Türkiye Vodafone Vakfı, 'düş ortakları' arıyor

Türkiye Vodafone Vakfı, engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri topluma kazandırmak amacıyla hayata geçirilen “Düşler Akademisi”, kuruluşundan bu yana geçen 9 yılda 19 bin gönüllü ile düşlere ortak oldu. Şimdi yeni düş ortaklarıyla yoluna devam edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüsniye GÜNGÖR

Toplumsal değişim ve dönüşümün öncüsü olma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Türkiye Vodafone Vakfı’nın Alternatif Yaşam Derneği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri topluma kazandırmak üzere 2008 yılında hayata geçirdiği Düşler Akademisi, Türkiye’de gönüllülük olgusunun yaygınlaşması için sivil topluma ve sosyal sorumluluk projelerine liderlik etmeyi sürdürüyor. Yılda 2 bini aşkın gönüllünün aktif rol aldığı Düşler Akademisi, özellikle 18-25 yaş aralığındaki gençler arasında gönüllülüğün yaygınlaşmasında önemli rol oynuyor. Düşler Akademisi, 2008 yılından bu yana yaklaşık 19 bin gönüllü ile 6 bin öğrencinin engellerini aşmasına destek oldu.

Düşler Akademisi projesi kapsamında yapılan gönüllülük çalışmaları, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Düşler Akademisi Kurucusu Ercan Tutal’ın katılımıyla Düşler Akademisi Kaş’ta düzenlenen toplantıda paylaşıldı. Vodafone olarak sosyal yatırımlara büyük önem verdiklerini belirten Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, “Toplumun önemli bir yüzdesini oluşturan engelli bireyler için kalıcı çözümler üretmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu işin esası gönüllülük. Bu sebeple biz de Türkiye Vodafone Vakfı’nın tüm projelerinde gönüllülerin katkılarına önem veriyoruz ve gönüllülük olgusunu teşvik ediyoruz” dedi.

3 yılda 3 bin gönüllü başvurusu

Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında engelliler, kadınlar ve çocuklar için önemli sosyal yatırımlar yaptıklarını belirten Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, bugüne kadar yaptıkları 29 milyon TL sosyal yatırımla gerçekleştirilen projelerle yaklaşık 4 milyon vatandaşa ulaşıldığını söyledi. Sadece Düşler Akademisi projesine aktarılan hibe tutarıysa yaklaşık 5 milyon TL. Gönüllülük esasıyla hayata geçirilen ‘akademi’ bugüne kadar 6 bin gencin hayatına dokunmuş. Türkiye’de gönüllülük düzeyinin düşük olmasına dikkat çeken Süel, “Türkiye Vodafone Vakfı olarak, Türkiye’de gönüllülük olgusunun yaygınlaşması için sivil topluma ve sosyal sorumluluk projelerine öncülük etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Düşler Akademisi projemiz gönüllülük alanında önemli bir örnek teşkil ediyor. Özellikle Y kuşağının yeni tercihi, gönüllülük faaliyetlerine katılmak” dedi.

Gönüllülüğün toplumsal değişim projelerinin sürdürülebilirliğini de sağladığına dikkat çeken Düşler Akademisi Kurucusu Ercan Tutal ise akademide ‘Değişimin kendisi ol’ çağrısıyla Türkiye’nin her köşesinden gönüllü gençleri ağırladıklarını söyledi. Türkiye’nin her yerinden gönüllü katılımcı ve eğitimcilerin yönetiminde eğitim, sanat ve spor programlarının uygulandığı merkezde, 3 yılda alınan 3 bin başvuru arasından seçilen 840 gönüllü ile 1.200 öğrencinin engellerini aşması sağlanmış.

Düşler akademisi binası, ilkokul müzesi olacak

Antalya’da 3 yıl önce kurulan Düşler Akademisi Kaş, tarihsel ve doğal dokusu korunarak restore edilen 70 yıllık Çukurbağ İlkokulu’nun binasında faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin engelli bireylere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı olan Düşler Akademisi Kaş, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük outdoor engelli kampı olarak biliniyor. Düşler Akademisi Kaş’ta, engelli bireylerin kendi yaşıtları ile sosyalleşmesi üzerine kurulu bir katılım politikası uygulanıyor ve herkese gerektiğinde bire bir destek olacak gönüllü asistan programı yürütülüyor. Diğer yandan yenileme sırasında ortaya çıkan eğitim materyallerinin de sergilendiği Çukurbağ İlkokulu tescil işlemi tamamlandığında Türkiye’nin ilk ilkokul müzesi olacak.

Türkler siyasete gönüllü

Dünya Bağış Endeksi’ne göre, Türk halkının yüzde 10’u para bağışı yaparken, sadece yüzde 4’ü gönüllü faaliyetlere katılıyor. Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı verilerine göreyse vatandaşların yüzde 2,5 kadarı toplumsal kuruluşlar, yüzde 4,2’si de siyasal örgütler için gönüllü oluyor.

Gönüllü olmanın yolu eğitimden geçiyor

Düşler Akademisi Kaş’ta 18-25 yaş arası yoğunlukta olmak üzere gönüllülük için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmuyor. Merkezde lise ve üniversitelerde okuyan öğrenciler, aileler, sanatçılar, sporcular, uluslararası gönüllüler, özel sektör çalışanları yarı zamanlı, tam zamanlı, dönemsel veya proje bazlı olarak gönüllü olabiliyor. Gönüllülük süresi, lise yaş grubu için 1 hafta, 18 yaş üzeri için ise minimum 2 hafta oluyor. Bu yıl 250’nin üzerinde gönüllünün ağırlandığı Düşler Akademisi Kaş’ın iki ana faaliyet alanından biri olan Alternatif Kamp’a her hafta 15 katılımcı ve 100 gönüllü destek veriyor.

Alternatif Kamp’ta, toplumsal dışlanmayı yaşayan birey ve gruplara alternatif, yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemlerle eğitim, üretim ve ortak yaşam hizmetleri sunuluyor. Düşler Akademisi Ataşehir’de ise gönüllüler yılın 365 günü gönüllülük faaliyetlerine devam edebiliyor. Düşler Akademisi’ne gönüllü olmak isteyenlerin bir motivasyon mektubu ve özgeçmişleri ile başvurmaları yeterli oluyor. “Engellilik Konusuna Doğru Yaklaşım” ve “Gönüllülük Prensipleri” gibi eğitimler alan gönüllüler, gün boyunca proje ekiplerine ve katılımcılara destek oluyor. Tematik kamplar ve festivaller gibi dönemsel projelere ve atölyelere ek olarak, mutfak işleri, ekolojik tarım, at çiftliği, mandala, yoga, müzeler, Mehmet Uluğ Müzik Evi ve kütüphane işleri gibi birçok alanda destek veren gönüllüler için 44 kişi kapasiteli ahşap konaklama ünitelerinin yanı sıra çadır kurma imkânı da sunuluyor.