'2012'de 6 milyon ekmeği israf ettik'
2. Çevre ve İnsan Sağlığı Sempozyumu'nda konuşan TMO Yönetim Kurulu Üyesi Küçük, "2008 yılında günlük 5 milyon adet olan ekmek israfı maalesef 2012 yılında 6 milyona ulaşmış durumdadır" dedi.
DENİZLİ - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçük, "2008 yılında günlük 5 milyon adet olan ekmek israfı maalesef 2012 yılında 6 milyona ulaşmış durumdadır" dedi.
Küçük, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfının (TÜKÇEV) Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) işbirliğiyle Colossae Thermal Hotel'de düzenlediği 2. Çevre ve İnsan Sağlığı Sempozyumu'nun (ÇEVSA'13) açılışında yaptığı konuşmada, ekmek israfının önlenmesiyle ilgili yürütülen kampanyanın yurt genelinde devam ettiğini belirtti.
Türkiye'nin tahıl ülkesi olduğunu, günlük enerji ihtiyacının çoğunun tahıl ürünlerinden, özellikle de ekmekten sağlandığını kaydeden Küçük, TMO'nun yaptırdığı anketlerde ekmek israfına ilişkin çıkan sonuçları aktardı. Küçük, şöyle devam etti:
"2008 yılında günlük 5 milyon adet olan ekmek israfı 2012 yılında 6 milyona ulaşmış durumdadır. Bu durum kuşkusuz ekonomik gelişmişliğin, tüketim şekilleri ve alışkanlıkların yol açtığı değişimin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekmek israfı üretim ve tüketimin herhangi bir aşamasında meydana gelmektedir. 250 gram standart ekmek üzerinden değerlendirme yapıldığında ülkemizde günde 101 milyon adet, yılda 37 milyar adet ekmek üretilmektedir. Buna mukabil ülkemizde tüketilmeyip israf edilen ekmek miktarı günde 1500 ton, yılda ise 550 bin ton olarak hesaplanmıştır. İsraf edilen 6 milyon ekmeğin yüzde 51'i fırın sürecinde, pişirme sürecinde tüketiciye ulaşmadan, yüzde 35'i hanelerde, geri kalan yüzde 11'i ise yemekhane, lokanta ve otellerde israf edilmektedir."
Dünyadaki gıda israfının dörtte birinin önlenmesi halinde yetersiz beslenen 870 milyon insanın gıda ihtiyacının rahatlıkla karşılanabileceğine dikkati çeken Küçük, "Dünyada yaşanan bu çelişkili durum, fakir ülkelerdeki gıdaya erişimi de zorlaştırmaktadır. Bu durum ekmeğin temel hammaddesini oluşturan buğdayı stratejik bir hale getirmektedir" dedi.
Küçük, israfın çevresel boyutları olduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi:
"Ekmek israfıyla birlikte su, toprak, gübre, tohum, enerji, işgücü, emek ve benzeri bir sürü israf meydana gelmektedir. İsraf edilen ekmek küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının salınımının artmasına ve her yıl milyarlarca litre suyun boşa harcanmasına neden olmaktadır. İngiltere'de yapılan bir araştırmada tarladan sofraya gelinceye kadar 1 kilogram ekmek için bin 600 litre su harcandığı yönünde bir sonuç var. İnanılmaz bir su kaybı. Çevremizin, doğamızın, kaynaklarımızın bu kadar önemli olduğu bir ortamda ekmekleri inanılmaz boyutlarda, yıllık üretimimizin yüzde 6'sını, 7'sini israf edebiliyorsak bu gerçekten şapkamızı önümüze koyup düşünmemiz gereken bir husustur."
Belediye Başkanı Osman Zolan da Türkiye'nin en temiz içme suyunun Denizli'de olduğunu ifade ederek, "Sularımız, pet şişedeki, damacanadaki sudan daha temiz. Bazı ülkeler asbestli gemileri limanlarına yanaştırmazken, yıllarca asbestli borularla evlerimize su getirmişiz ama altyapıyı tamamen değiştirerek, bu boruların yerine en sağlıklı boruları yerleştirdik" diye konuştu.
Sempozyum üç gün devam edecek.