'İhracata seferberlik ruhu içinde odaklandık'

2. Ticaret Müşavirleri Konferansında TÜSİAD Başkanı Boyner, "Türkiye'nin adeta seferberlik ruhu içinde ihracatta odaklandığını görüyor ve iş dünyası olarak bundan büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




ANKARA  - TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, "Türkiye'nin adeta seferberlik ruhu içinde ihracatta odaklandığını görüyor ve iş dünyası olarak bundan büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi. Boyner, Ekonomi Bakanlığı Kampüsü Hikmet Esen Konferans Salonu'nda düzenlenen 2. Ticaret Müşavirleri Konferansı'nın açılışında, Türkiye'nin makro ekonomik sorunlarını önemli oranda çözdüğünü ve enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmeyi başardığını söyledi.

Son 10 yıldaki değişimin diğer bir göstergesinin de Türkiye'nin küresel ekonomideki öneminin artması olduğunu dile getiren Boyner, Türkiye'nin rekabet edebilme gününün küreselleşme ve gelişme için mutlak olmasa da önemli bir yere geldiğini ifade etti. Ümit Boyner, yapılan bir araştırmaya göre, 2012'de Türkiye ekonomisinin en temel çekicilik faktörünün katılımcıların yüzde 90'ı tarafından ekonominin dinamizmi olarak tanımladığını aktararak, bu faktörü izleyen diğer iki alanın ise yetenekli iş gücü ve rekabetçi maliyet yapısı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin geliştirmek zorunda olduğu konuların başında cari işlemler dengesinin geldiğine dikkati çeken Boyner, şöyle konuştu: "Türkiye bu gösterge kategorisinde maalesef 59 ülke arasında 58'inci sırada yer alıyor. Evet son 10 yılda çok büyük başarılara hep birlikte imza attık. Ülkemiz son 10 yılda, küresel rekabette büyük atılımlar yaptı. Doğaldır ki bu gelişme sürecinde, makro ekonomik sorunların ülkemiz ekonomisi üzerindeki ağırlığı azalmaya başladıkça, daha yapısal ve derin meselelere eğilmeye başladık. Elbette bu meselelerin başında ihracat performansı geliyor. Türkiye'nin adeta bir seferberlik ruhu içerisinde ihracatta odaklandığını görüyor ve iş dünyası olarak bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ülkemizin rekabet gücünü ve ihracat performansının artırmanın güçlüklerinin farkındayız ancak hepimizin bildiği başka bir şey daha var. Devlet, iş dünyası, çalışanı kısacası tüm kurum ve insanlarımızla bizler Türkiye'nin potansiyeline yürekten inanıyoruz"

"Hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye'nin ihracatının, yılın ilk 5 ayında yüzde 10,5 oranında arttığını, yıl sonu hedefinin ise yaklaşık 150 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu hedefe emin adımlarla ilerlediklerini belirten Büyükekşi, ihracat hedeflerini, Avrupa'da yaşanan krize rağmen tutturduklarını bildirdi. Türkiye'nin 2023 hedeflerine de değinen Büyükekşi, bu hedeflerin sadece ihracatçıların değil, Türkiye'de yaşayan herkesin hedefi olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'yi yurt dışında çok iyi anlatmak gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, "Yatırım teşvikleri, bu zamana kadar maalesef daha çok yabancı yatırımcıların AVM yatırımlarına, perakende sektörüne, bankacılık ve sigortacılık sektörüne geldi ama biz bundan sonra yabancı yatırımcıları daha çok üretimde ve ihracatta görmek istiyoruz" dedi. Türk Eximbank'ın da bu yıl çok farklı uygulamalar içinde olduğunu belirten Büyükekşi, bunların ihracata önemli bir katkı sağlayacağını söyledi. Eximbank'ın, yurt dışındaki şirketlerin ve markaların satın alınması halinde, 2 yıl ödemesiz 7 yıl, 3 yıl ödemesiz 10 yıla kadar bir vadeyle kredi çıkardığını aktaran Büyükekşi, bunun da çok önemli olduğunu ifade etti. Ticaret müşavirleri sayısının artmasını da bir paradigma değişimi olarak gördüğünü dile getiren Büyükekşi, bunun için Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a teşekkür etti. Mehmet Büyükekşi, önümüzdeki dönemde sektörel ticaret heyetleri düzenlemeyi de planladıklarını belirterek, doğru kişilerin doğru firmalarla eşleştirilmesini çok önemsediklerini sözlerine ekledi.

"Yabancı işadamlarına Türkiye'yi anlatın"

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de dünya ekonomisinin üzerinde "kara bulutlar" dolaşırken, Türkiye'de çok pozitif bir tablonun olduğunu söyledi. TUSKON olarak geçen yıl 500 civarında heyeti Türkiye'de ağırladıklarını ve yine 500 civarında heyeti de yurt dışına götürdüklerini anlatan Meral, "Sayın bakanımız Zafer Çağlayan'ın bu konuda bize verdiği destekleri çok önemsiyoruz ve teşekkür ediyoruz" dedi.

Ticaret müşavirlerinin sayısının artmasını ve daha da artacak olmasını da desteklediklerini aktaran Meral, ticaret müşavirlerinden, görev yaptıkları ülkelere gelen yabancı işadamlarına Türkiye'yi anlatmalarını istedi. Meral, "Siz yeter ki onları Türkiye'ye gönderin. Biz TUSKON olarak onları gerektiği gibi ağırlamaya hazırız" dedi.

"Koçoğlu: Yatırım programlarını hızlı paylaşın"

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da dünyada yaşanan ekonomik sıkıntıların Türk müttehitlerinin hem gelir hem de istidam oranlarını etkilediğini söyledi. Libya'dan Türk müteahhitlerinin pay almasının oldukça zor olduğunu dile getiren Koçoğlu, şöyle konuştu: "Daha önce petrol ve doğalgaza gözünü diken batılılar, şimdi müteahhitlik işlerine de talip. Aç kurtların olduğu bu ortamda tok kurt olarak bizim pay almamız oldukça zor." Önceki yıllarda ticaret müşavirlerinin memur zihniyetiyle hareket ettiğini ama Zafer Çağlayan'ın bakanlığıyla önemli zihniyet değişikliğinin sağladığını dile getiren Koçoğlu, ticaret müşavirlerinden bulundukları ülkelerin yatırım programlarını en kısa sürede kendileriyle paylaşmalarını istedi. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da ticaret müşaviri sayısının artmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, MÜSİAD olarak bu atılım hamlesine yeni temsilcilikler kurarak katkı sağladıklarını ifade etti. Yeni Teşvik Sistemi ile Girdi Tedarik Sistemi'ni çok önemsediklerini ifade eden Olpak, dünyanın birçok bölgesinde yaşanan krize rağmen Türkiye'nin ihracatını arttırmasında pazarını çeşitlendirmesinin etkili olduğunu kaydetti.

"İtibarımız arttıkça saygı ile karşılanıyoruz"

TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert de önceki yıllarda Türkiye'nin hedeflerinin olmadığını ama artık herkesin 2023 yılı hedeflerine odaklandığını ifade ederek, yapılan konferansın da Türkiye'nin hedeflerine aynı ortak dille ulaşılmasına katkı sağlayacağını söyledi. Türkiye'nin itibarının artmasıyla, gittikleri ülkelerde saygı ve ilgiyle karşılandığını aktaran Sert, "Türk iş adamlarımız Ekonomi Bakanlığının da destekleriyle büyük işler başarıyor. Bunda ticaret müşavirlerimizin katkısı oldukça önemli. Daha önce yabancı iş adamlarının başarısını konuşan Türk iş adamları bugün birbirlerinin başarılarını konuşuyor. Bu yakalanan başarıyı gösteriyor" dedi. ASKON Başkanı Mustafa Koca ise ticaret müşavirlerinin bulundukları ülkelerin ekonomik kapasitelerini, ihtiyaçlarını ve iş gücü kapasitelerini çok iyi analiz ederek kendileriyle paylaşmaları gerektiğini söyledi. Rusya ve İtalya gibi ülkelerin ticaret müşavirlerinin, ülkelerinin ticaret hacmini geliştirmek için adeta kapı kapı dolaştığını aktaran Koca, Türkiye'nin ticaret müşavirlerinin de dünyanın dört bir yanında iş fırsatı arayan Türk iş adamlarına bulundukları ülkenin ruhunu sunmaları gerektiğini söyledi.

"Bakan Çağlayan, yoklama yaptı"

Konuşmaların ardından Çağlayan, TİM Başkanı Büyükekşi, TÜSİAD Başkanı Boyner, TUSKON Başkanı Meral, MÜSİAD Başkanı Olpak, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan, İNTES Başkanı Koçoğlu, TÜMSİAD Başkanı Sert ve ASKON Başkanı Koca'ya plaket verdi. Bakan Çağlayan, daha sonra ticaret müşavirlerinin adını tek tek okuyarak, salonda olup olmadıklarını kontrol etti. Çağlayan, ismini okuduğu ticaret müşavirlerinin hallerini sorarak, sivil toplum örgütleri temsilcileriyle tanışmalarını sağladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir