'Ekonomiye dönüş' rotası

TOBB bünyesindeki 52 sektör, sorunlarını belirleyip, çözüm önerilerini hükümete sunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Songül SELVİ

ANKARA - Odalar Birliği; Cumhurbaşkanlığı seçimleri, AKP kapatma davası ve Ergenekon soruşturmasıyla siyasete kilitlenen hükümetin yönünü tekrar ekonomiye çevirmek için harekete geçti. Bu amaçla TOBB bünyesindeki 52 sektör meclisinin yöneticileri 26 Ağustos Salı günü bir araya gelerek, sektörlerindeki sorunları belirleyecek.

Bir gün sonra da ekonomiden sorumlu bakanlarla toplantı yaparak çözüm önerilerini hükümete sunacaklar. Bu toplantıda yeni teşvik mekanizması ve yeni sanayi stratejisi de masaya yatırılacak. Toplantıda ayrıca önümüzdeki dönemde ekonomide olası bir 'resesyon' sürecinden önce gerekli önlemlerin alınması uyarısında da bulunulacak.

Sektör meclisleri ne isteyecek?

Konfeksiyon ve Hazır Giyim Meclisi: Teşvik yasası, sektörde iki yıllığına tüm bölgelere uygulansın.

Medikal Meclisi: Üniversite hastanelerindeki döner sermayede bekleyen alacaklar ödensin. KDV'ler yüzde 8'e eşitlensin.

Tekstil Sanayi Meclisi: Başta enerji olmak üzere girdi maliyetleri aşağı çekilsin. Döviz kuru ithalatı besliyor, önlem alınsın.

Serbest Bölgeler Meclisi: Gümrük Kanunu ile Serbest Bölgeler Kanunu arasındaki çelişkiler ortadan kaldırılsın. Serbest bölgelerde çalışan personele yönelik istihdam teşvik kapsamına alınsın. Depolar binde 5'lik fondan muaf tutulsun.

Telekomünikasyon Meclisi: Vergi yükü düşürülsün. Sektörde adil rekabet şartları oluşsun.

Madencilik Meclisi: Yürürlükteki kanuna aykırı yönetmelikler çıkarılmaya devam ediliyor. Bu sonlandırılsın.

Demir ve Demir Dışı Metaller Meclisi: Hiç olmazsa hafta sonlarında enerji fiyatları gece tarifesine getirilsin. Çevre katkı payı tamamen kaldırılsın veya adil seviyeye çekilsin. 

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde