'Hedefimiz katma değeri yüksek ürünler üretmek'

Ar-Ge merkezlerini, teknoloji geliştirme bölgelerini desteklediklerini belirten Bakan Işık, “Şimdi tasarım ofislerini de aynı şekilde destekleyeceğiz. 10 kişi çalıştıran tasarım ofisini aynen Ar-Ge merkezi gibi destekleyeceğiz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İkbal FİDAN

KAYSERİ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Geleneksel sektörlerde, güçlü olduğumuz sektörlerde hedefimiz katma değeri yüksek ürünler üretmek. Bunun için ihtiyacımız daha fazla Ar-Ge ve inovasyon” dedi. Işık, Avrupa Birliği IPA Projesi kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle yapımı tamamlanan Erciyes Teknopark Tekno-5 Binası'nın ve Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi'nin açılış törenine katıldı. 

Törende konuşan Bakan Işık, bilimi kullanan ülkelerin önemli farklar oluşturduğuna dikkat çekerek, “Türkiye olarak biz de önümüze hedef olarak bilgi toplumu olmayı ve bilgi ekonomisine geçmeyi koyduk. Türkiye orta yüksek gelir seviyesine çıktı. Şimdi yeni bir başarı hikayesi yazmak için yola çıktık. Burada da en temel önceliğimiz teknoloji. Hazır giyim, makine, tekstil gibi sektörlerde katma değerin artırılması gerekiyor. Tekstil ürünlerinde biz kilosunu 5 euroya satarken, İtalya 10 euroya satıyor. Aradaki fark sadece tasarım. Ülke olarak geleneksek ve güçlü olduğumuz sektörlerde katma değerli ürün üretimini artırmak. Ürüne de katma değeri katan en önemli unsurdan biri tasarım. Karlılıkları artırmanın yollarından biri de bu. Kayseri yüksek teknolojili ürün üretirse 5. Bölge, bunu OSB içinde yaparsa 6. Bölge teşviklerinden faydalanabiliyor” dedi. Ar-Ge merkezlerini, teknoloji geliştirme bölgelerini desteklediklerini belirten Bakan Işık, “Şimdi tasarım ofislerini de aynı şekilde destekleyeceğiz. 10 kişi çalıştıran tasarım ofisini aynen Ar-Ge merkezi gibi destekleyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Işık, “Teknoparklardan ihracat 20 milyar doları geçti. Sanayi ile teknolojiyi birleştirecek üniversite sanayi arasındaki işbirliğini güçlendirecek ara yüzü oluşturmak gerekiyor. Bu da teknoloji transfer ofisi” dedi.
2002'de savunma sanayiinde yerlilik oranının yüzde 24 olduğunu ve silah ithalatında komisyon olduğunu anlatan Işık, savunma sanayinde dışa bağımlılığı minimize etme konusunda hedef koyduklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir