Üniversite sanayi işbirliği zirveye çıktı

Bakan Işık, "Son yaptığımız düzenlemeden sonra gelen 51 projeden 28'i desteklenmeye değer bulundu. Böylece müracaatların ilk desteklenme oranı yüzde 35'ten yüzde 55'e çıktı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) destekleriyle üniversite sanayi işbirliğinin adeta zirveye çıktığını belirterek, "Son yaptığımız düzenlemeden sonra gelen 51 projeden 28'i desteklenmeye değer bulundu ve müracaatların ilk desteklenme oranı yüzde 35'ten yüzde 55'e çıktı" dedi.  

Bakan Işık, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmak amacıyla 2006 yılında başlatılan program ile üniversitelerdeki bilgi birikimini sanayiye aktararak sanayicinin teknoloji seviyesini yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.  

Program kapsamında önemli destekler verildiğini ancak bunlardan daha etkin yararlanılması için yılın ilk aylarında önemli bir değişikliğe gittiklerini hatırlatan Işık, şunları kaydetti:  

"Yılın ilk çeyreğinde SAN-TEZ yönetmeliğini yeniledik. Yapılan değişiklikle, KOBİ'lere verdiğimiz katkıyı artırdık. Önceki yönetmelikte bazı projeler, yatırım ağırlığı makine-donanım kalemlerinden oluşması nedeniyle reddediliyordu. Artık, seri üretimde de kullanılabilecek bu alımları kısmi de olsa destekliyoruz. Yeni düzenleme ile Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılacak makine-donanım bütçesinin yüzde 40'a kadar olan kısmını biz karşılıyoruz. Öte yandan, daha önce 2 dönem olarak alınan proje başvurularını artık sürekli alıyoruz ve başvurular 2 ay içerisinde sonuçlandırılıyor."  

"Yeni yönetmelikle ilgi arttı" 

Yapılan bu değişikliklerle SAN-TEZ'e ilginin arttığını dile getiren Işık, bunun da kendilerini oldukça memnun ettiğini ifade etti.  

Bakan Fikri Işık, söz konusu düzenlemeden sonra gelen 51 projeden 28'inin desteklenmeye değer bulunduğunu, böylece müracaatların ilk desteklenme oranının yüzde 35'ten yüzde 55'e çıktığını belirterek, gelen projelerin makine-imalat, tekstil, kimya ve çevre, elektrik-elektronik, haberleşme, tarım-hayvancılık ve gıda ile enerji sektörlerinde yoğunlaştığını bildirdi. 

SAN-TEZ kapsamında projesi en fazla desteklenen üniversiteleri de açıklayan Işık, Gazi Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin 3'e proje ile desteklerden faydalandığını sözlerine ekledi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir