadesini kullanıyor.