'Elimizde kesime hazır 900 bin tosun var'
Sanayicinin "Hayvan yok" söylemine üreticiden "İstediğiniz kadar besilik hayvan verelim" cevabı geldi.
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - Sanayicinin, Ramazan ayında artan talep yanı sıra Kurban Bayramı’nda oluşacak ihtiyacı gerekçe göstererek, besilik hayvan ithalatı talebine yerli üreticilerden tepki geldi.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (TDSYMB) Genel Sekreteri Hüseyin Velioğlu, kayıtlarında Kurban Bayramı’nda da kullanılabilecek kesime hazır 900 bin tosun bulunduğunu belirterek, kesinlikle besi materyali ithalatına ihtiyaç olmadığını söyledi. ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı ise Türkiye’nin besilik canlı hayvana ihtiyacı olduğunu belirterek, besilik hayvan ithalatından kimsenin zarar görmeyeceğini bildirdi.
Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), piyasaya müdahale yöntemlerinden son seçenek olarak gösterilen, karkas et ithalatı konusunu DÜNYA’nın gündeme taşımasının ardından, piyasada konuşulmaya başlanan canlı hayvan ithalatı söylentilerine yerli üreticilerden sert tepki geldi.
Gelişmeleri DÜNYA’ya değerlendiren Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Velioğlu, Türkiye’nin şu anda ne karkas ete ne de besilik danaya ihtiyacı olmadığını söyledi. Birlik kayıtlarında 900 bin kurbanlık tosunun hazır olduğuna dikkat çeken Velioğlu, "Şu anda piyasada ortalama fiyatlar 15.7-15.8 lira arasında değişiyor. Bazıları Kurban Bayramı’nda 50 kuruş daha fazla satarım diye beklenti içine girdi" dedi.
"Besilik hayvanları kasaba yönlendirin"
TDSYMB olarak dedikodulara meydan vermemek üzere tüm üye birliklere yazılı talimat gönderdiklerini ifade eden Velioğlu, üyelerin besilik tosunları kasaplara yönlendirmesini istediklerini aktardı. Bu işten kurtuluşun ithalat ve çantacılıkla olmayacağını belirten Velioğlu, "Zaten daha önce büyük darbe yiyen sektör, bir de ithalat yapılırsa iyice küser ve bir daha kimseyi ahıra sokamazsınız. Bakın nisan-mayıs ayında yaylaya çıkan besi hayvanları da 1 Eylül’den itibaren piyasaya inecek. Yani onbinlerce hayvan daha piyasaya çıkacak" dedi.
ETBİR, besilik ithalatında ısrarlı
ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı ise besilik dana ihtiyacı olduğu yönündeki ısrarlı görüşlerini sürdürüyor. Aynı zamanda önemli bir et sanayicisi olan Bılıkçı, canlı hayvan konusunda sıkıntı olduğunu belirterek, mutlaka etçil ırkların ithal edilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de halen sadece süt hayvanlarının buzağılarının besiye alındığını kaydeden Mustafa Bılıkçı, "Sadece besi materyali üreten işletme Türkiye’de yok. Besilik dana ithal edilmesi Türkiye’deki yerli üreticiyi çok sıkıntıya sokmaz" dedi.
Sütte ödemeler bugün başlıyor ama üretici tedirgin
Ulusal Süt Konseyi’nde, sanayicinin 1 Ağustos’tan itibaren çiğ sütü litre başına 1 liradan almasına yönelik çıkan karar resmi olarak bugün yürürlüğe giriyor. Yani 1 Ağustos’tan itibaren üreticilerden süt almaya başlayan sanayiciler, ödemeleri ise bugün gerçekleştirecekler. Ancak Ulusal Süt Konseyi’nde fiyatın 1 lira olarak belirlenmesine rağmen, üreticiler yine ellerine bu fiyatın geçmeyeceği endişesini taşıyor.
TDSYMB Genel Sekreteri Hüseyin Velioğlu, süt maliyetlerinin 95 kuruşa ulaştığını ancak bazı sanayicilerin 1 TL’lik fiyatı vermeye yanaşmadığını söyledi. Süt veriminin azaldığı dönemde zaten yüksek olan maliyetin, verimlilik yönüyle de yükseldiğini dile getiren Hüseyin Velioğlu, halen 4 kuruş olan süt prim desteğinin, nisan-mayıs-haziran aylarını kapsayan ikinci dönem için 6 kuruş olması gerektiğinin altını çizdi.