'Bor'un dönüştürülmesini destekliyoruz'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, borun dönüştürülmesini desteklediklerini belrterek, 'Bor kullanım oranını belli bir oranda tutmak şartıyla bir endüstri organize bölgesi kurulmasını da desteklemek istiyoruz' dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, bor madeninin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesini desteklediklerini belirterek, "Amacımız bor madenimizi mümkün olduğu kadar uç ürüne yönlendirmek. Bunu yapabilirsek ülkemizde de belki bora dayalı, bor kullanım oranını belli bir oranda tutmak şartıyla bir endüstri organize bölgesi kurulmasını da desteklemek istiyoruz" dedi.
Alaboyun, bor madeninin kullanım alanları ve sektörlere yaptığı katkılarla ilgili gazetecileri bilgilendirdi. Dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 73'ünün Türkiye'de olduğunu hatırlatan Alaboyun, bor madeni ile ilgili Türkiye'de birçok çalışma yapıldığını ve bu çalışmalarla ilgili vatandaşların bilgilendirilmesinde fayda gördüğünü aktardı.
'Yüzde 70 daha hafif'
Alaboyun, bor madeninin katma değer katılmadan dünya pazarlarına sunulduğunun halkın şikayet ettiği bir konu olduğuna işaret eden Alaboyun, şöyle devam etti:
"Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ile çalışmalarımız mevcut. Savunma amaçlı kullanılan zırh yeleklerin içindeki plakaların yüzde 100 üretiminin Türkiye'de sağlanması için çalışıyoruz. Bor karbürden elde edilen zırh malzemesi, çeliğe göre yüzde 70 daha hafif. Bir taraftan can güvenliğini sağlamamız lazım, bir taraftan da polisimizin askerimizin hareketliliğini artırıyor olmamız gerekiyor. Böyle bir zırh Türkiye'de üretiliyor. Dışarıdan böyle bir teknoloji için 'know-how' vermiyorlar. Arkadaşlarımız yoğun çaba içerisinde bu zırhların teknolojisini kendileri geliştirdiler."
Üretilen zırhların aynı zamanda araçlarda ve helikopterlerde de kullanıldığını dile getiren Alaboyun, "Bu teknoloji geliştikçe zırhlı araçlarımızdaki kaplama teknolojisi de kendiliğinden gelişecek. İnşallah terörle mücadelede daha ileri adımlar atacağız" ifadelerini kullandı.
'Daha önce ithal ediliyordu'
Alaboyun, bor madeninin pek çok sektörde kullanıldığına işaret ederek, "Amacımız bor madenimizi mümkün olduğu kadar uç ürüne yönlendirmek. Bunu yapabilirsek uç ürünlerde, ülkemizde de belki bora dayalı, bor kullanım oranını belli bir oranda tutmak şartıyla bir endüstri organize bölgesi kurulmasını da desteklemek istiyoruz. Bu tür ürünleri savunma ve güvenlikle ilgili sorunlarımız ortaya çıkınca üretelim istedik. Bunlar daha önce ithal ediliyordu" diye konuştu.
Bor madeni, Türkiye'de borlu süper iletken malzemeler, bor zenginleştirme makinesi, borlu insansız hava araçları (İHA) ile yakında zamanda tamamlanacak olan borlu araç ve borlu balata ile seramik zırhların üretiminde kullanılıyor.