'Et fiyatları çok yükseldi söylemleri spekülatif'

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç, Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarının bazı kesimlerin belirttiği gibi çok yükselmediğine dikkati çekerek, bu söylemlerin tamamen spekülatif olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarının bazı kesimlerin belirttiği gibi çok yükselmediğine dikkati çekerek, bu söylemlerin tamamen spekülatif olduğunu söyledi. Tunç, bayram öncesi üreticiden çıkış et fiyatlarının aşırı yükseldiği iddialarının gerçek dışı olduğunu belirtti. Piyasadaki söylentilere değinen Tunç, “Bugünlerde kırmızı et fiyatları sürekli gündemde tutuluyor ve çok yükselmiş gibi gösteriliyor. Bunlar, kurbanı fırsat bilerek et ithalatını isteyenlerin bir oyunu. Kurban Bayramı öncesi et fiyatları bazı kesimlerin belirttiği gibi çok yükselmedi. Bu söylemler tamamen spekülatif. 2010'da dana karkas kilogram kesim fiyatı 18.5 liraydı, bugün ise 25-26 lira arasında. Ülkemizde yüzde 7-8 enflasyonla bu rakamlara ulaşması çok doğal” dedi. 

Üretici hedef gösteriliyor 
Enflasyona göre 5 yılda yüzde 40’lık artışın çok normal olduğu değerlendirmesinde bulunan Tunç, şöyle devam etti: “Son günlerde bizde 1-2 lira artarken, market ve kasaplarda tüketiciye satılan et 4-5 lira pahalandı. Kıyma 40, kuşbaşı ise 45-46 liradan satılıyor. İşin üreticiye fatura edilmesi bizi üzüyor. Bizdeki artış oranında kasaplarda artmadı, daha fazla yükseldi. Üretici fırsatçı, vurguncu değildir. Üretici ne tatil ne bayram bilir, üretmeye çalışır. Tarım ve hayvancılık ülkesiyiz, üretmeliyiz. Almanya gibi otomobil, ABD gibi cep telefonu markalarımız yok. Ürettiğimiz için fırsatçı olarak gösterilmemiz doğru değil.” 

Girdi maliyetleri fiyatı yükseltiyor 
Et ithalatının fiyatların ucuzlaması anlamına gelmediğini anlatan Tunç, Türkiye’de oluşan fiyatların girdi maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklandığı bilgisini verdi. İthalatın çözüm olmadığını vurgulayan Tunç, üreticinin daha ucuza daha fazla üretmesinin sağlanması gerektiğini bildirdi. 

“İthalatın önünü açmak istiyorlar” 
“Et 10 liraya satılsın sorun değil ama girdi maliyetlerimiz yüksek olmasın” diyen ve büyük üreticilerin işine gelmeyince kapısına kilit vurduğunu dile getirdi. Tunç, şunları kaydetti: 

“Bugün hepsinin ahırları dolu. Fiyatlar düşünce piyasadan çekiliyorlar, şimdi ise fiyatlar yükselince ahırları doldurdular. Küçük üretici yaşamak için üretmek zorunda. Bu insanları korumalıyız. Piyasada üreticinin fırsatçı şekilde algılanması bizleri kırıyor. Bilinçli olarak belli kesim, böyle algı oluşturarak et ithalatının önünü açtırmak istiyor. Tamam getirilsin ama kasaplar ve marketlerin, kaç liradan satacağı nasıl belirlenecek. Vatandaş nasıl ucuza tüketecek?” 

“Kurbanlık fiyatları pahalı değil” 
Hayvancılığın yoğun yapıldığı Balıkesir’in Kasaplar Odası Başkanı Galip Sarıoğlu da kurbanlıkların söylendiği gibi pahalı olmadığını aktardı. Ortak kesilecek bir dana için hisse başına bin 100 lira düştüğünü anlatan Sarıoğlu, “Kişi başına 25-30 kilogram et oluyor. Bu da kasaplardaki fiyatlardan düşük hatta hayvan fiyatları biraz da çekilmeye başladı. Üretici hayvanını kurbana saklayınca et fiyatları kasapta biraz yükseldi. Kurbanlık fiyatları geçen yılla aynı. Biz de fiyatlar artmasın istiyoruz yükseldikçe bizim işlerimiz de bozuluyor” ifadelerini kullandı. 

Tüketici Sorunları Derneği (TÜ- SODER) Gıda Komisyonu Başkanı Can Demir ise her yıl Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarının yükselmesine ilişkin aynı konunun gündeme geldiğini hatırlattı. 

Yem harcamalarının mutlaka azaltılması, bunun için de meraya önem verilmesi gerektiğini belirten Demir, piyasada arz talep dengesinin olumsuz ilerlediği ve bu durumun ithalat isteyen spekülatörlerin işine yaradığını görüşünü savunarak, “Hayvancılıkla ilgili altyapıyı sağlam tutarsak kimse spekülasyon yapamaz” dedi. Demir, geçen yıl kurulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin et piyasasıyla ilgili harekete geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.