'BES’te başabaş noktasına rakiplerimizden önce varacağız'

Katılım Emeklilik 2016 yılının ilk yarısında 156 bin sözleşmeye ve 390 milyon TL fon büyüklüğüne ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

Sektörden 4 kat hızlı büyüyen Katılım Emeklilik ‘başa baş’ noktasına da rakiplerinden önce varacak. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, sistemde bir bireysel emeklilik sözleşmesinin maliyetinin 650- 700 TL olduğunu ve bir şirketin bu maliyetle ancak 6-7 yılda başa baş noktasına geldiğine değindi. Sincek, “Bizde ise maliyet 250-350 TL. İki sene önce kurulduk. 2018 yılında başabaş noktasına geleceğiz. Çünkü biz yeni kuşak mevzuatla, BES 3.0 ile sisteme girdik” dedi. 

Önceki akşam bir grup gazeteciyle bir araya gelen Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek ve ekibi, hem sektör hem şirket hakkında bilgi verdi. 

Ayhan Sincek, sistemin büyümeye devam ettiğini belirterek katılımcı sayısının 6.3 milyona ve fon toplamının 53.4 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. Sincek, “Böylece katılımcı sayısı yılın yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.6, fon toplamı ise yüzde 28 atış gösterdi. Aynı dönemde Katılım Emeklilik katılımcı sayısını yüzde 171.9 ve fon toplamını yüzde 236.3 artırmayı başardı. Katılımcı sayımız 121 bine, fon büyüklüğümüz ise 363.6 milyon liraya yükseldi. Şirketimiz senelik sıralamada 24 bin 505 sözleşme sayısı artışı ile 7. sırada bulunuyor. Katılım Emeklilik olarak 2016’da büyümede hız kesmeden devam ederek, BES için 100 bin yeni katılımcıyı daha bünyemize katmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı. 

Geçen yılı da 100 bin yeni katılımcı hedefine ulaşarak kapatan Katılım Emeklilik bu yıl, bu hedefin yüzde 40’lık bölümünü de realize etmiş durumda. 

Yüzde 91 fon tercihi yapmıyor 

Sincek, BES getirilerinin diğer enstrümanların getirileriyle kıyaslanmasına ilişkin bir soru üzerine, emeklilik fonlarını, diğer fonlarla karşılaştırmak gerektiğini ve başarının ölçütü olarak o fonun benchmarkının getirisine bakmak gerektiğini söyledi. Genel eğilimin tüm fonları mevduatla karşılaştırmak olduğunu halbuki mevduat ile BES’in ‘elma ile armut kadar’ birbirine ters olduğunu anlatan Ayhan Sincek, “BES’i mevduatla karşılaştırırsak BES’i hiç kimseye anlatamayız. Hiç kimse de memnun olmaz” dedi. 

BES’i anlatan bir kamu spotu 

BES’in hâlâ bir tanıtıma ihtiyacı olduğunu bir kamu spotunun bilinmeyen gerçeklerin altını çizmek adına çok önemli ve Türkiye’de tasarrufu artırıcı bir etki yapacağına değinen Sincek, “İnsanların yüzde 91’i fon konusunda tercih yapmıyor. ‘Fon karmamızı değiştirelim’ diyen kişi sayısı çok az. Katılımcıların yüzde 70-80’i sabit getirili enstrümanlardan oluşan standart fonları seçiyor. Bu fonun getirisi enfl asyon üzerinde 1-2 puan olursa çok başarılıdır” diye konuştu. 

Sincek, mevduatta garantinin miktar ile sınırlı olduğunu halbuki BES’te 1 milyon TL’lik portföy varsa bunun tamamının garanti kapsamında olduğunu da anlattı. 

Performans kriteri motivasyon sağlar

Toplanan fonların portföy şirketlerinde değerlendirilmesinde performans kriteri getirilmesine ilişkin soruya Ayhan Sincek, “Bununla ilgili sektör performans kriteri getirmek istiyor. Şu anda başarılı ya da başarısıza da aynı ücreti ödüyoruz. Fon büyüklüğüne göre yüzde 20 getiren de aynı parayı kazanıyor, bencmarkın altında kalan da aynı parayı kazanıyor” dedi. 

Ayhan Sincek, şöyle devam etti: "Performans kriterinin getirilmesi portföy şirketine ilave motivasyon sağlayacaktır. burada yapılmak istenen, performansa ödül. SPK, performansı iyi değilse portföy yönetim şirketinin değiştirilmesini isteyebilir. Bugüne kadar yapmadı. Sıkıntı şu; grup şirketleri ile aile şirketlerinin kendi portföy yönetim şirketi, kendi bankası ve kendi emeklilik şirketi üçgeninde gelişiyor. Rekabet yok. Burada rekabeti yaratmanız gerekiyor. Bununla ilgili düzenleme yapılmasını istiyoruz.”

Sisteme giriş çıkıştan daha çok

Sisteme aylık giriş-çıkış miktarına ilişkin soru üzerine Sincek, bireylerin 3 yılın sonunda çıkmaya çalıştığını halbuki 3 yıllık bir bekleyişin kazancı çok daha iyi bir seviyeye getireceğinin unutlmaması gerektiğine değindi. Sincek, “Sisteme aylık 80 bin - 90 bin giriş ve 60 bin - 75 bin çıkış oluyor. Giriş daha fazla. Ortalama birikimi 5 bin lira ve 60 bin çıkış olarak hesaplarsak 300 milyon TL civarında çıkışın yaşandığını söyleyebiliriz. BES’te tasarrufun kısmi çekilmesi diye bir şey yok. Ama şu an konuşulan konular arasında bulunuyor. Parasını çekenlerin çoğu ihtiyaçtan yaptığını söylüyor” bilgisini verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir