'Almanya'da Türklere ait 120 bin işletme olacak'
Ekonomi Bakanı Çağlayan, "2015 yılına kadar Almanya'daki Türklere ait işletme sayısı 120 bine çıkacak" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2015 yılına kadar Almanya'daki Türklere ait işletme sayısının 120 bine çıkacağını belirtti.
Alman Federal Cumhuriyeti Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Phillip Rösler ile yemekte bir araya gelen Çağlayan, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Almanya'da yaşanan 3 milyondan fazla Türk'ün, bu ülkeye ekonomik anlamda önemli katkı sağladıklarını söyledi.
Çağlayan, Almanya'da Türklere ait 72 bin işletmenin toplam cirosunun 40 milyar avro olduğunu ve bunların 350 bin kişiye istihdam sağladığını ifade ederek, "Bu firmalarımız bizim gurur kaynağımız. 2015 yılına kadar Almanya'daki Türklerin işletme sayısının 120 bine, istihdam sayısının 700 bine çıkacağını paylaşmak istiyorum" diye konuştu.
Almanya'nın, Türkiye'nin ihracatında ilk, ithalatında ise ikinci sırada bulunduğunu belirten Çağlayan, geçen yılki toplam dış ticaret hacminin 34 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Çağlayan, Türkiye'nin ise Almanya'nın ithalatında 20'nci sırada yer aldığına işaret etti.
Görüşmeye yetkilileri katılan Alman şirketlerinin cirosunun 11,4 milyar avro, sağladıkları istihdamın 153 bin 426 olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'de 5 bin 500'den fazla Alman sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini kaydetti.
Ortak ticari ve ekonomik komite teklifi
Taraflar arasında ekonomik ve ticari istişare mekanizmasının kurulması gerektiğini Rösler'e ilettiğini aktaran Çağlayan, şöyle devam etti:
"Şu anda TAİK adı altında bir mekanizma var. Fakat bu geçmişte farklı kurgulanmış. Dışişleri Bakanlığı nezdinde kurulmuş bir kurum. Tabii ki ekonomiden bahsediyoruz. Her bakanlık kendi işini yapmalı. Ekonomik ilişkiler bizim işimiz. Değerli dostuma bir teklifte bulundum. Avrupa'nın birçok ülkesi ile yapmış olduğumuz ortak ticari ve ekonomik bir komite kurulmasını, bunu iki bakanlık olarak rahat bir şekilde yapabileceğimizi teklif ettim. Bunun taslağını kendilerine ileteceğiz. Bununla çok daha sık bir araya geleceğiz."
Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve Gümrük Birliği konularındaki desteklerinden dolayı Rösler'e teşekkür eden Çağlayan, AB ile ABD arasında imzalanacak Serbest Ticaret Anlaşmasının Türkiye açısından yaratacağı sorunları görüştüklerini bildirdi.
Vize konusu
Görüşmede, vize konusunun da gündeme geldiğini aktaran Çağlayan, "Biz Türkiye olarak vizelerin kolaylaştırılmasından bahsetmiyoruz. Bizim kastettiğimiz vizenin kaldırılmasıdır. İş adamının seyahat hürriyetinin, malların serbest dolaşma hürriyetinin verilmesini istiyoruz. Bu insan hakları ihlalidir, bir suçtur" diye konuştu.
Çağlayan, yeni teşvik sistemini de anlattıklarını belirtti.
"Büyükelçilik elinden geleni yapıyor"
Konuk Bakan Phillip Rösler, ülkesinde yaşayan Türklerin, Alman ekonomisine önemli katkı sağladıklarını belirtti.
Türkiye'nin dış ticaret açığının enerji ithalatından kaynaklandığını hatırlatan Rösler, "Biz, bu sorunu birlikte çözmek istiyoruz" dedi.
Alman iş dünyasının, Türkiye'ye yatırım yapmak istediğini belirten Rösler, daha kolay vize verilmesi konusunda ise Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinin elinden geleni yaptığını söyledi.
ABD ile AB arasında imzalanması planlanan Serbest Ticaret Anlaşması ile ilgili Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını dile getiren Rösler, Çağlayan'a "Bu konuda ben ne biliyorsam sen de onu bileceksin" dediğini bildirdi.