Türk üniversiteleri Çin ve İspanya'nın "en iyiler" listesinde

Çin'in "ilk 500 üniversite" sıralamasına geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye'den yalnızca İstanbul Üniversitesi girdi. İspanya'nın "ilk 500 üniversite" sıralamasında ise 57 Türk üniversitesi yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk üniversiteleri, Çin'de Jiao Tong Üniversitesi, İspanya'daki Scimago Araştırma Kurumu'nca yapılan "dünyanın en iyi üniversiteleri" raporlarında ilk 500 arasında yer aldı.
 
ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan University Ranking by Academic Performance (URAP) laboratuvarları, Çin ve İspanya'da açıklanan dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasına ilişkin bir rapor yayımladı.
 
URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut,  raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, dünya üniversitelerini sıralayan 8 kurumun kullandığı kriterler ve sıralamaların açıklandığı tarihlerin birbirinden farklı olduğunu, son raporların ise Çin'de Jiao Tong Üniversitesi (ARWU) ile İspanya'daki Scimago Araştırma Kurumu (SCIMAGO) tarafından açıkladığını bildirdi.
 
ARWU'nun sıralaması
Dünya üniversitelerinin ilk kez 2003 yılında Çin'de ARWU tarafından sıralandığını bildiren Akbulut, bu sıralamada, üniversitelerin Nobel Ödülü alan mensup ve mezunlarının sayısının en önemli kriter olduğunu kaydetti.
Önemli kriterlerden bir diğerinin de üniversitelerin en çok atıf alanlar listesindeki öğretim üyesi sayısı olduğunu anlatan Akbulut, bu sıralamada son yıllarda ilk 500 arasında sadece İstanbul Üniversitesi'nin yer aldığını kaydetti.
Akbulut, bu ay içinde yayınlanan son sıralamada da İstanbul Üniversitesi'nin 401-500 arasında yer aldığını söyledi.
 
SCIMAGO'nun sıralaması
Akbulut, İspanya'daki Scimago Araştırma Kurumu'nun da 2009 yılında üniversite ve araştırma kurumlarının sıralamasını yayımlamaya başladığını hatırlattı.
Kurumun, bu ay yayınladığı raporun 3 bin 290 üniversite ve araştırma kurumunun sıralamasını kapsadığını ifade eden Akbulut, Scimago'nun 2012 yılı dünya sıralamasını Scopus veri tabanını kullanarak yaptığını açıkladı.
Akbulut, sıralamada toplam doküman sayısı, uluslararası işbirliği oranı, normalize edilmiş etki, yüksek etkili yayın oranı, alan çeşitliliği, yüksek atıflı yayın oranı, yayınlarda sorumlu yazarlık sayısı kriterlerine bakıldığını aktardı.
Bu sıralamada, üniversiteler dışında, bilimsel yayın üreten kamu kurumları, özel firmalar ve sağlık kuruluşlarının da yer aldığına dikkati çeken Akbulut, bu nedenle hazırladıkları raporda, Türk üniversitelerinin durumunu sağlıklı analiz edebilmek için, kamu kurumları, özel firmalar ve sağlık kuruluşlarının listeden çıkartılarak yalnızca Scimago sıralamasındaki dünya üniversitelerine ait verilerin kullanıldığını belirtti.
 
Değerlendirme
Sıralama tablosundaki 3 bin 290 kurum arasında 57 Türk üniversitesinin yer aldığı bilgisini veren Akbulut,Scimago listesinde üniversite olmayan kurumlar listeden çıkarıldıktan sonra 57 Türk üniversitesinin dünyanın diğer üniversiteleri arasındaki durumunun netleştiğini dile getirdi. Akbulut, söz konusu listede İstanbul, Hacettepe, Ankara, Gazi ve ODTÜ'nün ilk 500'e girdiğini söyledi.
Türk üniversitelerinin 16'sının 501-1000 arasında, 25'inin 1001-1500 arasında ve 10'unun da 1500-2000 arasında yer aldığını kaydeden Akbulut, "Scimago sıralamasını hazırlayan yetkililer, sıralama listesini üretilen toplam bilimsel yayın sayısına göre ilan etti. Ayrıca her kurumun güçlü ve zayıf yönlerini görebilmesi için 6 indikatöre göre daha kurumları dünyadaki yerlerini ilan ettiler" bilgilerini aktardı.
 
12 Türk üniversitesi daha listede
Akbulut, sıralama tablosundaki 6 farklı indikatörden en az birinde ilk 500'e giren 12 Türk üniversitesi olan İstanbul, Hacettepe, Ankara, Gazi, ODTÜ, Ege, Bilkent, Sabancı, Koç, Gebze YTE, Kafkas ve TOBB ETU olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Ural Akbulut, SCIMAGO'nun genel sıralama tablosunda Bilkent, Sabancı, Koç, Gebze YTE, Kafkas ve TOBB ETU gibi yeni kurulan üniversitelerin özellikle etki değeri yüksek dergilerdeki yayın oranları açısından başarılı olduklarının görüldüğünü söyledi.
Akbulut, şöyle devam etti:
"Diğer küçük üniversitelerimizin yayın sayılarını çok yükseltmeleri kolay olmayabilir. Ancak etki değeri yüksek dergilere yönelmeleri dünya sıralamalarında başarılı olma şanslarını arttıracağı görülmektedir. Sayıca büyük üniversitelerimizin de etki değeri yüksek dergilere yönelmeleri durumunda dünya sıralamalarında ilk 50-100 arasına girme şansları artacaktır.
Türk üniversiteleri sürekli olarak dünya sıralamalarında yükseliyor ve aralarındaki rekabet olumlu gelişiyor. ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı'nın 2012 yılı Dünya Sıralaması (2 bin üniversite) ve Türkiye Özel Sıralaması sonuçları 15 Ekim 2012'de yapılacak Uluslararası Dünya Sıralama Sempozyumu'nda açıklanacak."