Kosova’da elektriğe kalifiye iş gücü

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kosovalı gençlere eğitim veren KEDS Academy ikinci mezunlarını verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KARA

Priştine - Limak Şirketler Grubu ve Çalık Holding’in ortaklığı Kosova Elektrik Dağıtım (KEDS) şirketinin kurduğu KEDS Academy, ikinci dönem mezunlarını verdi. 

Akademi’de KEDS’in sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kosovalı gençlere eğitim veriliyor. Yaklaşık 9 ay süren eğitimlere üniversite son sınıf ve meslek lisesi son sınıf öğrencileri sınavla kabul ediliyor. Başarıyla mezun olanlara tüm Avrupa’da geçerli bir sertifika veriliyor. Mezunlar, tüm AB ülkelerinde geçerli bu sertifika sayesinde, Avrupa’da iş bulma imkanı kazanıyor. KEDS ayrıca, başarılı mezunların tamamına yakınına kendi bünyesinde iş imkânı da sağlıyor. 

KEDS Academy’deki eğitimler, Eğitim Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ile Priştina Üniversitesi işbirliği ile veriliyor. KEDS’te geçen yıl ve bu yıl 50’şer öğrenci kendi alanlarıyla ilgili hem teorik hem de uygulamalı eğitim aldı. Kosova’da genç işsizlik oranı yüzde 50’nin üzerinde bulunuyor. KEDS Academy’de bu yıl yoğun talep üzerine Kosova’daki diğer devlet üniversiteleri ile de işbirliği yapılacak. Ulaşılan öğrenci sayısı ve sağlanan fırsatların artırılması hedefl eniyor. Önümüzdeki haftalarda başlayacak üçüncü döneme, yaklaşık 60 öğrencinin alınması planlanıyor. Bu kez elektrikle ilgili bölümlerde okuyan öğrencilerin yanı sıra, iktisat, hukuk, uluslararası ilişkiler gibi dallardan da öğrenci alınacak. 

KEDS’in gelecekteki temelleri 

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, KEDS Academy mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, elektrikte en önemli varlığın insan kaynağı olduğunun altını çizdi. Academy’nin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya dönük olduğunu ifade eden Özdemir, konuya verdikleri önemi, “Mezuniyet töreni için yoğun işlerimizin arasında buraya geldik. Şimdi Türkiye’ye işlerimizin başına döneceğiz. Öğrenciler bu şirketlerin temel elemanları olacak” sözleriyle dile getirdi. 

Kardeş ülkelere tecrübe aktarımı 

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da “KEDS, Türkiye’nin yurtdışındaki ilk elektrik dağıtım firması. Türkiye’de özelleştirmeler oldu. Tecrübelerimizi dost kardeş ülke olan Kosova’ya aktarmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir