'Erzurum'un kalkınması için yatırım ortamı iyileştirilmeli'

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, yeni teşvik sisteminde 5'inci bölge illeri arasında yer alan Erzurum'un kalkınması için yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ela KARASU

ERZURUM - Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, kentin ekonomik  kalkınması, sosyal ve kültürel gelişimi için bölgeler arası kalkınmışlık farkının giderilmesi gerektiğini belirterek, "Yatırımcıların bölgeye gelebilmesi için öncelikle yatırım ortamının iyileştirilmesi şart. Bunun için de özel teşvik uygulamalarına ihtiyacımız var"dedi.
Bir süre önce açıklanan yeni teşvik paketinde Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illeri de içine alan 5 ve 6'ıncı bölgelere önemli teşvikler verildiğini vurgulayan Yücelik, "Geçen yıl düzenlediğimiz 1'inci Erzurum Çalıştayı'ndan yola çıkarak, 15 ili kapsayan Doğu Anadolu Bölge Çalıştayı'na öncülük ediyoruz. Bu çalışmada hem kentimizin  hem de bölgemizin sorunlarına çözüm arıyoruz. Bölgenin kalkınması illerin kalkınması anlamına geldiği için bu çalışmaya büyük önem veriyoruz. İş ve Endüstri ilişkileri birimimiz tarafından titiz bir çalışmayla hazırlanan ve 2009-2013 yıllarını kapsayan Stratejik Plan'da yer alan çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Gelişen ve değişen dünyada, teknoloji ile beyin gücünün hakim olduğu çağdaş düzene ayak uydurmak için hazırladığımız bu planda; durum analizinin yanı sıra geleceğe bakışımız, amaçlarımız, hedef ve faaliyetlerimiz yer alıyor. Bu planda ETSO yönetimi ve çalışanlarının 2013 yılına kadar neler yapacağı, ne tür projeler uygulayacağı, kentsel ve bölgesel gelişmeye katkı sağlamak amacıyla hangi girişimlerde bulunacağı ayrıntılarıyla yer alıyor" açıklamasını yaptı.

ETSO'nun Erzurum'a katma değer sağlayacak ve gençlere alternatif eğitim imkanı sunacak olan bir vakıf üniversitesi kurmanın çabası içerisinde olduğunu ifade eden Yücelik, "ETSO Vakfı adına sürdürdüğümüz bu çalışmalarda önemli mesafeler aldık. Bu konuda bizlere destek veren siyasi partilerimizin temsilcilerine, bürokratlarımıza, üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Umut ediyoruz ki en kısa zamanda üniversitemizin kapılarına gençlerimize açacağız" dedi.

Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri'nin sonuncusunu AB Türkiye Delegasyonu işbirliği ile ETSO bünyesinde kurduklarını aktaran Yücelik, "2008 yılında  faaliyetlerine başlayan Erzurum ABİGEM ise 2011 UNIVERSIADE eğitimleri de dahil olmak üzere 9 bin 228 katılımcıya  toplamda 86 eğitim programı düzenledi. KOBİ'lere ve kurumlara yönelik olarak toplamda 219 danışmanlık gerçekleştirdi.

İş kurmak isteyen 60 girişimciye iş planı hazırlama hizmeti sunan Erzurum ABİGEM, KOBİ'ler ve kurumlar adına çeşitli hibe programlarına 44 proje sundu. Öte yandan son dönemde Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Kars ve Ardahan'da uygulamalı girişimcilik eğitimleri düzenlenmiş ve iş planı hazırlanan 60 girişimci KOSGEB'den desteklenerek iş kurması sağlanmıştır" diye konuştu.

Beceri 10 projesiyle 43 kişi istihdam edildi

Kredi Garanti Fonu'nun (KGF)  ise 2008 yılından itibaren ETSO bünyesinde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Yücelik, "Erzurum KGF şimdiye kadar bölgedeki 223 firmaya, 48 milyon 529 bin lira tutarında kredi temin etti. Bu rakamın 33 milyon 764 bin lirasına kefalet sağladı" dedi. İşletmelerin kalifiye eleman sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve İş-Kur işbirliğiyle yürütülen Beceri 10 projesini de Erzurum'da başarılı bir şekilde organize ettikleri bilgisini veren Yücelik, "Bu kapsamda 105 işletmeyle istihdam konusunda anket yapıldı. Şu ana kadar açılan kurslarda eğitim alan 43 kursiyer işyerlerinde istihdam edildi "şeklinde konuştu.

Erzurum-Tebriz uçuşları ticari ilişkileri geliştirecek
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ETSO'nun üyelerinin dış pazar konusunda kendilerine yeni ufuklar açması için de yoğun çaba gösterdiklerini belirterek, "Geçtiğimiz yıl Rusya'nın başkenti Moskova'da ve İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin Tebriz şehrinde incelemelerde bulunduk. Moskova Ticaret ve Sanayi Odası ile yaptığımız görüşmeler sonucunda kardeş oda protokolü imzalanması için mutabakat sağladık. Üyelerimiz, İran gezisinde de Tebriz'de düzenlenen bir iş forumuna katıldı. İran ziyaretinde ayrıca karşılıklı olarak Erzurum'da ve Tebriz'de  temsilcilik açılması yönünde mutabakata vardık. Odamız bünyesinde Tebriz Ticaret Sanayi ve Madenler Odası'nın bir temsilciliğini, aynı şekilde Tebriz'de odamızın temsilciliğini açtık. Seferlerine başlayan Erzurum-Tebriz direkt uçak seferleri de her iki şehrin ticari ilişkilerinin gelişmesine önemli katkıda bulunacak" açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir