'Artvin kaliteli balı ile dünya markası olabilir'

Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 103'üncü toplantısında zengin endemik bitki türleri ile öne çıkan Artvin'in balda dünya markası yaratabilmesi için arıcılığın desteklenmesi istendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERCAN ÜSLÜ

ARTVİN - Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 103'üncü toplantısı önceki gün Artvin'de yapıldı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Artvin merkezinde şube açılması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek "Bölgedeki binlerce bitki türünün elverişli kıldığı kaliteli bal üretiminde Artvin, dünya liginde ilk sıralarda yer alabilir. Balda markalaşma teşvik edilmeli" dedi. Binlerce bitki türüne ev sahipliği yapan Artvin'in kaliteli bal üretiminde dünya liginde ilk sıralarda yer alabileceği belirtilerek, balda markalaşmanın teşvik edilmesi istendi. Garanti Anadolu Sohbetleri toplantısının 103'üncü durağı Artvin oldu. DÜNYA Gazetesi ile Artvin Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat yaptı. Çoruh Üniversitesi Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Türkiye'nin tek biyosfer alanına sahip kenti olan Artvin'in geleceğinin turizm ve arıcılık sektörlerinde olduğu, kentteki bin arıcıya üretici başına 2 bin 520 lira destek verilmesi durumunda 20 kat ek gelir yaratılabileceği ifade edildi. Türkiye genelinin aksine Artvin'e gelen turist sayısında artış olduğuna dikkat çeken konuşmacılar, kentin özel bir turizm teşviki kapsamında ele alınmasını istedi.

Kemal Cirit: Artvin 2 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılıyor

Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin'in geleceğini eğitim ve turizmde aradığını belirterek, "İllere göre okullaşma oranında Artvin 6'ncı sırada. Okuma oranında da hep ilk sıralardayız. Artvin stratejik bir kent. GAP projesinden sonra Çoruh Havzası, yapılması planlanan toplam 16 baraj ile bölgenin enerji havzasına dönüşecek. Artvin faal barajlarıyla 2 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayan bir il. Dünyada küresel anlamda ziyaret edilmesi gereken 100 kentten biri. Ülkemizin tek biyosfer alanı yine bu şehirde. Her tür çıkmaza rağmen turizm kendine yeni yollar çizebiliyor. Turizmde sayısal bir azalış var ama Sarp Sınır Kapısı'ndan geçişlerde yılın ilk 3 ayında 200 bin kişilik bir artış gözleniyor. Yeni sınır kapısı Muratlı'nın açılması için çalışmalar sürüyor" dedi. Vali Cirit, Artvin'e ve Türkiye'ye dair yeni şeyler duymak istediklerini de belirterek, Mevlana'nın "Ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım" sözlerini hatırlattı.

İskender Çayla: Artvin'de eksik olan şey tanıtım

Çevre, tarih ve turizm alanlarında katılımcılara bir sunum yapan Turquia. com Genel Müdürü İskender Çayla, İstanbul, Antalya, Kapadokya ve Ege'nin önemli derecede etkilendiği turizmdeki olumsuzluklardan Artvin'in etkilenmemesinin umut verici olduğunu belirterek, "Hele turizmin bu yörede artış göstermesi çok daha önemli bir durum. Ancak tanıtımda eksiklikleri var. Hem de çok fazla. Oysa bu bölgenin bozulmamış doğal yaşam zenginliği, olağanüstü çeşitlilik içeren florası ve yaylaları var. Ülkenin tek biyosfer rezervine sahip. Değişik kültür, dil ve dinlere sahip önemli bir alan. Yine Batum-Hopa Havaalanı turizme önemli ölçüde faydalı olabilecek bir yatırım. Biz eskiden sadece Türkiye'yi tanıtan turizm çalışmaları yapıyorduk. 2008 yılından sonra STK'ların baskısıyla da bölgeler üzerinden tanıtım yapmaya başladık. Türkiye'ye gelen turistlerin önemli kısmı İstanbul ve Antalya'ya geliyor. Turizm açısından çok dengesiz olan bu durum değişmeli " şeklinde konuştu.

Ahmet İnci: 40 bin koloninin ana arıları yenilenmeli

Artvin'de arıcılık sektörünün potansiyeli ve gelişimi üzerine bir sunum yapan ANG Vakfı Arıcılık Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet İnci, Artvin'in Kafkas arısı ırkının yaşadığı bir bölge olduğunu ifade ederek, "Arıların dünya ekonomisine katkısı 235 milyar dolar. Dünyada üretilen toplam 1 milyon ton balın 350 bin tonu uluslararası ticaret için üretiliyor. Türkiye'de ise 6 milyon koloni var ve 40 bin kişi arıcılıktan yarar sağlıyor. ABD ve Çin'de kovan başı bal verimi 50 kilo civarı. Dünya ortalaması 22 kilo. Biz ise 5-6 kilo üretiyoruz. Bunun da bir kısmı şeker. Neden böyle olduğunu gezginci arıcılık yeterince açıklıyor. Damızlık oluşturma üretimi ancak kurumların yapacağı bir şeydir. Damızlık sorunu çözülmeli. Koloni artırımı da şart. Çözemediğimiz için düşük verimde kaldık. 18 yıldır Artvin'de ANG Vakfı tarafından Kafkas arı ırkının korunması için çalışmalar yapılıyor. Camilli yöresinde 6 köyden oluşan bir bölgede Kafkas arısının korunması için izolasyon yaptık. Tarım Bakanlığı tarafından tescil edildi. 2 bin 500 koloniyi selekte ettik. Yılda 7 bin saf damızlık, 13 bin ticari ana arı üretiyoruz. Yeni kolonide üretilen arılardan iki kat fazla verim alıyoruz. Sektör için ikinci önemli konu ise eğitim. Arıcılar genellikle yaşlı gruptan. Öncelikle gençler arıcılığa yönlendirilmeli. Görsel eğitim de şart. Arıcılıkla ilgili bilgilerin yer aldığı bir kitabı 30 bin arıcıya dağıttık. Ayrıca, arıcılara teknik elemanlar vasıtasıyla arıcılıktaki eksikliği anlatmalıyız. Taleplerimiz biraz maliyetli ancak bu da çok önemli bir hadise. Artvin'de 40 bin koloninin ana arılarını yenilemek gerekiyor. Bunu yapabilmek için arıcı başına 750 liralık destekle bu iş organize edilebilir. Bakın, Artvin arıcılığına arıcılık görselleri, ana arı üretimi ve organik bal üretimi için toplam 2 milyon 520 bin liralık kamu desteğine ihtiyaç var. Yani bin arıcı için toplam destek gereksinimi arıcı başına 2 bin 520 TL'dir. Üretilecek arılarla fazla bal üretiminden 32 milyon TL, organik bal üretiminden ise 20 milyon TL ilave gelir sağlanacak. Toplam da 52 milyon TL ek gelir ile bu desteklemeden yaklaşık 20 katı ilave gelir elde edilecektir" açıklamasını yaptı.

Bilgin Aygül: Karadeniz çevre ulaştırma koridoru projesi çok önemli

Türk-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, Türkiye'nin de üyesi olduğu Azerbeycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan ve Yunanistan'dan oluşan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nden (KEİ) faydalanılmasının önemli olduğunu vurgulayarak; "Üye ülkelerin coğrafi yakınlıklarından, potansiyellerinden, ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı özelliklerinde yararlanarak aralarındaki ikili ve çok taraflı ekonomik, teknolojik ve sosyal ilişkilerini çeşitlendirmeleri ve daha da geliştirmeleri, böylelikle Karadeniz Havzası'nın bir barış, istikrar ve refah bölgesi olması amaçlanıyor. Bu amaca ulaşmak ise ekonomik işbirliklerinden geçmektedir. Bu anlamda KEİ ülkeleri arasında etkin bir ulaşım ağı oluşturmak için Karadeniz Çevre Ulaştırma Koridoru Projesi büyük önem taşıyor" dedi.

Asaf Savaş Akat: Enflasyon ilerleyen süreçte düşecek

Sunumunda makroekonomi verilerden söz eden İstanbul Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, enflasyonun ilerleyen günlerde düşeceğini söyledi. Enflasyonun 2006 yılından bu yana dalgalandığını belirten Akat, "Türkiye'de enflasyon her düştüğünde çıkar. Her çıktığında ise düşer. Hep dalgalıdır. Merkez Bankası, bir yıl önceden yaptığı enflasyon tahminlerinde hep ters değerlendirmede bulunmuştur. Her çıkacak dediğinde enflasyon düşmüş. Düşecek dediğinde ise artmıştır. Merkez Bankası'nın son değerlendirmesine bakacak olursak, enflasyon ilerleyen süreçte düşecektir diyebiliriz" şeklinde konuştu.

Nafiz Karadere: Artvin, özel bir turizm teşviki kapsamında ele alınmalı

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Artvin merkezinde Garanti Bankası şubesinin açılması için çalışmaların sürdüğünü aktardı. Artvin'de 65 milyon TL kredi desteği sağladıklarını söyleyen Karadere, "İlde 20 milyon lira mevduat mevcut. 328 üye işyerimiz ve 7 bin 548 kişinin cebinde bankamıza ait kredi kartı var. Ancak il merkezinde bir şubemiz yok. Ticaretin öteden beridir geliştiği Hopa'da şubemiz var. Ancak burada da şube açmak için çalışmalarımız sürüyor" dedi. Artvin'in doğal güzellikleri, tarihsel, kültürel birikimiyle yerel ve bölgesel anlamda zengin bir turizm potansiyeli taşıdığının altını çizen Karadere, "Kent özel bir turizm teşviki kapsamında ele alınır, bu alanda ortak çalışma kültürü ve vizyonu yaratılırsa, çok daha ileri bir noktaya ulaşılabilir. Diğer yandan, kentteki bal ve arı üreticileri mesleklerini en iyi şekilde yapmak ve bal konusunda Artvin'i marka hale getirmek için yoğun çaba sarf ediyor. Bölgedeki binlerce bitki türünün elverişli kıldığı kaliteli bal üretiminde Artvin, dünya liginde ilk sıralarda yer alabilir. İlin gündeminde yer alan konulardan biri desınır ötesi ticarette farklılık yaratmak. Kentin Ermenistan ve Gürcistan sınırı göz önünde bulundurulduğunda, Kafkas ticaretinin geliştirilmesinde Artvin'in avantajları ön plana çıkıyor. Bu alanda yeni projeler üretilmesi, mevcutların da desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.