Üniversitelerarası slogan yarışı başladı

Üniversitelere yerleşme için tercih dönemi başladı.Öğrencilerin dikkatini çekmek isteyen üniversitelerreklam kesesinin ağzını sonuna kadar açtı. Asıl ilginçrekabet ise sloganlar üzerinden yaşanmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban_karaboga-012.jpg

Türkiye’deki üniversitelerin öğrenci kapma rekabeti sloganlarına da yansıdı. Sayıları 190’a ulaşan üniversiteler arasında öğrencilere yüzde 75’e kadar varan burs veren, dizüstü, tablet bilgisayar dağıtan, öğrencileri tatile gönderen üniversite bile var. Ancak asıl gelişme ya da rekabet reklam kesesini sonuna kadar açan üniversitelerin öğrencilere seslendikleri sloganlar üzerinden yaşanıyor. 

Tercih dönemi 7-17 Temmuz tarihleri arasında devam edecek olan üniversiteler bu dönemde öğrencilere birbirinden ilginç sloganlar ile sesleniyor. Örneğin Yeni Yüzyıl Üniversitesi, üniversite adaylarını outdoor yani açık alanlar için verdiği ilanlarda ramazan ayına atıfl a “Yeni Yüzyıl Üniversitesi için Burs Vakti” diyerek çağırıyor. Beykent Üniversitesi de öğrencilere, Mevlana’nın ‘Gel, ne olursan ol yine gel’ deyişine atıfl a ‘Ne olursan ol, gel Beykentli ol’ diyerek sesleniyor. 
Outdoor ilanlarda, gazetelerde ve televizyonlardaki ilanlarıyla epeyce dikkat çeken Nişantaşı Üniversitesi’nin sloganı ise “Sen Bu Bursu Hak Ettin”. Nişantaşı Üniversitesi öğrencilerine yüzde 75 burs garantisi veriyor. Bunun dışında örneğin MEF Üniversitesi, ‘Eğitime Yön Verenler’ sloganını kullanırken İstanbul Aydın Üniversitesi de ‘Gaflet içinde olanlar var oyuna gelmeyelim’ diyor. 

Başka bir ilginç slogan da İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne ait. Onun sloganı ‘ İstanbul Ticaret Üniversitesi Türk Steve Jobslar Yetiştirecek’. 

Reklama yirmi milyon harcayan var 
Türkiye’de eğitim sektörünün yükseköğrenim segmentinde hızlı büyüme göze çarpıyor. Halihazırda Türkiye’de 103’ü devlet ve 85’i vakıf üniversitesi olmak üzere 188 üniversite bulunuyor. Üniversite sayılarının artmasıyla birlikte rekabet de kızışıyor. 

Üniversiteler öğrenci pastasından pay kapmak için özellikle tercih dönemlerinde reklam kampanyalarına ağırlık veriyor. Üniversiteler normal koşullar altında bütçelerinin yüzde 5 ile yüzde 7 arasındaki payını reklama ayırıyor. Bu harcamalar, üniversitede verilen bir konseri ya da tanıtım faaliyetleri gibi harcamaları da kapsıyor. Reklam harcamaları özellikle yaz aylarına denk gelen tercih dönemlerinde yükselişe geçiyor. Özellikle talep oluşturmak isteyen, yeni kurulan vakıf üniversiteleri olağan olarak bu dönemlerde reklama daha fazla para harcıyor. Sektörden konuştuğumuz yetkililer, yeni kurulan vakıf üniversiteleri arasında reklam bütçesine 10 milyon ile 20 milyon lira ayıran üniversitelerin bulunduğunu belirtti. 

"İçerikler doğru mesaj vermeli, vaatler yerine gelmeli" 
Türkiye’de belli dönemlerde bazı sektörlerin öne çıktığını, yaz aylarının başlamasıyla da eğitim sektöründeki rekabetin ön plana çıktığını beliren Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, “Eğitim sektöründe K12’den yükseköğrenim aşamasına kadar yoğun bir rekabet yaşanıyor. Kurumlar da rekabetin kızıştığı dönemlerde velileri çekebilmek için olanaklarını kullanıyorlar. Ancak burada önemli olan reklam içerikleridir. Bunların düzenleme kurulları var. Önemli olan vakıf üniversitelerinin imajına zarar gelmemesini gözetmek. İçeriklerinin bazılarını doğru bulmuyorum. Vaatlerin yerine geliyor olması lazım. ‘Yüzde 100 İş Garantisi’ gibi ifadeler yanlış ifadeler. Örneğin ‘Hak’ deyimi de kullanılıyor. ‘Hak’ başka bir şeydir. Hak ise ÖSYM vermelidir. Sonuç olarak içeriğin doğru mesajlar veriyor olması gerekiyor” diye konuştu.

universite.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir