ODTÜ, NATO'ya "hackerlara müdahale ekibi" yetiştiriyor

ODTÜ, NATO'ya aday üyelik başvurusu yapan Moldovalı yetkililere siber güvenlik eğitimi düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ODTÜ, NATO'ya üyelik başvurusu yapan Moldovalı üst düzey güvenlik çalışanları ile sistem yöneticilerine NATO'nun yürüttüğü "Barış ve Güvenlik İçin Bilim Programı" kapsamında, "siber güvenlik" kursu verdi.  

ODTÜ Enf Enstitüsü'nde kursu yakından izleyen NATO Yeni Güvenlik Sorunları Dairesi Stratejiler ve Projeler Başdanışmanı Michael F. Gaul, siber savunmanın NATO'nun gündemindeki önde gelen konular arasında bulunduğunu ifade etti.  

NATO'nun Lisbon ve Chicago toplantılarında da siber savunmanın derinlemesine incelendiğini, konunun NATO'nun  strateji konseptinin bir parçası olduğunu dile getiren Gaul, şöyle devam etti: 

"NATO, öncelikle kendi ağlarını korumaya ve kendi ağlarını saldırılara karşı güçlendirmeye odaklanıyor. Ek olarak, müşterek güvenlik konsepti başlığı altında Moldova gibi ortak olduğumuz ülkelerle de işbirliği içerisindeyiz. Çünkü siber güvenlik küresel bir konu ve küresel tehditler içeriyor, bu sebeple ortaklarımızın da ağlarını güçlendirmesi anlamlı. Özellikle bazı ortak ülkelerin ağları bizim ağlarımıza operasyonal ve görev temelli bağlı durumdalar" 

Gaul, daha önce Afganistan, Karadağ ve Makedonya'dan gelen uzmanlara düzenlenen eğitimin, Moldovalı uzmanlara verildiğini belirterek, "Burada eğitim hakkında çok iyi izlenim aldık. Birleşik Devletler, Kanada, Birleşik Krallık'tan ve ortak ülkelerden konu hakkında özel deneyimleri olan Gürcistan'dan uzmanlar tarafından hazırlanmış mükemmel bir ders programına sahip olduğunu düşünüyorum. Aldığımız geri bildirimler de oldukça olumlu. Bu sebeple burada olma şansına sahip olmaktan memnunum" değerlendirmesinde bulundu. 

Savaşlar siber dünyada  

Baykal, savaşların siber dünyada sürdürüldüğünü, kişilerin, kurumların ve devletlerin şahsi ve gizli bilgilerinin izinsiz olarak internet üzerinden dağıtıldığını ve bilgisayar vandalizminin yaygınlaştığını,  bilgisayarların robot ağlarına dönüştürüldüğünü, zombileştirildiğini ifade ederek, bu nedenle siber güvenlik eğitimlerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.  

Türkiye'nin Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı'nın yayımlanmasıyla ulusal düzeyde sorumluluk ve yetkilerin tanımlandığına işaret eden Baykal,  Siber Olaylara Müdahale Merkezinin kurulmasıyla da konunun üst düzeyde ele alındığını kaydetti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir