'Ekmek israfının çözümünde Türkiye lider olabilir'

Tam Tahıl Zirvesi’ni Türkiye’de yapmak istediklerini belirten STUMP Direktörü Sylvia Escott, ekmek israfının önlenmesine ilişkin önerilerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZÜM ÖRS 

ANKARA - STUMP, Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi eski Başkanı, Yönetim Kurulu Üyesi ve Direktörü Sylvia Escott, ekmek israfının gün geçtikçe arttığına işaret ederek, “UNICEF gibi kurumlarla çalışarak aç ülkelere ekmeğin gönderilmesi, rafl arda kalan tüketilmemiş ekmeğin tekrar kazanılması yönünde çeşitli yöntemler benimsenebilir. Bu anlamda, Türkiye, konumu gereği, lider bir ülke olabilir” dedi. 

STUMP Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi Direktörü Sylvia Escott, DÜNYA Gazetesi Ankara Temsilcisi Ferit Barış Parlak’a ziyarette bulunarak açıklamalarda bulundu. Tahılların beslenmedeki önemine işaret eden Escott, sağlık açısından faydalarının iyice anlatılması gerektiğini ifade ederek, “Sadece tahıllardan oluşan bir beslenmeden bahsetmiyoruz elbette. Tahılın yanında et, süt ürünleri ve zeytinyağı ve sebzeler de tüketilmeli. Bunların bir arada bulunduğu bir beslenme biçimi benimsenmeli. Bu, Türkiye’de önemli sağlık problemlerinden olan kanser, şeker gibi hastalıklarının önlenmesinde önemli” dedi. 

İnsan vücudunun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesiiçin karbonhidrata ihtiyacı olduğunu belirten Escott, “Dolayısıyla sağlıklı bir beslenme biçiminden bahsediyorsak bunun içinde karbonhidrat olmak durumunda” dedi. Bilimsel gerçeklik olmadan diyete başlandığında insanların yanlış yollara sapabildiğini kaydeden Escott, karbonhidrat tüketilmeden, yüksek proteinli diyetler ile o anlık kilo verildiğini söyleyerek “Ancak ne zaman normal beslenmeye geçerseniz o kiloyu fazlasıyla geri alıyorsunuz. Zararlı olan şey kiloyu alıp vermek. Çünkü kiloyu verdiğinizde kaslarda da değişiklik oluyor. Kalp de kastan oluşan bir organ. Siz ani ve hızlı şekilde kilo verdiğinizde kalp kasınızdan da biraz eksiliyorsunuz. Tekrar kilo aldığınızda kalp kasınız geri gelmiyor. Kalp yağlanarak geri eski haline dönüyor. Bu ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bir şey” dedi. 

Ekmek israfı giderek artıyor 

Ekmek israfının giderek arttığını dile getiren Escott, “UNICEF gibi kurumlarla çalışarak aç ülkelere ekmeğin gönderilmesi, rafl arda kalan tüketilmemiş ekmeğin tekrar kazanılması yönünde çeşitli yöntemler benimsenebilir. Bu anlamda, Türkiye de konumu gereği lider bir ülke olabilir” dedi. Escott, ekmeğin ufl anarak tekrar kazanılabileceğini veya bayat ekmeğin kullanılabileceği yemek tarifl erinin uygulanabileceğini söyledi. 

Şekeri de tüketmek gerek ama aşırıya kaçmadan 

İnsan vücudunun şekere de ihtiyacı olduğunu; şekeri çok aşırıya kaçmadan tüketmek gerektiğini söyleyen Escott, “Burada problem çok fazla şeker tüketmek. Burada sektörün de destek çıkması gerekiyor. İşlenmiş gıda popüler bir hal aldığı için ketçap gibi çok tüketilen ürünlerin içerisine şeker konulmasından kaçınılması gerekiyor. Gerek yok bu kadar tüketilmesine” dedi. 

Tam Tahıl Zirvesi Türkiye’de yapılacak 

Amerika Beslenme ve Diyet Akademisi’nin 2 yılda bir gerçekleştirdiği Tam Tahıl Zirvesi’ni önümüzdeki dönemde Türkiye’de yapmak istediklerini belirten Escott, “Bunu Türkiye’de yapmak istiyoruz çünkü Türkiye dünyanın önde gelen tahıl, buğday ve un ihracatçısı konumunda. Umuyorum, birlikte çalışabileceğiz" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir