'DEİK'te yeniden yapılanma ile Özal zamanına döndük'

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, yeni yapılanma sonrası DEİK’te Turgut Özal döneminin havasının ve heyecanının yakalandığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taylan BÜYÜKŞAHİN 

İSTANBUL - Geçen yıl eylül ayında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Ekonomi Bakanlığı’na devredilmesinin ardından DEİK, dış ticarette özel sektörün tek temsilcisi konumuna geldi. Geçen süre içerisinde çok sayıda etkinliğe imza atan DEİK’te, yoğun şekilde çalışmalar sürdürülüyor. Yeni dönemde DEİK’in başkanlık koltuğuna oturan, aynı zamanda İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanlığı görevini de yürüten Ömer Cihad Vardan, DÜNYA’ya açıklamalarda bulundu.

DEİK’te çok ciddi bir altyapının oluştuğunu anlatan Vardan, “Zaten mevcut eskiden gelmiş bir tecrübe vardı. Onu biraz daha güçlendirerek, çok etkin çalışmalar yapar halen geldik. Hızlı hareket ediyoruz. Kurucu kuruluşlarımızın temsilcileri ile beraber çalışmaları sürdürüyoruz. Bizim gidemediğimiz yerlere, toplantılara, onlar DEİK adına gidiyorlar. Tüm özel sektörün, dış ekonomik ilişkilerini yürüten bir kurum olarak elimizden geldiği kadar hem yurtdışına heyet götürmek, hem de yurtdışından gelen heyetleri ağırlamak, iş forumları düzenlemek, insanları bir araya getirerek iş imkanları oluşturmak gibi çalışmalara yardımcı oluyoruz” dedi.

Yeni dönemde geçen süre içerisinde farklı bir misyon üstlendiklerini ifade eden Vardan, bir değişim sağladıklarını belirtti. Vardan, sözlerine şöyle devam etti: “DEİK’in şu anki yapısına baktığımız zaman Rahmetli Turgut Özal’ın 1986’da kurdurduğu zamanki havaya dönmüş olduğunu görüyoruz. Yani tüm özel sektörün dış ekonomik ilişkilerini yürüten kurum haline geldi. Bu çerçevede, nasıl bunu gerçekleştirebilirisiniz? Tüm organizasyonuyla o altyapınız içinde bulunan kişi ve kurumların ihtiyaçlarını karşılayabilecek hale gelirseniz bunu yapabilirsiniz. Geçen süre içerisinde bunu yapabildiğimizi düşünüyoruz. Hem kadromuzu güçlendirdik, hem de hükümetin bu noktada ciddi destekleri oldu. Sonuçta, biz tüm bu organizasyonları birlikte yürüterek, özellikle Türkiye’nin dışarıdaki imajını tek sesli hale getirdik. Baktığınız zaman DEİK, yurtdışına gidecek veya yurtdışından gelecek tüm dış ilişkiler buradan geçtiği zaman burası bir referans noktası oldu. Tam yerine oturdu. Önümüzdeki günlerde iş konseylerinin yapılarını değiştirerek daha da hareketlendirerek, gerekirse sayılarını artırarak gidemediğimiz ve ulaşamadığımız yerlere de ulaşma imkanını halledeceğiz.”

Genel kurul yıl sonunda yapılacak

Görev sürelerinin 2015’in sonuna kadar olan genel kurula kadar süreceğini söyleyen Vardan, “Bu genel kurula kadar bütün altyapıyı tamamlamış, DEİK’i arzu edilen seviyede çalışan bir kurum haline getirmiş olacağız. Ondan sonraki seçimlerde de 4 yıllığına DEİK’in yönetimi seçilmiş olacak. Yeni seçilecek arkadaşlarımız da kaldığı noktadan devam edecekler” diye konuştu.

Yeni dönemde fuarlara pek yönelmek istemediklerini dile getiren Vardan, onun dışında ikili iş görüşmeleri, CEO forumları, seminerler, paneller, ülke tanıtım toplantıları gibi pek çok çalışmalar yaptıklarını ve bunları da artırmaya devam edeceklerini kaydetti. DEİK’in iş konseyleri vasıtasıyla çalışmalarını yürüttüğünü belirten Vardan, “Bugün iş konseylerinin saysı 121. Bunların 114’ü ülkeler bazında, 5 tanesi sektörel, 2 konsey de özel amaçlı iş konseyi. Bunların sayısını artırmayı planlıyoruz. Özellikle Afrika’da büyükelçiliklerimizin bulunduğu her ülkede iş konseyi kurmayı hedefliyoruz. Bunlar, ilgili ülkelerin hükümetlerinin resmi olarak tanımış olduğu kurullar. Üst düzey ekonomik ilişkiler bu platformlarda gerçekleşiyor. Bu çok önemli” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir