Üniversite adaylarına uyarı

ÖSYM Başkanı Demir, üniversite adaylarına, başvurularını son güne bırakmamalarını uyarısında bulundu. Demir, "2014'te bunu ısrarla vurguladık, 2015'te de aynı noktada olacağız, hiçbir başvuru süremizi uzatmayacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖSYM Başkanı Ali Demir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvurularının pazartesi sona ereceğini, başvuru süresinin uzatılmayacağını belirterek,  "Adaylar, başvurularını son güne bırakmasınlar, bir an önce yapsınlar. Benim özel ricam, başvuru yaptıktan, paralarını yatırdıktan sonra da 'ais.osym.gov.tr'den teyit etsinler" dedi.  

Demir, yaptığı açıklamada, YGS ve sınavsız geçiş başvurularının 5 Ocak'ta başladığını ve 19 Ocak Pazartesi sona ereceğini hatırlattı. 

Bu yıl 2 milyon 100 bin adaydan başvuru beklediklerini belirten Demir, şimdiye kadar yaklaşık 1,5 milyon adayın başvuru yaptığını bildirdi. Demir, bu yıl, MEB ile yaptıkları çalışma çerçevesinde MERNİS'teki bilgileri aldıklarını ve süreci başarıyla yürüttüklerini söyledi.  

Geçen yıllarda sınav ücretinin önce yatırılması nedeniyle başvurularda sorunlar yaşandığını dile getiren Demir, bu sene ilk önce başvuruları aldıklarını, ücretin yatırılmasını sonraya bıraktıklarını anlattı. Ücret yatırılmadan başvuru sürecinin tamamlanmadığına işaret eden Demir, banka ve internet ödemelerinde de herhangi sıkıntı yaşanmadığını belirtti. 

Demir, üniversite sınavlarına girecek tüm adaylara başarı dileyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:  

Pazartesi son gün!

"Üniversite başvuruları için pazartesi son. 2014'te bunu ısrarla vurguladık, 2015'te de aynı noktada olacağız, hiçbir başvuru süremizi uzatmayacağız. Çünkü ondan sonraki süreç dakika dakika işliyor. Adaylar başvurularını son güne bırakmasınlar, bir an önce yapsınlar, paralarını yatırsınlar. Benim özel ricam, başvuru yaptıktan, paralarını yatırdıktan sonra da 'ais.osym.gov.tr'den başvurularının yapıldığını teyit etsinler, herhangi aksamaya mahal bırakmasınlar." 

"Tüm cezaevleri başvuru merkezine dönüştürüldü" 

Cezaevindeki adaylar için bu yıl yeni uygulama başlattıklarını dile getiren Demir, geçen yıllarda bu adayların başvurularının posta yoluyla aldığını ancak bunun bazı sorunlara neden vurguladı. Demir, bu nedenle tüm cezaevlerini başvuru merkezi haline dönüştürdüklerini bildirdi. 

Engelli adaylara daha iyi hizmet sunmak amacıyla da yenilikler yaptıklarını söyleyen Demir, ÖSYM kılavuzunun Braille alfabesiyle basılarak, isteyen adaylara ve okullara gönderildiğini, kılavuzun sesli ve görüntülü hazırlanarak, internet sitesi üzerinden yayınlandığını ifade etti. 

"40 yıllık ÖSYM tarihinde ilk kez" 

Demir, engelli adaylara verilen hizmetlerin her yıl iyileştirildiğine işaret ederek, 40 yıllık ÖSYM tarihinde ilk kez bu yıl, engelli adayların, sağlık raporuyla tespit edilmesi durumunda, hayatlarını kolaylaştıran elektronik aletlerle sınava girmesine imkan sağladıklarını söyledi. 

Uygulamanın ilk olması nedeniyle Ankara'da gerçekleştirileceğini dile getiren Demir, "Bu adayları Ankara'ya davet ederek, istedikleri elektronik aletlerle, bu elektronik büyüteç, daktilo, bilgisayar olabilir, kontrollü ortamda sınava girmelerini sağlayacağız" dedi. 

Tüm adayların aynı şartlarda sınava girmeleri ve sadece bilgileriyle yarışmalarının sağlanmasının önemine dikkat çeken Demir, sınav güvenliğini zedeleyici her türlü unsuru ortadan kaldırmaya çalıştıklarını vurguladı.  

"Tüm engelli adaylar Ankara'ya gelmeyecek" 

Engelli adayların Ankara'ya davet edilmesinin, "eziyet" şeklinde yansıtılarak kamuoyunda yanlış algı yaratmaya çalışanlar olduğunu ifade eden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:  

"Tüm engelli adaylar, Ankara'ya sınava gelecek diye bir şey asla söz konusu değil. Geçtiğimiz yıllardaki şartlar aynen geçerlidir. Yani bir aday, geçtiğimiz yıl YGS'ye kendi şehrinde girmişse ve yine o şartlarda girmek isterse girebilir. Ancak özel nitelikte elektronik büyüteç, bilgisayar, daktilo gibi cihazları talep eden adaylarımız, sınavda bunları kullanmak istiyorsa Ankara'ya gelip, her türlü iletişimden kesilmiş, sınavın güvenliğini zedeleyecek herhangi unsura müsaade edilmeyecek binalarda sınava girecekler. Bununla alakalı 2015-ÖSYS kılavuzunun arka sayfasında kurallar detaylı yer alıyor. Ricam, adaylar bunu dikkatli okusun. 'Bütün engelliler Ankara'ya davet ediliyor' diye bir şey asla söz konusu değil." 

Demir, şu ana kadar başvuran 1,5 milyon adaydan 2 bin 828'inin engelli olduğunu, özel alet kullanmak isteyen 134 engelli adaydan 26'sının ise zaten Ankara'da oturduğunu söyledi. 

Ankara'ya gelmek isteyen bazı engelli adayların maddi durumlarının iyi olmadığı bilgisini aldıklarını dile getiren Demir, bu konuda gerek sivil toplum kuruluşları gerekse belediyelerden destek alınabilineceğini ifade etti. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile iletişime geçtiklerini bildiren Demir, "Bu arkadaşlarımızın destek alarak Ankara'ya gelmelerini temin edebiliriz. Burada bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum" diye konuştu. 

ÖSYM Başkanı Demir, engelli adayların olumsuz haberlere itibar etmemesini ve ÖSYM ile iletişime geçmesini istedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir