'2009 zor geçecek, çarkları durdurmazsak başa çıkabiliriz'

Erdoğan, "Ulusa Sesleniş" konuşmasında, 2008'in yüzyılda bir yaşanan büyüklükte bir mali krizin, bütün ülkeleri sarstığı bir yıl olarak hatırlanacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Global krizin yaşandığı 2008 yılının, 'zor' bir yıl olduğunu ama 'kayıp' olmadığını söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "2009'da global kriz sebebiyle ekonomide bizi zorluklar bekliyor. Aldığımız tedbirlerle gelecek zorlukları da yöneterek, 2009'u inşallah Türkiye için bir fırsat yılına hep birlikte dönüştüreceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, yaptığı "Ulusa Sesleniş" konuşmasında, 2008'in dünyada son derece önemli olayların cereyan ettiği, yüzyılda bir yaşanan büyüklükte bir mali krizin, gelişmiş ekonomiler başta olmak üzere bütün ülkeleri sarstığı bir yıl olarak hatırlanacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "Muhtemel ki bu büyük krizin etkilerini dünya, 2009 yılında da hissetmeye devam edecek. Daha şimdiden birçok ülkede, ekonomik büyüme ciddi seviyede yavaşlıyor hatta ABD, Japonya, Almanya gibi bazı gelişmiş ülkelerde büyüme negatif seyir izlemeye başlamış durumda.

Bütün dünyayı sarsan bu çapta bir krizin Türkiye'yi de az çok etkilemesi kaçınılmaz. Özellikle son bir yılda yaşadığımız başka olumsuz gelişmeleri de dikkate aldığımızda, evet, 2008 zor bir yıl oldu ama asla milletimiz için kayıp bir yıl olmadı... Yılı kazançla, ülkemizi her şeye rağmen büyüterek kapatıyoruz. 2009'da da bu kez global kriz sebebiyle ekonomide bizi zorluklar bekliyor. Aldığımız tedbirlerle gelecek zorlukları da yöneterek, 2009'u inşallah Türkiye için bir fırsat yılına hep birlikte dönüştüreceğiz... Krizin etkilerinin görülmeye başladığı ilk andan itibaren tedbirlerimizi kararlılıkla aldık, alıyoruz."

Bu çerçevede, Ekonomi Koordinasyon Kurulu başta olmak üzere bütün ilgili organlarla krizin seyrini takip ettiklerini ve etkilerini en aza indirmek için çaba gösterdiklerini belirten Erdoğan, Merkez Bankası'nın da bu süreçte piyasadaki döviz ve YTL likiditesini takip ettiğini ve günü gününe önlemleri aldığını belirtti.

Erdoğan "Dünyada yaşanan ağır kriz şartlarına rağmen çalışmaya, üretmeye, zorlukları hep birlikte göğüslemeye devam edeceğiz. Krizle mücadelenin en etkin yolu çarkların işlemeye, fabrikaların çalışmaya, tarlaların sürülmeye devam etmesidir" dedi.

"Tedbir alan ülkelerde faturayı halk ödeyecek"

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bugün başta gelişmiş ülkeler olmak üzere pek çok ülke, ekonomilerini dalgalanmalardan korumak adına çok ağır tedbirleri yürürlüğe koyuyorlar. O ülkelerin ekonomik açıklarını kapatmak üzere bugün ödedikleri faturayı, yakın gelecekte kendi vatandaşları ödemek durumunda kalacaklar. Ama açık ve net olarak ifade edeyim ki biz milletimizin sırtına bugüne kadar böyle bir yük yüklemedik, inşallah da yüklemeyeceğiz."

"Bazı sektörlerde elbette küresel krize bağlı olarak bazı sıkıntılar yaşanıyor" diyen Erdoğan, "Bunların geçici ve el birliğiyle aşabileceğimiz sıkıntılar olduğunu iyi bilmeliyiz. Bu sıkıntıları da enflasyonu, yüksek faizleri, dağ gibi biriken borçları aştığımız gibi aşacağız" diye konuştu.

Erdoğan, "Krizler negatif etkilerinin yanı sıra bazı önemli ekonomik fırsatlar da getirir. Son günlerde uluslararası enerji ve emtia fiyatlarında meydana gelen düşüşleri ve bunun ülkemize getirdiği avantajları, buna bir örnek olarak görebiliriz. Bu avantajlar 2009 yılı enflasyon hedefini tutturmamızda, bize büyük katkı yapacaktır" diye konuştu.