Kalifiye eleman bulamayan sanayici METEM ile umutlandı

Kayseri OSB bünyesinde faaliyet gösteren Mesleki Teknik Eğitim Merkezi, bölge sanayicilerinin kalifiye eleman umudu oldu. OSB yönetimi ilk mezunlarının tamamı işe yerleşen METEM’in ardından şimdi de önce teknik bir lise, ardından da meslek yüksekokulu kuracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

Mesleki eğitim veren ve yetiştirdiği donanımlı gençleri mezun etmeye başlayan Kayseri OSB Mesleki Teknik Eğitim Merkezi (METEM), kalifiye eleman bulmakta zorlanan sanayi kuruluşları için umut kapısı oldu. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, bölgedeki hemen her işletmede istihdam sorunu yaşandığını belirterek, “İşgücüne ihtiyaç var. Firmalar çalıştıracak eleman bulamıyor. Özellikle ara elemanı ve kalifiye işçi bulmakta zorlanan sanayici, yönünü yeni mezunlarını vermeye hazırlanan METEM’e çevirdi” dedi.

Nursaçan, bölge yönetimi olarak bir yanda daha ucuz enerji ve kurulacak fuar için çaba harcarken, diğer yandan da, firmaların kalifiye eleman sorununa çözüm getirmeye çalıştıklarını kaydetti, “Üretimde artış var. Enerji tüketimi de öyle, sürekli artıyor. Enerji tüketimindeki artışla ihracattaki artış doğru orantılı olarak yürüyor. Ancak ne var ki, istihdamda işler hiç de öyle deiğil. Zira, artan sorunlar bir türlü aşılamıyor. Kısacası, elemana ihtiyaç var. Özellikle de ara elemanı ve kalifiye işçi bulmak kolay olmuyor” diye konuştu.

Tahir Nursaçan, sanayicilerin gerek iç, gerekse dış pazarlarda rekabet edebilmeleri için ‘olmazsa olmazlardan’ birinin nitelikli iş gücü olduğunu vurgulayarak, “Kayseri OSB’de bin 200 dolayında işletme var. Faaliyetleri üretime odaklı bu işletmelerde yaklaşık 70 bin kişi çalışıyor. Fabrikalar üretim kapasitesini artırdıkça, çalışanların sayısı da artıyor. Ancak gene de istihdam açığı kapatılamıyor.

Biz yıllardır, sanayi sektörünün en önemli ihtiyacının ‘nitelikli ara elemanı’ olduğu vurgusunu yapıyoruz. Sorun sadece vasıfl ı eleman arayışı ile de sınırlı kalmıyor. Çoğu işletme henüz düz işçi sorununu da çözmüş sayılmaz. Zira, düz işçiye de talep çok, ancak ilgi duyan yok. Kimi işi beğenmiyor, kimi ücreti az buluyor. Özellikle metal sanayi ve mobilya sektöründe üretim yapanlar kaynakçı ve döşemeci sorunu yaşıyor.

Talepleri karşılamak için mesleki eğitim amaçlı programlar düzenleniyor. Meslek edindirme kursları açılıyor. Ama bu kurslara bile çoğu kez eğitilecek insan bulunamıyor” dedi.

“Okulla sanayinin iç içe olması çok önemli”

Nitelikli eleman sorununa çözüm getirmek amacıyla, Türkiye’deki OSB’ler içinde en büyük ve en kapsamlı meslek eğitim okulunun Kayseri’de kurulduğunu kaydeden Nursaçan, “METEM ilk mezunlarını 2015-2016 eğitim dönemi sonunda verdi. Okulu bitiren 113 öğrencimizden 49’u makine teknolojisi 13’ü metal teknolojileri, 35’i mobilya teknolojisi, 16’sı ise muhasebe alanlarında işe yerleştirildi. Kısacası, kapış kapış işe alındılar. Eleman sorununa çare arayan sanayici şimdi vereceğimiz yeni mezunların yolunu bekliyor.

Gerek bize, gerekse diğer OSB’lere, hem üretim ve istihdamın merkezi olabilme, hem de işgücü kalitesinin artması açısında bakıldığında, kalifiye eleman ihtiyacının her geçen gün daha da önem kazandığı görülüyor. O nedenle eğitim, yani okulla sanayinin iç içe olması çok önemli. Biz Kayseri OSB olarak, şimdi de mevcut okulumuza ek olarak önce teknik bir liseyi, ardından da meslek yüksekokulumuzu devreye sokmanın hazırlığını yapıyoruz” diye konuştu.

Okul bu yıl 2. mezunlarını verecek

METEM 30 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edildi. 32 derslikli ve 900 öğrenci kapasiteli okul, 205 öğrenci mevcudu ile 2013 yılında eğitime açıldı. Değişik sektörlerde eğitime katkı sağlayacak 6 atölye ile 6 bölüm bulunan okulun ilk yılına, öğrenciler düz lise eğitimi alarak başladı.

Eğitim ve öğretim faaliyetlerini MEB ile koordineli şekilde yürüten okulda, 2’nci sınıftan itibaren mobilya, makine, metal (tesviye -torna) elektrikelektronik ve muhasebe bölümleri devreye girdi. 205 öğrenciden dört yıllık eğitim dönemini tamamlayan 113’ü, eğitim aldıkları dallarda elemana ihtiyaç duyulan işletmelerde işe yerleştirildi.METEM’in halen elektrik teknolojisi bölümünde 97, makine teknolojisinde 202, metal teknolojisinde 122, mobilya teknolojileri bölümünde 163, muhasebe bölümünde ise 99 olmak üzere toplam 683 öğrenci eğitim görüyor. Okul bu yıl ikinci mezunlarını verecek.

Sayılarla METEM

Kayseri OSB’deki işletme sayısı : 1.200

Bölgedeki işletmelerde çalışan sayısı : 70 bin

METEM’de derslik sayısı : 32

METEM’de atölye sayısı : 6

Eğitim verilen branş sayısı : 6

METEM’in öğrenci kapasitesi : 900

Mevcut öğrenci sayısı: 683

Okul yurdunda yatak kapasitesi: 300