'Bankalar yağmurda şemsiyeyi kapatırsa işler yürümez'

Ankara Sanayi Odası Başkanı Özdebir yabancı doğrudan yatırımların azalmasının önemli bir duruma işaret ettiğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim ARDIÇ - Büşra KOSİF 

NEVŞEHİR - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yabancı doğrudan yatırımların azalmasının önemli bir duruma işaret ettiğini belirtti. Özdebir, bankaları finansman koşullarını ağırlaştırmamaya da çağırdı. 

Nurettin Özdebir ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, yeni hükümetin ekonomiye ağırlık vermesi gerektiğini vurgladı. Sanayinin, üretimin ve ihracatın geliştirilmesi için iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Özdebir, “Ülkemizin gelişebilmesi için hepimizi tekrar heyecanlandıracak yeni bir hikayeye, hedefe ihtiyacımız var. Hükümetin bu yeni büyüme hikayesini sağlayacağını ümit ediyoruz” dedi. 

Yabancı yatırım azalmasının nedenini düşünmeliyiz

Yatırım ortamının iyileştirilmesinin sadece yerli değil, yabancı sermaye açısından da önemli olduğunu, yabancı doğrudan yatırımların azalmasının bir işaret sayılması gerektiğini belirten Özdebir, yabancı doğrudan yatırımların bu yılın ilk 3 ayında geçen yıla göre yarı yarıya azalarak 2 milyar dolar seviyelerinde olduğunu vurguladı. Yabancıların çoğunlukla şirket satın alma gerçekleştirdiğini hatırlatan Özdebir, “Ülkemize gelen yabancı sermayenin önemli bir bölümü hizmetler sektörüne yöneliyor. Buna ek olarak yabancılara yapılan konut satışlarının da yabancı doğrudan yatırım olarak değerlendirildiğini unutmamak gerekir. ‘Yabancı sermaye gelsin de nasıl gelirse gelsin’ denebilir. Ancak teknoloji transferini gerçekleştirmek, yönetim becerilerini geliştirmek, dış pazarlarda ilişkilerimizi geliştirmek için bu yatırımların sanayiye yönelmesinde büyük yarar bulunmaktadır. Bu nedenle yabancı doğrudan yatırımların neden azaldığını düşünmemiz gerekmektedir. Bu soruya verilecek başlıca cevap başta hukuk reformu olmak üzere yapısal reformlarda geri kalmamızdır. Yeni hükümetin bu eksikliği gidereceğini umuyoruz” dedi. 

Bankalara uyarı 

Özdebir, bankaların çıkarlarının reel sektör ile birlikte gelişebileceğine işaret ettiği konuşmasında, finansman koşullarının ağırlaştırılmaması konusunda da uyardı. Merkez Bankası’nın mayıs ayı PPK toplantısında faiz koridoru üst bandında yaptığı 50 baz puanlık indirimi hatırlatan Özdebir, “Daha önce yapmış olduğu 0,75 puanlık düşüş bizlerin kullandıkları kredilerde ortalama iki puana yakın bir düşüşe sebep olmuştu. Bu 0,50 puanlık düşüşle bankaların da faiz oranlarını daha da aşağı çekmesini ümit ediyorum” dedi. 

Bankaların kredi vermekte çekingen davranmaması gerektiğini belirten Özdebir, “Topladıkları mevduatı birilerine satmaları lazım ama tam karnımız acıkmışken, yağmurlu havada şemsiyeyi kapatırlarsa bu işler yürümez. Firmalarımızın kredibiliteleri ve sağlıkları da bozulur. Bu anlamda yağmurlu havalardan geçtiğimiz bugünlerde bankaların reel sektörün içinde bulunduğu durumu göz önüne alarak şemsiyelerini kapatmayacağını umuyorum” dedi.

Rekabet yetenekleri bulmakta yoğunlaşıyor 

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’nin yüksek katma değerli ürünler üretmeye geçiş için çabaladığını, bunun ise yetenekli insanlarla başarılabileceğini anlattı. Üretimde ve yatırımda rekabetin yeni boyutunun ortaya çıktığını ve bunun da yetenekli insanların kazanılması olduğunu belirten Özdebir, “yetenek rekabetçiliği” ne önem verilmesini istedi. Özdebir, “yüksek becerilere sahip yetenekli bireylerle çalışmak” olarak tanımladığı yetenek rekabetçiliğinde Türkiye’nin 109 ülke arasında 63. sırada yer aldığını hatırlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir