Sıralarda hem kitaplar hem tabletler olacak

MEB, gelecek yılın ilk yarısından itibaren okullar başladığında, ücretsiz ders kitaplarının yanında tablet bilgisayarları da vermeye başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), gelecek yılın ilk yarısından itibaren okullar başladığında, ücretsiz ders kitaplarının yanında tablet bilgisayarları da vermeye başlayacak. 

MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinin organizasyonuyla Sakıp Sabancı Basın Merkezi'nde eğitim muhabirlerinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, FATİH Projesi çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi verdi. 

FATİH Projesi'nin bugüne kadar tamamen ulusal bütçeyle yürütüldüğünü anlatan Ateş, 15,5 milyon avroluk Avrupa Birliği IPA projesinin kabul edilmesiyle, projeye uluslararası desteğin sağlanacağını belirtti.  

Ateş, IPA projesinin dışında öğrencilerin bilgi teknolojilerinden daha çok yararlanması için çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen ITEC, SENnet, ICILS2013, Twinning ve Scientix gibi projelerin de yürütüldüğünü aktardı.  

FATİH Projesi'nin sadece bir donanım projesi olmadığını vurgulayan Ateş, projenin geniş bant hızlı internete erişim, veri merkezi, yönetim ve içerik yazılımları, sosyal paylaşım, öğretmen eğitimi, içerik ve laboratuvar olmak üzere pek çok bileşeni bünyesinde barındıran  ve gerçekleşmiş rakamlarıyla dünyanın en büyük eğitim bilişim projesi olduğunu söyledi.  

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ihale sürecini yürüttüğü etkileşimli tahta alımlarında her gün Türkiye genelinde 2-3 bin dolayında etkileşimli tahtanın sınıflara kurulduğunu bildiren Ateş, 167 bin 121 sınıfın tamamına etkileşimli tahtanın yerleştirilme işlemlerinin tamamlandığını kaydetti. Ateş,  bu yılın sonuna kadar ihalesi tamamlanan 347 bin 367 etkileşimli tahtanın kurulumunun tamamlanacağını bildirdi. 

Ateş, son yapılan ihaleyle bir okula etkileşimli tahta kurulum bedelinin 27 bin 600 lira olarak gerçekleştiğini, bunun bugüne kadar alınan en düşük ücret olduğunu söyledi. Dünya etkileşimli tahta sektörünü tetikleyen ülkenin Türkiye olduğunu, YEĞİTEK'in de ortağı olduğu etkileşimli tahta patentinin alındığını bildiren Ateş, böylece aralarında İngiltere'nin de yer aldığı dünyanın pek çok ülkesine etkileşimli tahta satışının yapıldığını anlattı.  

Ateş, bu yılın sonuna kadar 25 bin 384 çok fonksiyonlu yazıcının da okullara dağıtımının ve kurulumunun tamamlanacağını aktardı.  

Okullara fiber optik geniş bant hızlı internet erişimi kurulum çalışmalarının sürdüğünü, bu yıl 10 bine yakın okulun daha internet bağlantısına kavuşmasını planladıklarını dile getiren Ateş, internetin kablolu ve kablosuz limitsiz olarak hizmet vereceğini söyledi. Ateş, "Bir bakıma fiber ağlarla ördük ülkeyi dört baştan. Dünyanın en büyük yönetilebilir ağ altyapısına sahip olacağız. Bu devasa bir proje" değerlendirmesinde bulundu.  

Ateş, okullara götürülen internet altyapısı hizmetinin aynı zamanda okulun bulunduğu bölgeye de fiber optik kablo altyapısı da sağladığına işaret ederek, "Okullara internet altyapısı kurarak, vahaya su götürmek gibi, gittiğimiz yeri de yeşerttiğimiz anlamına geliyor" dedi.  

20 Mayıs'ta 700 bin tablet dağıtılacak 

Öğrencilere dağıtımı tamamlanan ve planlanan tablet bilgisayarlara ilişkin istatistiklere değinen Ateş, 2012, 2013 ve 2014 yıllarının toplamında, internet altyapısı ve etkileşimli tahtaların kurulumunun tamamlandığı okullardaki 737 bin 800 tablet bilgisayarın öğretmen ve öğrencilere dağıtıldığını açıkladı.  

Dinçer Ateş, 20 Mayıs'ta 700 bin adet tablet bilgisayar setinin öğretmen ve 9. sınıf öğrencilere dağıtım törenini yapmayı planladıklarını bildirdi. 

Ateş, 700 bin tabletin son teknoloji ürünü tabletler olduğunu belirterek, geçen yıllarda 2 çekirdekli işlemci bilgisayarların yerini artık 4 çekirdekli işlemciye sahip tabletlerin alacağını kaydetti. Ateş, ayrıca dağıtılacak yeni tabletlerin16 GB'lık hard disk kapasitesinin 32 GB'a çıkarıldığını, yeni tabletlerde 2MP özellikli ön kameranın yanında 5MP özellikli arka kameranın da yer alacağını belirterek, "Bu aynı zamanda her öğrencinin fotoğraf makinesi olacağı anlamına geliyor" ifadesini kullandı.  

Tabletler defter olacak 

Ateş, geçen yıl dağıtılan tabletlerde "kalem"in bulunmadığını ancak yenilerde EMR kalem özelliğinin de bulunduğunu bildirdi. Böylece tabletlerin defter olarak da kullanımının yolunun açıldığını belirten Ateş, "Biz kalem üzerine yemin etmiş bir medeniyetin çocuklarıyız. Kalem her zaman varlığını koruyacak bir eğitim aracı. Bu dijital teknolojiler kaleme rakip değil, kaleme de yeni imkanlar açacaklar. Onun için bu sefer vereceğimiz tabletlerde, aktif kalem özelliği bulunacak. Elinizi tabletin üzerine koyup yazı yazdığınızda tablet artık kalemi tanıyacak. Tabletlere tüm kitapları yüklüyoruz. Öğrenciler defter taşımaya devam ediyordu. Şimdi tabletle birlikte defter de vermiş oluyoruz. Artık tablet bilgisayarlar defter olarak da kullanılabilecek" diye konuştu. 

Ateş, silikon kılıflı yeni tabletlerin camlarının kırılmaya dayanıklı, ağırlığının 600 gramdan daha hafif olacağını söyledi.  

Ateş, soru üzerine daha önce dağıtılan tabletlerin de döneminin son teknolojik özelliklerini taşıdığını belirterek, "Bir israfa yol açmamak gerekiyor. Ancak kullanım ömürleri 4 yıl. Yani 4 yıllık bir garantiyle birlikte alıyoruz. Dünyada garanti süresi 2 yıldır. 4 yıllık garanti, FATİH Projesi'ne özel bir süredir. Çünkü 9. sınıfta tablet alan bir öğrenci mezun olana kadar tabletinin garanti kapsamında olmasını istiyoruz. Bu süre devam ederken, bunun çöpe atılıp yeni tablet vermek istemiyoruz. Her yıl teknolojik olanaklar daha da artacak" açıklamasını yaptı.  

Tabletlere güvenli internet önlemi 

Tabletlerin hepsini kontrol ettiklerini kaydeden Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Hatta bir tablet çalındığında emniyet güçleri bize müracaat ediyor, tabletlerin yerini koordinatlarını, en son açıldığı yeri aynen verebiliyoruz. Tablet açılıp internete bağlandıktan sonra yaptığı tüm yolculuğunu görebiliyoruz. Yurtdışında kaç tabletimiz var, şu an nerede olduğunu biliyoruz. Amacımız, tablet kullanım oranlarını, tabletlerin nerede nasıl kullanıldığını, yaygın olarak hesaplayıp ona göre tedbirler almak. Biz polisiye tedbirler almıyoruz. Daha önceki tabletlerde, okul dışı kullanımlar için wireless özelliklerini kapatmıştık. Şimdi wireless özelliğini açıyoruz. Tablet kendi kimliği üzerinden internete girdiğinde Milli Eğitim tableti olarak girmiş olacak ve Milli Eğitim internetinin kurallarıyla çalışmış olacak. Yani güvenli internet kapsamında bağlanacak." 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın FATİH Projesi kapsamında gelecek yıllarda öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarların, Türkiye'de kurulacak bir tesiste yerli üretim planlamasını da sürdürdüğünü de dile getiren Ateş, bu kapsamda 2016'da 5 milyon 300 bin, 2017'de 2 milyon 650 bin, 2018'de de 2 milyon 650 bin olmak üzere toplamda 10 milyon 600 bin üzerinde tablet bilgisayarın öğrencilere dağıtılacağını bildirdi. 

Ateş, şöyle konuştu: 

"2016 yılından itibaren öğrencilerimize vereceğimiz tabletler, artık yerlilik şartıyla üretilmiş tabletler olacak. İlk yıl için yerlilik oranı olarak en az yüzde 12'lik bir şart arayacağız. Daha sonra bu oran periyodik olarak arttırılacak. Amacımız, 4 yılın sonunda yerli olarak tanımlanan bir tableti öğrencilerimizle buluşturmak. 2016 yılının ilk yarısında ve ikinci yarısından itibaren bütün 5. sınıf öğrencilerine ve bütün 9. sınıf öğrencilerine tablet vermeye başlıyoruz. 2017 yılının ikinci ve 2018 yılının ikinci yarısında, okullar başladığında nasıl ücretsiz ders kitapları konuluyorsa tabletlerin de o şekilde konulması suretiyle dağıtımını yapmış olacağız." 

Ateş, kurulacak tablet üretim tesisinin sadece Türkiye'de değil, Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya'ya da üretim yapmasının hedeflendiğini dile  getirdi.  

"EBA fırsat eşitliği sunuyor" 

MEB'in "www.eba.gov.tr" web adresi üzerinden hizmet veren eğitim bilişim ağı EBA'nın dünyanın en büyük eğitim portalı olduğunu bildiren Ateş, EBA'da 150 binin üzerinde elektronik eğitim içeriğinin öğrencilerin ve öğretmenlerin hizmetine sunulduğunu kaydetti.  

"FATİH Projesi'nin görünmez kahramanlarının elektronik içerikler olduğunu" ifade eden Ateş, öğrencilerin yakında EBA'da testler yoluyla bilgilerini sınayabilecekleri bir sistemi de hayata geçireceklerini belirtti.  

TEOG'a girecek 8. sınıf öğrenciler için tüm ders videolarını EBA'ya yüklediklerini anımsatan Ateş, "Böylece dershanelerin kapanma sürecinde aslında sanal olarak bu ihtiyacı karşılayacak bütün içerikleri EBA üzerinden öğrencilerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Fırsat eşitliği bakımından bu çok önemli" dedi.  

YEĞİTEK Genel Müdürü Ateş, bu yıldan itibaren FATİH Projesi'nde büyük miktarda içerik alımı yapacaklarını sözlerine ekledi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir