'Gümrük'te usulsüzlük cezası 221 TL

1 Ocak'tan geçerli olacak yüzde 12'lik yeniden değerleme oranı RG'de yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Gümrük Kanunu ve ona dayalı olarak çıkartılan mevzuatta yer alan ceza, kıymet, tutar ve fazla çalışma ücretleri, bu yıl için belirlenen yüzde 12 düzeyindeki yeniden değerleme oranı kadar artırıldı.    

Gümrük Müsteşarlığı'nın, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ve söz konusu tutarları belirleyen Gümrük Genel Tebliği, 1 Ocak 2009'dan geçerli olacak.  Tebliğe göre, Gümrük Kanunu'nda belirtilen usulsüzlük cezası 221 TL'ye yükseltildi.    

Gümrük vergilerinin 77 bin 161 TL'ye kadar olan geri verme ve kaldırma işlemlerini gümrük müdürlükleri, 385 bin 823 TL'ye kadar olan geri verme kaldırma işlemlerini gümrük başmüdürlükleri, bunun üzerindeki vergileri geri verme ve kaldırma işlemlerini ise Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğü yapacak.    

Gümrüklerde fazla çalışma saat ücreti, ihracat işlemleri için 7 TL, diğer işlemler için 16 TL olarak, Türk plakalı kamyonlar için fazla çalışma ücreti 25 TL, ihracat eşyası taşıyan kamyonlar için 16 TL olarak uygulanacak.    

Gümrük Kanunu ve mevzuatındaki şekil ve usullere aykırı hareket edenlere 221 TL usulsüzlük cezası verilecek. İkinci tahlil gerektiren her bir örnek için 572 TL tahlil ücreti alınacak.