'Alışverişte kimlik numarası zorunlu değil'

İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş, mağazalardan yapılan alışverişlerde 5 bin lira limiti aşılmadığı sürece kimlik numarası vermenin zorunlu olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelir İdaresi Başkanlığının ticarette zaman ve maliyetten tasarruf etmek için hayata geçirdiği e-fatura uygulaması kapsamında brüt satış hasılatı 10 milyon lira ve üzeri olan mükellefler, 1 Ocak 2016'dan itibaren faturalarını internet üzerinden ibraz etmeye başladı. Uygulamaya göre e-fatura sistemine geçen iş yerleri, alışveriş sonrası oluşturdukları faturayı kasada müşterinin beyan ettiği mail adresine gönderiyor. İzmir'deki bazı mağazalarda ise zorunlu olmamasına rağmen müşteriden TC kimlik numarasının istendiği iddia ediliyor. Tüketicilerin güvenlik kaygısı nedeniyle kimlik numarasını vermek istememesi nedeniyle tartışmalar yaşandığı belirtiliyor. 

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, e-fatura ibrazı için kimlik numarasının gerekli olmadığını, böyle bir zorunluluğun da bulunmadığını ifade etti. Sistemin mevcut fatura düzenlemelerinden farkının bulunmadığını, müşterinin adı soyadı ve adresi dışında bilgiye ihtiyaç duyulmadığını dile getiren Demirtaş, şöyle konuştu: "Nihai tüketicilere yapılan satışlar veya işler karşılığında düzenlenecek faturalarda TC kimlik numarasına yer verilmesi yönünde bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak nihai tüketiciye yapılan satış veya işin tutarı KDV hariç 5 bin lirayı aştığında, bu işlem BS formu ile bildirileceğinden ve söz konusu formda vergi kimlik numarasının bulunması zorunlu olduğundan, bu satışlar için düzenlenen faturalarda TC kimlik numarasına yer vermek gerekecektir. Yani son tüketiciler, alışverişleri 5 bin lirayı aşmadığı sürece mağaza kasasında kimlik numarası vermek zorunda değil. Uygulamada bazı yanlış anlamalar var. Üyelerimizi bu konuda bilgilendireceğiz"  

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı yetkilileri de nihai tüketiciye yapılan satışlarla ilgili faturalarda kimlik ya da vergi numarası beyan etme zorunluluğunun bulunmadığını ifade etti.