'Erken genel seçim olabilir'

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan'ın gündeme getirdiği erken genel seçime iş dünyasından destek geldi. Ancak seçimin aceleye getirilmemesi gerektiğini görüşünde olanlar da var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yerel seçimler tamamlandı. Türkiye’yi iki büyük seçim daha bekliyor. Biri ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi, diğeri 2015 yılında gerçekleştirilecek genel seçim. İş dünyası her iki seçimin uzun bir süre daha Türkiye’yi germemesi, istikrarın devam etmesi için 2014’te tüm seçimlerin tamamlanmasını istiyor. Geçtiğimiz günlerde bu görüşü ilk dillendiren İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan olmuştu. Bahçıvan, 2015’in de seçimle geçmemesi için Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte genel seçimin de 2014’te yapılması gerektiğini yönünde açıklama yapmıştı. İş dünyasından birçok isim bu görüşe deste verdi. Ancak seçimin aceleye getirilmemesi gerektiğini düşünenler de var.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci: Arka arkaya gelen seçimler seçim sürecinin uzamasına neden oluyor. Bu nedenle sanayicilerin çoğunluğunun, tüm seçimlerin 2014’te bitirilmesini ve 2015’e daha istikrarlı bir ekonomiyle girilmesini istediğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim birleştirilirse faydalı olur.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: Hükümet bu seçimlerden güçlü çıktı. Seçimlerin bu yıl olmasında fayda olduğunu düşünüyorum. 30 Mart seçimleri nedeniyle 3-4 aydır yaşanan belirsizlik yatırımları durdurdu. Seçimlerin bitmesiyle piyasaların hızlanacağına inanıyorum. 2015’te sözde Ermeni Soykırımı’nın yıl dönümü. O nedenle seçimin 2015’ten öncesi yapılması faydalı olacak.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç: Seçim olacaksa da hepsi bu sene bitsin. Cumhurbaşkanını da seçelim, genel seçimi de yapalım, hepsini 2014’te bitirelim. Çünkü seçim zamanlarında herkes işini bırakıp seçime odaklanıyor.

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş M. Özaydemir: Genel olarak erken seçim olması düşüncesine katılıyorum, ekim ayında bir seçim olabilir. Özellikle Türkiye’nin bu seçim atmosferinden bir an evvel kurtulması için faydalı olacağı kanaatindeyim.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık: Bir erken seçim beklentim yok. Ama eğer böyle bir karar alınacaksa erken seçimin Cumhurbaşkanlığı seçimi ile beraber birleştirilebileceğini düşünüyorum. Erken seçim kararı alınırsa piyasaların bundan etkilenmeyeceğini düşünüyorum. Artık piyasalar seçimle eşzamanlı yürümüyor.

Sivas TSO Başkanı Osman Yıldırım: Türkiye’nin her yıl seçime girmesini doğru bulmuyorum. Genel seçimlerin öne alınmasının faydalı olacağı kanaatindeyim.

Diyarbakır TSO Başkanı Ahmet Sayar: AK Parti yerel seçimlerden güçlü çıkıtığı için erken seçim karar alabilir. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Her seçim dönemi Türkiye’ye rekabet getirip,  gerilimlere neden oluyor. Bir de güveni sarsıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimin beraber yapılmasında yarar görüyorum.

Şanlıurfa TSO Başkanı E. Sabri Ertekin: Yerel seçimler süreci çok gergin bir ortamda tamamlandı. Gerginlik devam edecekse genel seçimlerin bir an önce yapılmasında fayda olur. Genel seçimlerin yapılmasının ardından piyasaların rahatlayacağını düşünüyorum. Erken seçimlere destek veriyorum.

Düzce TSO Başkanı Fahri Çakır: Yerel seçimlerin ardından Türkiye’de yüzde 51 oranında erken seçimlere gidilme ihtimali arttı. Erken seçim olma ihtimali yüksek.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal: Yerel seçimlerden sonra herkesin sandıktan çıkan halk iradesine saygı duyması ve siyasi tansiyonunun düşürülmesi gerek. Şu  tabloda erken seçim beklemiyorum ancak olursa ekonomi açısından iyi olabilir. Siyasette erken seçim havası yok. Sükûnet olursa erken seçime de gerek kalmaz. 

Erken seçime gerek yok, gündem ekonomi olsun

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş: Bizim işimiz istikrar ortamında büyümek. Son derece gergin bir seçim atmosferi yaşandı ama seçim süreci devam ediyor. Bu gergin atmosfer mutlaka düşürülmeli. 2013’te Türkiye yüzde 4 büyüdü. İstikrarın korunması için gündem tekrar ekonomi olmalı.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu: Halk huzur, güven ve istikrarın devamından yana oyunu kullandı. Türkiye güçlü bir şekilde yoluna devam edecek. Bundan sonra, Türkiye’nin 2023 hedeflerine odaklanarak, bu konuda atılacak adımlar hızlı bir şekilde gerçekleştirilmeli.

Sakarya TSO Başkanı Mahmut Kösemusul: Yerel seçim sonuçları paniğe gerek olmadığını gösterdi.  Ekonominin güçlü olduğuna inanıyoruz ve erken seçim beklemiyoruz. Barış süreci ile Türkiye’nin önünün daha da açıldığını ve gücünü de artırmaya devam ettiğini görüyoruz.

Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu:  Erken seçim teklifi İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın kendi tasarrufu. Şu an Türkiye’de erken seçimi gerektiren bir durum yok.

Antalya TSO Başkanı Çetin Osman Budak: Şu anda yerel seçim sonuçları daha yeni değerlendiriliyor. Erken seçim tartışmaları için zaman henüz erken.

Erzurum TSO Başkanı Lütfü Yücelik: İş dünyası için istikrar önemli. Hükümet ciddi manada oy aldı. Bu alınan oy oranlarına bakılacak olursa millet, devam kararı almıştır. Erken seçime gerek yok. Türkiye kalkınmayı hızlandırmalıdır.

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe: Şu an için bir erken seçim beklentimiz yok. Ekonomik anlamda erken seçimin bir faydasının olacağını düşünmüyorum.

Bolu TSO Başkanı Türker Ateş:  Ağustos ayında halkımız Cumhurbaşkanlığı seçimi için yeniden sandık başına gidecek. Bu ortamda erken seçime gidilmesini pek olası görmüyorum. Erken seçim kararı alınsa bile, bu kararın ekonomiye herhangi bir olumsuz yansımasının olacağını düşünmüyorum.