'2 milyar dolarlık imza için gözler Rusya'da'

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlar atılmasıyla, Rusya'da faaliyet gösteren firmalar, beklemeye alınan projeleri üstlenmek için bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlar, bu ülkede iş yapan Türk müteahhitlik firmalarını heyecanlandırdı. Bugüne kadar Rusya'da 65 milyar dolarlık projeleri bulunan firmalar, şu anda imza aşamasında olan 2 milyar dolarlık projeleri biran önce üstlenme amacında.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlik firmalarının dünyaya açıldığı pazarlar arasında Rusya Federasyonu'nun her zaman önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, süregelen yakın ilişkiler çerçevesinde pazara ilk defa giriş yapılan 1988 yılından bu yana üstlenilen 1928'yi aşkın projenin toplam bedelinin yaklaşık 65 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Yenigün, Rusya'nın bu tutar ile yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 19,9'luk pay ile lider konumda bulunduğu bilgisini vererek, Türk müteahhitlik firmalarının 2014 yılında bu ülkede toplam tutarı 3,9 milyar doları aşan 47 proje, 2015'te ise 5,3 milyar dolarlık 24 proje üstlendiğini aktardı.

Firmaları, Rusya'da bugüne kadar çok çeşitli altyapı ve üst yapı işleri üstlendiğini dile getiren Yenigün, bu projelere ilişkin şu örnekleri verdi:

"Rusya'da Türk müteahhitlik firmalarının üstlendiği projeler arasında kentsel altyapı, arıtma ve boru hattı gibi çeşitli altyapı projeleri; enerji hatları, enerji santralleri, petro-kimya tesisleri, endüstriyel tesisler ve depolama tesisleri gibi çeşitli sanayi tesisi projeleri; yol, köprü, tünel ve havaalanı gibi çeşitli ulaşım projeleri; konut, iş merkezi, idari bina, askeri tesisler, sağlık tesisi, turizm tesisi ve sosyal-kültürel tesisler gibi çeşitli bina projeleri mevcut. Firmalarımız ayrıca Rusya'da pek çok turizm tesisi, otel, iş merkezi ve benzeri projelerde yatırımcı konumunda."

"İnşaat malzemesi ihracatımız açısından da önemli"

Yenigün, Rusya'nın yurt dışı müteahhitlik hizmetleri açısından olduğu kadar, inşaat malzemeleri talebindeki artış nedeniyle de ülke ihracatı açısından önemli ve ikame edilmesi zor bir pazar olduğunu vurguladı.

Başkan Yenigün, "Türk yurt dışı müteahhitlik hizmetleri açısından en önemli pazarlardan biri konumunda olan Rusya ile mevcut krizin sonlandırılması yönünde atılan adımlar Türk inşaat sektörü için büyük önem taşımakta ve gelişmeler yakından izlenmektedir." diye konuştu.

İlişkilerde normalleşmenin sağlanmasının firmaların Rusya'daki faaliyetlerine yeniden ağırlık vermelerini ve yeni projeler üstlenmelerini sağlayacağını bildiren Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yönde bir gelişme Türk müteahhitlik firmaları için olduğu kadar Rus tarafı için de önem arz etmektedir. Rus tarafı da firmalarımız ile çalışmaktan memnun. Yakın geçmişte Sochi'de gerçekleşen olimpiyatlar için bir çok tesisin zamanında tamamlanması adına Türk firmaları tercih edilmiştir. Ayrıca, yine Rusya'da gerçekleştirilecek olan 2018 Dünya Futbol Şampiyonası kapsamında yapılacak kentsel alt ve üst yapı projelerinde de firmalarımız yer almak için hazır durumda beklemekteler."

Yenigün, Türk-Rus ilişkilerinde normalleşmenin en kısa zamanda başlamasının her iki taraf açısından da arzu edilen ve beklenen bir durum olduğunun altını çizerek, "Türk müteahhitlik firmaları, en önemli pazarları olan Rusya'da yeniden faal olmaya hazır ve istekli." dedi.

Özdemir: "Turizme ve ihracata katkı sağlayacak"

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleştirmesine yönelik attığı adımları çok olumlu bulduklarını belirterek, Rusya'nın ülke ihracatında önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Bu yıl terör nedeniyle Avrupa'dan gelen turist sayısında büyük düşüş yaşandığını aktaran Özdemir, Rusya'dan da turist gelmeyince turizm sektörünün zorda kaldığını bildirdi.

Özdemir, "Hangi noktadan başlarsak başlayalım bizim için çok önemli. İki liderin görüşmesi, görüşmenin olumlu geçmesi fevkalade." dedi.

İlişkilerin normalleşmesinin ihracata da büyük katkısı olacağını dile getiren Özdemir, geçen yıl ülke ihracatında bir gerileme yaşandığını, bu durgunluğun 2016'da da sürdüğünü, ilişkilerin normalleşmesinin bu durgunluğa ve gerilemeye önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

"2 milyar dolarlık projeler imza bekliyordu"

Özdemir, Türk müteahhitlerin Rusya'da yıllardan beri büyük projeler üstlendiğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bir yıldan beri müteahhitlerimiz Rusya'da yeni iş alamıyordu. Kontrat imzalama sürecinde olan birçok işi imzalayamadık. Türk müteahhitlik firmalarının Rusya'da iyi teklif vererek mukaveleleri anlaşma noktasına getirdikleri 2 milyar dolarlık imzalanmayı bekleyen projeleri var. Bunları bir an önce imzalayabilir ve iyi noktaya getirirsek bizim için çok önemli. Ülkemize hem istihdam açısından hem döviz girdisi açısından hem de ihracat açısından katkı sağlayacak projeler bunlar."

Özdemir, kendilerinin de Rusya'da bir havalimanı projesi üstlendiklerini anımsatarak, son bir yıldan beri buraya yeni eleman götüremediklerini aktardı.

Terminali 2017 sonunda açacaklarını belirten Özdemir, bunun için ihtiyaçları olan yeni teknik elemanları bugüne kadar götüremediklerini, bundan sonra normalleşmeyle bu personeli götürerek projeyi hızlandıracaklarını söyledi.

"Endişe ve korkumuz ortadan kalktı"

Özdemir, bu normalleşme adımlarının iş dünyasının moralini yükselttiğini belirterek öncesinde herkeste bir endişe ve korku olduğunu, herkesin sürecin sonunu merak ettiğini anlattı.

İsrail ve Rusya'dan sonra Mısır konusunda da normalleşme sinyallerinin gelmesinin çok güzel olduğunu dile getiren Özdemir, "Türkiye'nin bu adımlara ihtiyacı var. Bu şekilde başlangıç iş dünyasının moralini çok iyi yükseltti. Elbette terör olayı moralimizi çok bozdu. Olmamalıydı ancak biz iş dünyası olarak Türkiye'nin yükselmesi için elimizden gelen ne varsa yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.