YGS ve LYS'de din sorusu da çıkacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - ÖSYM Başkanı Ali Demir, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 2013'te yapılacak Yükseköğretime Giriş Sınavı'nda (YGS) adaylara 5, Lisansüstü Yerleştirme Sınavı'nda (LYS-4) 8 soru yöneltileceğini bildirdi.
 
Ali Demir, üniversiteye giriş sınavında bu yıl yapılan değişikliklere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçme ve yerleştirme esaslarını belirleyen 2013-ÖSYS kılavuzunun Yükseköğretim Genel Kurulu kararı doğrultusunda uygulanacağını söyledi.
 
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ortaöğretimde zorunlu ders olarak okutulmasına rağmen üniversite sınavında bu dersle ilgili soru sorulmadığını hatırlatan Demir, bu yıldan itibaren YÖK Genel Kurulu kararı ile bu dersten de sorular yöneltileceğini kaydetti.
 
Demir, yapılan düzenlemenin 2013'ten itibaren yürürlüğe gireceğini belirterek, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden YGS'de 5, LYS-4'te de 8 soru yöneltileceğini bildirdi.
LYS-4'te tarih, coğrafya-2, felsefe ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testleri yer alıyor. Felsefe testinde psikoloji, sosyoloji ve mantık soruları da bulunuyor.
 
OBP'de yeni hesaplama
Kılavuzda bir önceki yıla göre yapılan bir diğer değişikliğin de Ortaöğretim Başarı Puanı'na (OBP) ilişkin olduğunu ifade eden Demir, OBP'nin diploma notunun yüzde 60'ına denk geldiğini dile getirdi.
Bu çerçevede yerleştirme puanına eklenecek puan, 30-60 arasında değişecek. En düşük diploma notu için yerleştirme puanına eklenecek puan 30, en yüksek diploma notu için yerleştirme puanına eklenecek puan 60 olacak.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), 2012-ÖSYS'de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarılarının dikkate alınacağını bildirmişti.
YÖK'ün açıklamasında şunlar kaydedilmişti:
"Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı'na (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Bu şekilde hesaplanan OBP'nin yüzde 12'si merkezi sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır."
 
OBP daha önce nasıl hesaplanıyordu
2012-ÖSYS'de ve daha önceki yıllarda adayın diploma notu, adayın okuduğu ortaöğretim kurumundan ÖSYS'ye başvuran tüm adayların diploma notları göz önüne alınarak en düşük diploma notu 100 ve en yüksek diploma notu 500 olacak biçimde Ortaöğretim Başarı Puanı'na (OBP) dönüştürülüyordu. Bu şekilde hesaplanan OBP ise adayın okuduğu okuldan sınava giren adayların YGS başarılarına göre ağırlıklandırılarak, Ağırlık Ortaöğretim Başarı Puanı'na dönüştürülmekteydi. Adayların yerleştirme puanları da bu AOBP ile hesap ediliyordu.