''Kıdem Tazminatı ve kazanılmış haklar kaldırılamaz''
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Cumhuriyet tarihi boyunca Parlamento ilk defa anayasa yapacak bir zemine kavuşmuştur, bunu başarmak zorundadır" dedi
ANKARA - Bakan Yazıcı, Hak-İş Konfederasyonu'nun, 38. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Rixos Otel'de düzenlenen, Emek ve Toplum Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, demokrasinin tanımlarından birinin de örgütlü toplum olduğunu vurguladı. Yazıcı, örgütlü toplum ne kadar genişse, o ülkede demokrasi standardının da o kadar yüksek olduğunu söyledi.
Bin yılı aşkın Türk tarihinin bu konuda zengini örneklerle dolu olduğunu anlatan Yazıcı, bunlardan birinin de Ahilik Teşkilatı olduğunu belirtti. Yazıcı, ahilikte, üretime, emeğe, üretimin kalitesine ve tüketici hukukuna gösterilen hassasiyetin açıkça görüldüğünü kaydetti.
İnsanı merkezine almayan hiç bir hareketin başarılı olma şansı olmadığının altını çizen Bakan Yazıcı, AK Parti Hükümetleri olarak, çalışmaları her zaman bu anlayışla yürüttüklerini söyledi. AK Parti Hükümetlerinin bugüne kadar hazırladığı bütçelere bakıldığında bunun açıkça görülebileceğini ifade eden Yazıcı, bütçelerde en büyük payı hep eğitim ve sağlığa ayırdıklarını dile getirdi. Yazıcı, hükümet olarak bütün çalışmalarını sosyal güvenlik, hukuksal güvenlik ve ekonomik güvenlik olmak üzere 3 başlık altında topladıklarını belirterek, bu bağlamda çok sayıda düzenleme yaptıklarını ve düzenlemelerin merkezine insanı yerleştirdiklerinin kaydetti.
"Yeni bir siyaset tarzı getirdik"
Türkiye'ye yeni bir siyaset tarzı getirdiklerini ifade eden Yazıcı, "Bizim siyasetimizde kesinlikle çatışma yok, diyalog vardır. İdeolojik bağnazlık yok, projecilik vardır" diye konuştu.
Haki-İş'in kuruluşundan bugüne kadar karşılaştığı sorunlar ve bu sorunlar karşısında gösterdiği duruş ile AK Parti'nin karşılaştığı sorunlar ve duruşunun çok büyük benzerlik gösterdiğini dile getiren Yazıcı, bundan dolayı kamusal alandaki bir çok sorunun çözümünde Hak-İş ile birlikte hareket ettiklerini söyledi.
Anayasa değişikliğine yönelik çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Yazıcı, anayasayı milletin yapması gerektiğini, bunun tekel bir hak olduğunu ve devredilemeyeceğini belirtti. Yazıcı, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan anayasalarının hiç birinin millet tarafından yapılmadığını ifade ederek, "Parlamento ilk defa anayasa yapacak bir zemine kavuşmuştur, bunu başarmak zorundadır" dedi.
İş hayatına ilişkin de tarihte çok özgün uygulamalar olduğunu anlatan Bakan Yazıcı,"Emek kutsaldır, biz buna inanıyoruz. Haklıya hakkına vermek, haksıza da haddini bildirmek çerçevesinde bir duruş sergileyen hükümetimizin bu alandaki hassasiyeti son derece önceliklidir. Üretim, yatırım, ticari alanlarda olsun düzenlemelerimizi yaparken paydaşlarla mutlaka katılılmcı bir anlayışla çalışmalarımızı yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.
Kıdem tazminatı tartışmaları
Bugünlerde çok önemli tartışma konularından birinin de kıdem tazminatı olduğunu anımsatan Bakan Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in tüm taraflarla görüşerek, katılımcı bir anlayışla soruna çözüm getirmeye çalıştığına işaret etti.
Hukuksal güvenliğin, kazanılmış hakların korunmasını gerekli kıldığının altını çizen Yazıcı, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar uygulamada hakları doğmuş çalışanların, kıdem tazminatı ile ilgili kazanılmış haklarını ortadan kaldırıcı bir düzenleme olmaz, olamaz. Ama bu alan sorunlu bir alandır, düzenlenmesi gerekmektedir. Sorunlu alanlardan bir tanesi de taşeron işçi çalıştırma. Elbetteki devletin görevi vatandaşının hak ve hukukunu korumaktır. Türkiye'nin büyüklüğü, ekonomisinin büyüklüğüyle ölçülebilir. Bu ekonomik gücü işçi, işveren, tüm kesimler olarak birlikte sağlıyoruz, Türkiyeyi hep birlikte büyütüyoruz"
AVM'lerle ilgili tasarıyı hazırladıklarını ve görüşe gönderdiklerini bildiren Yazıcı, Hak-İş'in kuruluş yıldönümünü kutladı ve başarılar diledi.
Konuşmaların ardından Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Bakan Yazıcı'ya plaket verdi.