'Enflasyonun sebebi faiz'

Bakan Zeybekçi, Türkye'de şu anda enflasyonun sebebinin maliyet enflasyonu olduğunu ve talep enflasyonu olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DENİZLİ - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de bugünkü enflasyonun talep değil maliyet enflasyonu olduğunu belirterek, "Bunun sebebi olarak da şu anda faizi görüyoruz. Faiz, bizim maliyetimizi artıran en önemli unsur" dedi. 

Cumhurbaşkanı seçimi çalışmaları kapsamında Kale ilçesinde pazar yerinde esnafı ziyaret eden Zeybekci, vatandaşlarla sohbet etti. 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Zeybekci, Cumhurbaşkanlığının ülkenin, milletin, devletin en yüce makamı olduğuna ve Türk tarihinde ilk defa halk tarafından seçileceğine dikkati çekti. 

 Cumhurbaşkanlığı makamına saygıdan dolayı yapılan ittifaklara ve karşı adaylara herhangi bir şey söylememeyi tercih ettiklerini belirten Zeybekci, "Millet bu yönde tercihini zaten şu anda kullanmış durumda. Seçime 24 saatten az bir süre kaldı. Yarın sabah oy kullanımı başlayacak" dedi. 

Enflasyonla ilgili yöneltilen soru üzenine, Kale ilçesinin biberiyle ünlü olduğunu, biberin fiyat artışıyla enflasyonu etkileyen suçlulardan biri gibi göründüğünü ifade eden Zeybekci, "Enflasyon için kimse bahane  bulmasın. Enflasyonun bahanesi bellidir. Yani buradan tarıma veyahut da köylümüzün yetiştirdiği biberlere bahane bulmayalım" dedi. 

"Tıpta, ateşi var demek bir tespittir ama ateşin neden kaynaklandığını bulmak lazım" ifadesini kullanan Zeybekci, enflasyonun yapısal sebeplerden kaynaklandığını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Her kim ne derse desin, bununla ilgili her kim aksi ya da karşı savı savunursa savunsun, Türkiye'de şu anda enflasyonun sebebi maliyet enflasyonudur, talep enflasyonu değildir. Türkiye'de maalesef iç piyasada bir durgunluk var. Yani bizim de karşı olduğumuz, iç piyasanın hareketlenmesi gerektiğine inandığımız bir durgunluk var. Dolayısıyla Türkiye'deki enflasyon talep enflasyonu değildir, maliyet enflasyonudur. Maliyetin içindeki unsurlara bakmak lazım, neden kaynaklanıyor. Maliyet de mal fiyatlarından, çoğunluğu hammadde veyahut ürünün kendinden kaynaklanan unsurlar. Bunun sebebi olarak da şu anda faizi görüyoruz. Faiz, bizim maliyetimizi artıran en önemli unsur. Faiz yüzünden insanlar yatırım yapmıyor, üretim yapmıyor, yani fabrikalar üretim yaparak stok yapmıyor. Dağıtım ağlarındaki toptancılar, yeterli ürün alarak stok yapmıyor. Perakendeciye gidiyorsunuz, stok yapmıyor. Sebep finansman maliyetlerinin yüksekliği, sebep faizin yüksekliği. Yani insanlar elinde para varsa tutuyor, para yoksa kredi borçlanması ile bankalara giderek yüksek finansman maliyetiyle üretim veya stok yapmıyor, istihdam yapmıyor, büyüme olmuyor. Sebebi de budur diyoruz." 

Türkiye'de son dönemlerde faiz ve enflasyon karşılaştırmasında bilerek hata yapıldığını savunan Zeybekci, yıllık enflasyonun 365 gün öncesinden bu güne kadar gelen ortalamayı yani geçmişi gösterdiğini, faizin ise gelecek 365 günle ilgili maliyetiyle ilgili olduğunu bildirerek, "enflasyondan dolayı faiz düşmez" diyenlere beklenti enflasyonu ile faizi karşılaştırmaları tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. 

Türkiye'de 365 gün sonrasıyla ilgili beklenti enflasyonu yüzde 6'lar seviyesinde olduğunu bildiren Zeybekci, "Şu anda reel piyasadaki faizi de karşılaştırdığımız zaman, 'aradaki yüzde 6-7'lik reel ödenen maliyet enflasyonu' dediğimiz faiz bizim için ortadan kaldırmamız gereken en önemli unsurdur diye düşünüyoruz. Onun için Türkiye'deki enflasyonun altında yatan maliyet enflasyonunun altını çiziyorum. İnşallah yarınki seçimlerden sonra Türkiye'de sadece ekonomiye daha çok yoğunlaşarak, zaten yoğunuz, daha da yoğunlaşarak önümüzdeki günleri değerlendireceğiz." 

Bakan zeybekci dolardaki yükseliş konusunda bir sıkıntı görmediklerini, kurdaki 2,15-2,25 aralığının Türkiye'de dış ticaret için uygun olan bir aralık olduğunu kaydetti.