Yeni Eğitim Yasası özel okullarda belirsizlik yarattı

Meclis'te görüşülmeye başlanan Kademeli Eğitim Yasası'nda tartışmaların odak noktası mevcut okulların yeni sisteme entegrasyonu oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Melih KOCAGİL

İSTANBUL - Zorunlu eğitimi, 4+4+4 olarak 12 yılda kademelendiren yasa teklifi TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda tartışılmaya başlandı. Tartışmaların odağını ise devlet okullarının yeni sisteme adaptasyonu oluşturdu. Tartışmalar devam ederken özel okullar da çıkacak yasaya göre pozisyonlarını almaya çalışıyor.

Yasanın içeriği netleşmediği için daha çok bekle-gör politikası izleniyor. Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, uygulanacak yeni sistemin özel okullara talebi düşürebileceğini kaydetti. 4+4+4'ün herhangi bir kısmında öğrencinin okuldan alınabileceğini kaydeden Gülan, "Aileler tercihleri ve istekleri doğrultusunda hareket edebilecekler" dedi. Yasayla ilgili eleştiride bulunan Gülan, çıraklık yaşının 11'e düşürülemeyeceğini, bunun İLO İş Kanunu'na aykırı olduğunu dile getirdi.

TÖDER: Tasarıyı destekliyoruz

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) ise tasarıyı olumlu karşıladığını açıkladı. Haftasonu düzenlenen Kurultay'da konuşan TÖDER Başkanı Enver Yücel
"Yapılmak istenen değişiklik kesintili değil kademeli bir sistem. Zorunlu eğitim yaşının 5'e düşürülmesi eğitim bilimcilerin son dönemde ortaya attığı bilimsel yaklaşımlarla uyuşmakta" ifadesini kullandı. Yeni müfredatın farklı olması gerektiğini vurgulayan Yücel "Sonraki yıllarda okula başlama yılının daha da düşecek olması eğitimde verimliliğin daha da artacağını göstermekte.  Bu açıdan tasarıyı destekliyoruz" şeklinde konuştu.

Özel okullara talep artabilir

Özel Akasya Koleji Kurucusu Nurullah Dal, talepte azalma olmayacağını düşünüyor. Özel okulların her duruma göre yeniden kendilerini yapılandırabileceğini kaydeden Dal, her 4 yıla İngilizce hazırlık sınıfı koyarak özel okulları daha cazip hale getireceklerini belirtti. Devlet okullarının yeni sisteme fiziki alt yapı olarak hazır olmadığını bildiren Dal, ilköğretime başlama yaşının 6 olarak belirlenmesinin sınıf mevcutlarını artırabileceğini kaydetti. Yasanın yürürlüğe girdiği yıl ek olarak 1.4 milyon yeni öğrencinin okullara kaydolacağını ifade eden Dal, bunun da sınıf mevcudunun yaklaşık yüz kişiye çıkması anlamına geldiğini belirtti. Devlet okullarının bu yükü kaldıramayacağını aktaran Dal, özel okullara kaçışın hızlanacağını tespitinde bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir