‘Hayal’i hayata geçirecek 3. nesil üniversite modeli

Abdullah Gül Üniversitesi ilk mezunlarını bu yıl vermeye hazırlanıyor. Rektör Prof. Dr. Sabuncuoğlu, her fikrin bir hayalle doğduğuna vurgu yaparak, ‘hayal kurma’ dersi verdiklerini belirtti. Sabuncuoğlu, toplumsal katkıya odaklanan 3. nesil üniversite olduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN - HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, “Gençlerin yenilikçi fikirler peşinde koşamamasının temel nedeni bu fikirleri doğuracak hayalleri kuramaması” tespitinde bulundu. Rektör Sabuncuoğlu, bunun için ezber bozarak; yetiştirdikleri genç mühendis, mimar, eğitimciler için ‘Hayal Kurma Dersi’ni ders programına eklemiş. Sosyal girişim platformu DreamsTalk’un kurucusu Semih Yalman, girişimciliği ile ünlü Kayseri’de gençlere kaybettikleri hayal kurma yeteneklerini yeniden kazandırıyor.

Antropologların Anadolu’nun 12 kentinde yaptığı bir araştırmanın çarpıcı sonuçları olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Sabuncuoğlu, “Ankara, Kayseri, Konya, Elazığ, Malatya, Nevşehir gibi kentler bu araştırmada yer aldı. Mukayese edilebilme için İstanbul’da da bir çalışma yapıldı. 3.5 ay kasap, bakkal, memur, manav, işadamı ve birçok alanda çalışan kişinin çocukları ile bire bir görüşüp bir rapor ürettiler. Bu rapor bizi çok etkiledi. Anadolu’da Türk gençliğinin dünyaya bakışı, hayattan beklentileri, bizim düşündüklerimizden çok farklı” diye konuştu. Sabuncuoğlu, “Bir kere en temel eksikliği şu gençlerin; hayal kuramıyorlar” diyerek, şöyle konuştu: “Hayal kuramayan bir gençlik varsa eğer, nüfusunun yüzde 42’si genç olan ve hedefleri dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmak olan bir ülkede Ar-Ge yapmadan, bilim insanı yetiştirmeden, girişimci yenilikçi insanlar yetiştirebilir misiniz… Çocukların hayal dedikleri şey temel gereksinmeleri. İlk 6 yıl bir çocuğun hayatı için çok önemli. Yapılan araştırmanın ortaya koyduğu önemli bir veri var. İlkokula başlayan bir çocukta yüzde 95’lere varan bir hayal kurma kapasitesi var. Ancak sonra eğitim hayatları başlıyor; ilköğretim, lise, üniversite… Birbirini takip eden bu fabrikalarda ne yapıyoruz da bu oran eğitim sonrasında yüzde 5’lere düşüyor. Sonra da onlara ‘hayal kur, inovasyon yap’ diyoruz. Fon bulunuyor ama insan yetiştiremiyoruz.”

‘Topluma katkı’ ayağını harekete geçirdi

‘Araştırma üniversitesi’ fikrine çok takılıp kalındığını anlatan Prof. Dr. Sabuncuoğlu, “Bence onlar ikinci nesil üniversiteler. Eğitimden sonra araştırmayı ihtiyaç hissedince insanoğlu tabi ki bilgi üretmeye başladı. Ama araştırma o kadar gündemimizin her tarafına yayıldı ki eğitimi unuttuk. Ve iyi eğitim yapmadan da araştırma olmuyor. Biz o yüzden dedik ki ‘üçüncü nesil üniversiteler geliyor, bunu yakalamamız şart'. Ve AGÜ’yü örnek modellerden biri haline getirdik. Dünya çapında ismimizi duyurduk” diye konuştu. Geliştirdikleri modeli yurt dışından üniversitelerin araştırdığını ve kendilerini bu konuda bilgilenmek için ülkelerine davet ettiklerini anlatan Sabuncuoğlu, “Üçüncü nesil üniversitelerin en temel felsefesi şu; bir eğitim, iki araştırma, üç topluma katkı. Bugüne kadar topluma katkı hep unutulmuştur. Biz bu ayağı hayata geçirdik” dedi.

Sabuncuoğlu şu ifadeleri kullandı: 

"Beş yaşımızda 12'nciliğe yükseldik"

▶ Üniversitemiz şu anda 1000 öğrenci ve 80 akademik kadro ile eğitim ve öğretime devam ediyor. Öğrenci ve öğretim üyesinin yaklaşık 55’i yabancı ülkelerden. Uluslararası bir üniversite olacaksanız uluslararası insan sayısını artırmanız lazım. Şu anda yabancı öğrenci sayısında Türkiye ortalamasının çok üzerinde, yüzde 10’u yakalamış bir seviyedeyiz.

▶ Üniversitemiz Türkiye sıralamasında 12’nciliğe yükseldi. Biz beşinci yılımızda bunu başardık. Düşünün 5 yaşında bir çocuğuz, önemli adımlar atarak bu noktaya geldik.

▶ Bazı dersleri fabrikalarda yapıyoruz. İş dünyasının ve eğitimin artık yeri ve zamanı yok. Her yer derslik. Fabrikalar da kafeler de koridorlar da bizim için artık derslik. Bunu içselleştirmemiz lazım. Ayrıca fakültelerin silo silo birbirinden ayrılmasına karşıyım. Biz duvarları kaldırdık.

▶ Kayseri’den tüm dünyaya model olacak bir alternatif, mütevazı bir yüksek öğretim modeli geliştiriyor ve bununla gurur duyuyoruz. Dersleri proje odaklı yaparsanız, derse başlamadan önce problem koyarsanız, kazanırsınız.

Bu konularda ilginizi çekebilir