Türkiye, Karadağ'dan 9 kupa ve 25 madalya ile döndü

Türkiye, Karadağ'da düzenlenen ve 44 sporcu ile katıldığı Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nda 9 kupa ve 25 madalya ile turnuvanın en başarılı takımı oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Karadağ'ın Budva şehrinde 10-20 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve 23 ülkeden 341 sporcunun yarıştığı Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nda Türkiye, 9 kupa ve 25 madalya ile en iyi takım oldu.

Şampiyonanın favorisi olarak gösterilen Rusya, 153 sporcu ile yarıştığı şampiyonada 4 altın madalya elde etti. Türkiye ise 44 sporcu ile mücadele ettiği şampiyonada, 5 altın madalyaya ulaşarak, otoritelerin favorisi Rusya'yı geride bırakmanın sevincini yaşadı.

Şampiyonada, 9 yaş genelde Manisa'dan CM Kerem Ertem, 9 yaş kızlarda Hatay'dan Elif Zeren Yıldız, 11 yaş genelde Ankara'dan Zeki Berke Çaputçuoğlu, 13 yaş kızlarda Tekirdağ'dan WCM Esma Doğa Duran ile 17 yaş kızlarda Mersin'den WCM Bengü Sena Ayan Avrupa Şampiyonu oldu. Giresun'dan Enes Tanrıverdi 13 yaş genelde, Ankara'dan 17 yaş genelde Efe Can Tepe ile 17 yaş kızlarda Denizli'den Poyraz Dursun Türkiye'ye gümüş madalya getiren sporcular oldu. 11 yaş kızlarda Denizli'den Gülenay Aydın ise Avrupa üçüncülüğünü elde etti.

Ayrıca; 7 yaş genel dördüncüsü Abdurrahman Ergun (Tokat), 7 yaş genel altıncısı Ateş Atabey Ayhan (Tekirdağ), 7 yaş kızlar dördüncüsü Nazlı Demir (Mardin), 7 yaş kızlar beşincisi Zeynep Acar (İzmir), 7 yaş kızlar altıncısı Süheyla Naz Bahar (Mersin) oldu. 9 yaş kızlarda Azra Kurnaz (Ankara) yedinci olurken, 11 yaş genelde CM Kürşat Buğra Gökçek (Mersin) dördüncü, Yağız Çınar Akın (İstanbul) beşinci ve 11 yaş kızlar Çisel Anaçoğlu (Ankara) altıncı sırayı aldı. 13 yaş kızlarda WFM Sıla Çağlar (Mersin) yedinci, 15 yaş genelde Berke Güncan (Isparta) dördüncü, 15 yaş genelde Kayra Kamer (Bursa) yedinci, 15 yaş kızlarda Hümeyra Kargacı (Ankara) altıncı, 17 yaş genelde Alihan Demirbağ (İstanbul) altıncı, 17 yaş kızlarda Bulut Evrim Aluç (Ankara) beşinci ve yine 17 yaş kızlarda WCM Sinem Çağla Gündoğan (İstanbul) altıncı sırayı elde etti.

2013, 2014, 2015 yıllarında da Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nı birinci olarak tamamlayan Türkiye, ülke sıralaması yapılmayan 2016'da da madalyaların yarısını toplamıştı.

"Erken bayram sevinci"

Genç sporcuların başarılarına ilişkin, "Erken bayram sevinci yaşatan tüm sporcularımızı, bu başarıda emeği olan herkesi yürekten kutluyorum. Türk satrancının geleceğinde artık umut var, başarı var, yüz güldüren sonuçlar var" diyen Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, satrancın Türkiye'deki durumuna ilişkin bilgi verdi.

Türkiye İş Bankası'nın desteğiyle Türkiye'de 2005 yılından itibaren satrançta çok ciddi yol alındığını belirten Tulay, lisanslı oyuncu sayısının 30 binden 770 bin 153'e yükseldiğini hedeflerinin bu sayıyı bir milyona ulaştırmak olduğunu söyledi.

Bankanın desteğiyle Türkiye genelinde okullarda İş Bankası Satranç Sınıfları açıldığını dile getiren Tulay, bu sınıflara satranç takımı, panosu ve kaynak kitapları hediye edildiğini aktardı. Tulay, bugün okullarda bulunan satranç sınıflarının sayısının 18 bini geçtiğini ifade ederek, ayrıca öğretmen evlerine, sevgi ve çocuk evlerine, çocuk yuvalarına ve yetiştirme yurtlarına da satranç sınıfları açıldığını anlattı.

"Uluslararası arenada başarılıyız"

Tulay, son yıllarda satranç sporcusu sayısı ile birlikte satranç turnuvalarının da arttığını belirterek, bu alanda yapılan turnuva sayısının 2005'te 400 olduğunu, İş Bankası'nın TSF'nin ana sponsoru olmasından sonra bugüne kadar söz konusu rakamın 5 bin 360'a yükseldiğini aktardı.

Türk satranç sporcularının sadece Türkiye değil uluslararası arenada da başarılı olduklarını dile getiren Tulay, her yıl mutlaka Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası, Dünya Okullar Satranç Şampiyonası, Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası ve Dünya Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'na katıldıklarını anlattı.

"Her turnuvada çıtayı daha da yükseltiyoruz"

Tulay, geçen yıl uluslararası turnuvalarda toplamda 52 madalya aldıklarını belirterek, bu yıl da hedeflerinin 50 olduğunu, her zaman hedeflerinin üzerinde madalya sayısına ulaştıklarını, şu ana kadar 17 madalya kazandıklarını anlattı.

TSF'nin uluslararası arenada kazandığı madalya sayısının 367 olduğu bilgisini veren Tulay, özellikle son yıllarda önemli mesafe aldıklarını aktardı.

Bu yıl iddialı oldukları turnuvalardan birinin Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası olduğuna değinen Tulay, bu etkinliğin Karadağ'ın Budva şehrinde 23 ülkeden 341 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildiğini, yarın turnuvanın sona ereceğini söyledi.

"Son 4 yıla damga vurduk"

Tulay, turnuvada 7-9-11-13-15 ve 17 yaş gruplarının yarıştığını belirterek, Antalya'da kendi yaşlarında derece elde eden çocukları getirdiklerini, kendi imkanı ile katılan birkaç öğrenci bulunduğunu aktardı.

Bu yıl Rusya ve Azerbaycan gibi bazı ülkelerin çok ciddi ekiple turnuvaya katıldığını dile getiren Tulay, daha önce bu tarz turnuvalara çok katılmayan İngiltere'nin de etkinlikte yarışmak için buraya geldiğini anlattı.

Tulay, son 4 yılda Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'na damga vurduklarını, 2013, 2014 ve 2015'te bu turnuvada şampiyon olduklarını, 2016'da da en çok madalyayı Türkiye'nin topladığını kaydederek, "Bu yıl da şu ana kadar çok iyiyiz. Yarışma 20 Haziran'da bitecek. Beklentimiz yine çok yüksek. Dolayısıyla, Türkiye son yıllarda satranç dünyasına damga vuruyor." dedi.

Rakamların Türkiye'nin son yıllardaki başarısını ortaya koyduğunu dile getiren Tulay, 2012'de 190 olan uluslararası madalya sayısını, 2013'te 225'e, 2014'te 262'ye, 2015'te 315'e, geçen yıl da 350'ye çıkardıklarını aktardı.

Tulay, 2012'de 189 bin olan lisanslı sporcu sayısının 2017'nin altıncı ayı itibarıyla 770 bini aştığını anımsattı.

"Satrancın yaygınlaşması için desteğimiz sürecek"

Türkiye genelinde 18 bin okulda satranç sınıfı olduğunu hatırlatan Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen ise, yeni sınıflar açarak bu sayıyı artıracaklarını anlattı.

Sözen, halihazırda yılda bir milyonun üzerinde çocuğun satrancı ders olarak seçtiğini belirterek, hedeflerinin, bir eğitim yılında satrancı seçen öğrenci sayısının 2 milyona ulaşması olduğunu vurguladı.

Spor Genel Müdürlüğü ve TSF ile satrancın yaygınlaştırılması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını dile getiren Sözen, satranç sporu ile uğraşan çocukların kişisel gelişiminin de olumlu etkilendiğini anlattı.

Sözen, TSF'nin bu alanda özverili çalışmalar yaptığına değinerek, "Okullarda satrancı daha da yaygınlaştırmalıyız. Birincil amaç satrancı yaygınlaştırmak, sonrasında sportif başarı. Popüler bir spor olamayabilir ancak velilerin ve çocukların benimsedikleri bir spora dönüştürebiliriz satrancı." diye konuştu.