'Çağrı' için 10’dan fazla yatırım geliyor

Çağrı Merkezi Derneği Başkanı Metin Tarakçı, “Çağrı hizmeti ihracatına başladık. İyi gelişiyor” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim EKİNCİ

Çağrı Merkezi Derneği'nin yaptığı bir araştırma notuna göre göre; Türkiye’de bu merkezlerde 70 bin kişi çalışıyor. Bunlardan 2 bini yabancı dillerde hizmet veriyor. Daha önemlisi bu 2 bin kişinin yarısı, doğrudan yabancı şirketler için çalışıyor. Yani Türkiye’den başka ülkelerde yerleşik firmalar için çağrı hizmeti veriliyor. "Lufthansa’nın şirketi 250 kişiyle çalışıyor. Teleperformans 250 kişiyle hizmeti veriyor. Atos’ta 100 kişi civarında bir ekip var, Siemens gibi şirketlere hizmet veriyor. Alman Telecom için satış yapan gruplar var" dedi Metin Tarakçı.

Ortadoğu ülkelerine bakılıyor

Sektör yeni pazarlar peşinde. En önemli arayış Ortadoğu yönlü... Metin Tarakçı’nın verdiği bilgiye göre yabancı dilde çağrı hizmeti verenlerin yüzde 46’sı Almanca, yüzde 44’ü İngilizce, yüzde 5’i Flemenkçe, yüzde 5’i de diğer dillerde hizmet veriyor. Tarakçı, “Bu konuda rakiplerimize verilen teşvikler, destekler sağlansa 5 yıl içerisinde en az 10 bin kişiye istihdam yaratan bir merkez haline gelebiliriz” dedi. Tarakçı’ya göre sektörün bu tarafını geliştirebilmek için bazı özel düzenleme ve desteklerin devreye girmesi gerekiyor. “Yurtdışına tanıtımı için devletin sağlayacağı destekler sektörü büyütür. Fuarlar açılıyor. Destek alabilsek, gidip stand açıp tanıtacağız. Başka ülkeler yapıyor Ekonomi Bakanlığı tanıtım dairesine gittik. Fena bakmadılar. Polonya, Almanya’nın call center merkezi oldu. Ülke sektörü destekleyince önü açıldı” diye konuştu.

Tarakçı’nın verdiği bilgiye göre başka ülke şirketlerine Türkiye’den call center hizmeti verebilme konusunda en önemli sorun maliyet... Yabancı rakiplerin yüzde 25 avantajı var. Tarakçı, “Yakınkıyı hizmet veren çağrı merkezlerine bölge sınıflamasında bağımsız teşvik, istihdam teşviği, sektörün 'döviz kazandırıcı hizmet ticareti' kapsamına alınması, yurtdışı telefon ve internet ücretlerine indirimli fiyat ve muafiyetler, yabancılar çalışma ve oturma izninin hızla verilmesi gibi teşvikler uygulanmalı. Kanada’da kurumlar vergisi indirimleri, ücret ve eğitim katkısı içeren devlet teşviği var. Hindistan 10 yıllık vergi muafiyeti ve gümrük muafiyeti uyguluyor. Mısır ve Filipinler’de vergi muafiyetleri ve arsa kiralarında indirim, eğitim sürecinin karşılanması gibi uygulamalarla sektör destekleniyor. Bulgaristan başarılı lobi faaliyetiyle bölgede oldukça dikkat çekmeye başladı” dedi.

Yatırmlar Anadolu’ya

65 dış kaynak şirketinin faaliyet gösterdiği sektördeki müşteri temsilcisi sayısı 2012’de 67 bindi. 2013’te 70 bin 200 kişiye ulaştı. 2014’te 74 bin koltuğa ulaşılması bekleniyor. Pazar büyüklüğü 1 milyar 430 milyon dolara yükseldi. Ortalama yüzde 15-20 dolaylarında büyüyen sektör 2013’te yüzde 6 büyüdü. Tarakçı, “Büyüme devam edecek. 10’dan fazla firma Anadolu’da yatırım planlıyor. Sektörün Anadolu ekonomisine yıllık katkısı 500 milyon TL. Yatırım bölgesi ekonomisine 7 kat hareket kazandırıyor. Düşük yatırım bedeli ile istihdam sağlama avantajı olan sektörde, 2023 hedefimizle uyumlu adımların atılması durumunda, çalışan sayısı 350 bine ulaşabilir” dedi.

2014'e yönelik öngörüler

Sektör hedefinin “her ilde en az bir çağrı merkezi” olduğunu belirten Metin Tarakçı, “Yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, finans sektörüne de telekomda olduğu gibi yasal düzenlemeler gündemde. Çağrı merkezleri faaliyet alanı genişler. Telekom operatörleri ve ISS'ler için geçerli olan 80’e 20 kuralının ve yasal düzenlemelerin başta bankacılık olmak üzere tüm sektörlerde de geçerli olması durumunda, sektör yüzde 25 oranında büyüyebilir” diye konuştu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir